DUELL: Kjetil Rekdal og Henning Berg er nye trenere i henholdsvis Start og Stabæk. Søndag møtes de til duell. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB/Scanpix og Gorm Kallestad, NTB scanpix

Denne effekten har trenersparkingene i Eliteserien gitt

Alle utenom Sandefjord har fått en positiv effekt av å kvitte seg med treneren. Søndag er det Henning Bergs første kamp som Stabæk-trener, mot mannen som har fått fart på Start, Kjetil Rekdal.

  • Henrik Myhrvold Simensen

Artikkelen er over ett år gammel

De to tidligere lagkameratene på landslaget har tatt over hvert sitt bunnlag i Eliteserien. Start ligger nest sist med 11 poeng, mens Stabæk er på plassen over med 14 poeng.

I tillegg til Stabæk og Start har også Sandefjord, Strømsgodset og Lillestrøm kvittet seg med trenerne.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

les også

Arne Erlandsen ferdig i LSK – spillerne har fått munnkurv

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

Trenerskiftene har gitt effekt

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

VG har gått gjennom resultatene både før og etter trenerskiftene (se faktaboks), og tallene viser at alle klubbene, utenom Sandefjord som kun har tatt ett poeng etter at Magnus Powell ble sparket, har fått en positiv effekt.

Stabæk vant sin kamp i helgen uten Toni Ordinas, Lillestrøm greide 1–1 hjemme mot Strømsgodset har to seiere og to uavgjorte etter Skulleruds avgang, mens Kjetil Rekdal har økt Start sitt poengsnitt fra 0,4 med Dempsey, til 1,33.

MÅTTE GÅ: Arne Erlandsen og Toni Ordinas har begge måttet ufrivillig gå fra sine trenerjobber. Til venstre daværende Lillestrøm-assistent Arild Sundgot som nå har hovedansvaret frem til ny trener er på plass. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Trenerkarusellen i gang igjen

Leder i trenerforeningen, Teddy Moen, jublet i VG i fjor for at trenerkarusellen hadde stoppet opp. Da hadde kun Bård Flovik blitt sagt opp, et antall som økte til tre på tampen av sesongen.

les også

Berg om Stabæk-jobben: – Jeg liker måten de spiller fotball på

I år har allerede fem trenere måttet gå i Eliteserien, for mange og for tidlig, mener Moen.

– Trenerskifter kan ofte gi en kortsiktig positiv effekt, men langsiktig kan det skade klubben. En trenersparking kan bli dyrt, det er penger som kunne blitt investert i spillerlogistikk, spillerutvikling eller fasiliteter, sier han.

Moen mener mange norske klubbledere mangler fotballkompetanse og erfaring, samtidig som det mange steder er urealistisk høye forventninger flere steder.

– Da blir de et lett offer for presset som oppstår om å sparke en trener. Start og Sandefjord er begge eksempler på klubber som langt fra er etablerte i Eliteserien, der synes jeg det skjedde for tidlig, slår Moen fast.

les også

Magnus Powell ferdig i Sandefjord: – Kjemien ikke helt på topp

Han legger til at han har forståelse for at i enkelte tilfeller vil det å skifte ut treneren være nødvendig, men at det ofte blir brukt som en enkelt utvei av klubber.

Spår stopp i trenersparkinger

Moen spår at det foreløpig blir en liten pause i trenersparkinger, etter at Erlandsen og Ordinas røk i forrige uke.

– Det kan kanskje komme et par til, det vil ta dette nivået opp til det ekstreme, men jeg tror det blir roligere fremover, avslutter Moen.

Rekordåret for antall trenere som måtte gå i løpet av en sesong var i 2006, da var det åtte klubber som byttet trener underveis, i tillegg sa Knut Torbjørn Eggen opp i Fredrikstad etter sesongslutt.

Nå har altså fem av de seks bunnlagene skiftet trener. I Bodø har Kjetil Knutsen blitt fredet. Det mest sannsynlige stedet for neste trenerskifte er trolig Tromsø, hvor trener Simo Valakari kan være aktuell for andre klubber.

les også

Molde-kapteinen etter tapet: – Selvfølgelig snur vi det

I Molde gikk spekulasjoner i om Ole Gunnar Solskjær kunne få sparken etter flere svake resultater, men etter å ha snudd skuta sitter trolig den gamle spissen trygt en god stund til.

Kristiansund og Odd er henholdsvis seks og tre poeng foran Stabæk på kvalifisering, men det er trolig mye som skal til om Christian Michelsen og Dag-Eilev Fagermo skal forsvinne. Ronny Deila (Vålerenga), Geir Bakke (Sarpsborg 08) og Eirik Horneland (Haugesund) sitter tilsynelatende trygt i sine jobber. Det samme gjelder antagelig trenerne hos Brann, Rosenborg og Ranheim på medaljeplass.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
  • Champions League-kvalifisering

Mer om

  1. Eliteserien

Flere artikler

  1. Sjekk den effekten: Tre bunnlag har svakere poengsnitt etter trenerbytte

  2. Rekdal: – Hovedfokuset mitt er Start, ikke den andre treneren

  3. Fem av seks bunntrenere er ute – den siste fredes av klubben

  4. Slik avgjøres nedrykksthrilleren i Eliteserien – ekspertene frykter for Stabæk og Start

  5. Tor-Kristian Karlsen om Start-prosjektet: – Planene er ikke endret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder