Det ble ingen VM-medalje på Hans Olav Evensen Borg. Her fra 2005, da han under navnet "Psycho-Sumo" deltok i World Sumo Challenge i New York. Arkivfoto: Kim Riseth

Norsk sumo-skuffelse i Thailand

Hans Olaf Evensen Borg (34) ble en litt for trivelig kjempe i møtet med verdenseliten i sumobryting.

 • Anette K. Haldorsen

Artikkelen er over 12 år gammel


Som eneste deltaker fra Norge hadde Evensen Borg høye forventninger før helgens mesterskap i Thailand. Men, en litt uheldig trekning gjorde at han raskt måtte fire på gullambisjonene.

I møtet med en dobbelt mongolsk verdensmester, og det som skulle vise seg å bli den bulgarske bronsevinneren, ble Evensen Borg (145 kg) bokstavelig talt veid og funnet for lett.

- Det ble tap i de to første kampene. I sumobryting er du normalt slått ut når du taper en kamp. Men, det er en regel som sier at hvis den du taper for går til finalen, så kommer du inn igjen, forklarer Øystein Davidsen, president i Norges Bryteforbund til VG Nett.

Tøff trekning

Evensen Borg møtte det som skulle vise seg å bli årets verdensmester i sin første kamp, og fikk derfor en ny sjanse til å kjempe om bronsemedaljen. Men, tap også i den siste duellen gjorde at Tønsberg-bryteren ikke fikk noen plassering i årets verdensmesterskap.

- Selv om det ikke ble medalje kan vi ikke akkurat kalle det en katastrofe. Det ble bare ikke vårt mesterskap. Vi hadde håpet på medalje, men slik ble det ikke, sier Davidsen, som nå varsler grep for å lette Borgs treningshverdag:

Ensom idrett

- Hans Olaf har litt problemer på den hjemlige arenaen. Sumobryting er en liten idrett i Norge, og han har ingen å trene med. Det er klart det blir litt ensomt. Vi i forbundet må prøve å gjøre noe, sånn at han kan få en viss form for nasjonal sparring også på hjemmebane.

Sist gang det ble arrangert et norgesmesterskap i sumobryting var i 2003.

Evensen Borg har vært aktiv siden 1998. Han har i alt 5 VM-medaljer, hvorav to individuelle bronse, og tre medaljer i lag. Her er sølv beste plassering

Deltakere fra i alt 24 nasjoner deltok i årets VM.

Flere artikler

 1. Her deiser dommeren i bakken av 166-kilos-giganten

 2. Toppidrettssjefen tror på medaljenedtur i London

 3. Hoff mener langrennstrening med kjæresten Johaug har gitt ham et løft

 4. Stafettjentene reddet Norge fra tidenes dårligste VM

 5. Nå er dette gullhåpene Norge har igjen

Fra andre aviser

 1. Kjempe klar

  Aftenposten
 2. Kvinner bryter seg inn på sumomatta

  Aftenposten
 3. Norge sikret bronsemedalje i aller siste hopp

  Aftenposten
 4. Dette sa de var målet før OL. Her er deres forklaring på den norske nedturen

  Aftenposten
 5. Berge spår mer mesterskapsmoro for Norge

  Aftenposten
 6. Dette er Norges motstandere i håndball-VM

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder