Utladet Klæbo dropper femmila

PYEONGCHANG (VG) Johannes Høsflot Klæbo (21) har bestemt seg for å reise hjem fra OL. Han klarer ikke å mobilsere maksimalt foran femmila.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Tre gull ble beholdningen for Klæbo i hans aller første OL. Torsdag morgen Pyeongchang-tid bestemte han seg for å reise hjem før herrenes femmil på lørdag.

– Det var en lettelse å ta en beslutning og det kjentes godt ut. Jeg var ikke så motivert som jeg kanskje burde vært, sier Klæbo på pressekonferanse.

Han er sliten mentalt etter fire distanser. Nå er planen å gå det som er igjen av verdenscupen - også femmil i Holmenkollen 3. mars.

– Grunnen er at jeg kjenner at jeg ikke er i stand til å kjempe helt oppe i der. Da er det ikke vits å gå den. Skal jeg kjempe om verdenscupen er det viktig å gjøre ting riktig nå. Det var ikke begrunnelsen, men totaltsett skal jeg være strålende fornøyd med å få tre gull herfra, sier Klæbo.

OL-konge

21-åringen har trøblet med søvnen flere netter i OL.

– Hvis hodet ikke er på plass, er det vanskelig å mobilisere. Jeg kjente det da jeg kom hjem i går. Hodet var ikke det burde være, sier trønderen.

Han drar hjem som OL-konge med tre gull - bare Martin Fourcade har like mange foreløpig.

– Jeg håper ikke dette vil forandre så mye. Jeg vil fortsette å være med kompisene og huske på hvem som har vært der fra dag en, forteller Klæbo.

les også

Klæbo-rådgiver: – Jeg tenkte: «For et kommunikasjonstalent. Håper han kan gå på ski også»

Det ble klart under langrennsherrenes pressetreff i OL-byen natt til torsdag norsk tid.

– Han bestemte seg i dag tidlig, sier landslagstrener Tor-Arne Hetland, på pressetreffen før femmila.

– Han er forsynt

Nå gleder Klæbo seg til å komme til Trondheim hvor han skal være hjemme alene i helgen.

– Han sier nå at han er forsynt med OL, han har gjort sitt. Han klarer ikke å mobilisere maksimalt til femmila. Da viser det hvilken voksen utøver han er som gir plassen til en annen, sier Hetland til VG.

Klæbo kan ta verdenscupen sammenlagt. Men landslagstreneren sier at han velger å stå over femmila ikke har noe med verdenscupen å gjøre.

– Jeg er ganske sikker på at et femmilsgull sammen med alle de andre hadde overgått den totale verdenscupen, sier Hetland til VG.

Dermed blir Norges lag Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund, Emil Iversen og Martin Johnsrud Sundby.

Eksklusiv liste

Før Klæbo reiser hjem har han rukket å kjempe seg inn på en svært eksklusiv liste. 21-åringen er den første mannlige norske utøveren som vinner tre gull i et og samme OL siden Ole Einar Bjørndalen reiste hjem med fire gull fra OL i Salt Lake City i 2002. Men Marit Bjørgen klaret mesterstykket både i 2010 og 2014.

Kun tre mannlige langrennsløpere har tidligere klart å ta tre gull i ett OL. To av dem er norske: Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang (begge i 1992).

Bare tre andre har tatt tre gull i vinter-OL før de har fylt 22 år: skøyteløper Eric Heiden, alpint Toni Sailor og skøyteløper Viktor An.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder