Skeptisk før OL-starten i morgen

OL-SKEPTISK: Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen (t.v) mener europamester Filip (t.h) er god nok til å komme til OL-finalen på 1500 meter natt til søndag om en uke. Henrik ble nummer fem i forrige OL. Pappa har bedt ham kaste inn håndkleet foran lekene i Rio. Foto: Bjørn S. Delebekk

Pappa Ingebrigtsen: – Henrik burde ikke vært her

RIO (VG) Henrik Ingebrigtsen (25) innrømmer overfor VG at han er for skadeplaget til å ta seg til OL-finalen på 1500 meter og at han kommer til å se europamester Filip (23) løpe for gull fra tribunen - hvis lillebroren er i den.

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg er ganske forberedt på å sitte på tribunen hvis Filip løper finalen, sier han sittende i en solstol i deltakerlandsbyen her i Rio.

I London-OL for fire år siden tok han en sensasjonell 5. plass i finalen på 1500 meter. Denne gangen mener han at en gjentakelse - til og med en plass i finalen - nærmest er utenkelig.

Husker du? – OL-medalje var innen rekkevidde

En smertefull og vond tå er én årsak. I tillegg sliter han med en skade i den store muskelen på baksiden av låret. Den blir ikke bedre av at han løper skakt på grunn av den ubrukelige tåen.

Gjert: Kast inn håndkleet!

LILLEBROR I SENTRUM: Filip Ingebrigtsen (sittende i solstol) vant EM-gullet på 1500 meter i Amsterdam for fem uker siden. Her tar storebror Henrik en kikk mot ham under pressetreffet i deltakerlandsbyen søndag. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Jeg har vært veldig nær kansellere hele sesongen. Det ville vært det mest fornuftige. Jeg er forsåvidt på bånn nå, svarer Henrik Ingebrigtsen da VG ber ham om - på nøktern vis - beskrive tiltanden hans med tanke på løping.

Innledende heat på 1500 meter starter tirsdag klokken 15.30 norsk tid. Semifinalene går natt til torsdag, finalen natt til søndag.

– Jeg kommer til å sitte på tribunen når Filip løper finalen, gjentar Henrik Ingebrigtsen.

Gull og sølvvinneren fra 2012 og 2014-EM forteller at pappa og trener Gjert Ingebrigtsen allerede i februar ba ham kaste inn håndkleet på grunn av den plagsomme tåen, som han skal få operert etter sesongen.

Bakgrunn: Innstilt - men ikke tatt ut til OL

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen (47) sier at han ikke husker om det var i februar han første gang ga Henrik beskjed om å kaste inn håndkleet.

Men han har sagt det noen ganger.

Sprøyte med smertestillende

– Skadene er så alvorlige at han bør vurdere hva han vil ha ut av det. Idretten skal være gode opplevelser. Han har ikke det. Han har voldsomme smerter, og som far vil jeg ikke se det. Men det er kun han som bestemmer det, sier Gjert Ingebrigtsen til VG.

– Isolert sett burde han ikke vært her?

– Nei, svarer Gjert Ingebrigtsen.

Henrik Ingebrigtsen sier at han lurer på hvordan han «i helsike» klarte å ta bronsemedalje i friidretts-EM for fem uker siden.

– Henrik kommer ikke unna at han har det vondt. Det preger ham til en viss grad, sier Filip Ingebrigtsen som for fem uker siden slo storebror og nesten overlegent vant EM-gull på 1500 meter i Amsterdam.

Leste du denne? Filip vant EM-gull: – Dette er helt galskap

Henrik Ingebrigtsen forteller at han har fått bank av Filip på trening i hele år og at han «har lyst» til å komme seg gjennom OL og «ikke drite meg ut alt for mye.»

Foran konkurransene får Henrik Ingebrigtsen en injeksjon med bedøvende middel. Etter treningsøkter på bane må han ta en paracet og en ibux for å dempe smerten i tåen. Men «handikappet» føles likevel som å punktere, og kjøre videre.

– For sterk mentalt

Bakgrunn: Blytungt økonomisk for EM-gullvinneren

VG spør om han er skjør.

Det er ikke første gang han sliter med skader. Henrik Ingebrigtsen svarer at han var forkjølet med sår hals og tett nese foran OL-finalen i 2012. Han «er ikke den som klager og syter». Han mener heller at han er «litt dum» og for sterk mentalt for sitt eget beste.

Men:

– Legge seg ned og synes skyld på seg selv, er ikke et alternativ, sier Henrik Ingebrigtsen.

Hør VG Sportens ferske OL-podcast - med drypp fra Premier League:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder