GULLJUBEL: Her feirer Michael Phelps og Caeleb Dressel OL-gull på 4x100 meter stafett i Rio. Foto: Lee Jin-man AP

«Nye Phelps» vant sitt 19. OL-gull

Michael Phelps (31) forsterket sin status som tidenes olympier da han tok sitt 19. OL-gull på 4x100 meter stafett i Rio.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Amerikaneren har nå 23 OL-medaljer i karrieren – ingen andre er i nærheten. Svømmelegenden åpnet sitt femte OL med gull på 4x100 meter stafett, der han svømte den andre etappen.

Tennis-sjokk: Djokovic ute av OL i første runde

Nathan Adrian svømte USA inn til tiden 3.09.92 etter at Phelps hadde gitt amerikanerne en solid ledelse under sin andreetappe, der han satte en av dagens raskeste tider.

Frankrike tok sølvet og Australia tok bronsen.

«Nye Phelps»

Skandalepregede Phelps har lovet at han endelig skal vise sitt fulle potensial under disse leken. For første gang har amerikaneren gitt alt i oppladningen til et OL.

– Når du tar med i beregningen at han ikke drikker alkohol lenger, pluss den økte muskelmassen, og at han er blitt mer fysisk moden … Jeg tror dere kommer til å se ham svømme raskere enn noen gang før. Raskere enn han gjorde i superdraktene, sier gamletreneren Eddie Reese til Sports Illustrated, gjengitt av NRK.

Under OL i 2012 vant han fire gull, men superstjernen var egentlig inne i en bekmørk periode av livet sitt. Han drakk mer og mer alkohol.

– Hele den fireårsperioden inn mot London skulket jeg minst to treningsøkter i uka. Hvorfor? Fordi jeg ikke hadde lyst. Jeg følte ikke for å dra. Drit og dra, jeg sover lenge i stedet. Jeg skulker fredagen og reiser bort en langhelg, sier Phelps til Sports Illustrated.

Les også: Sjöström tok Sveriges første OL-gull: – Det har vært et sykt press

Fyllekjørte – så startet oppturen

Svømmeren skulle falle enda lavere etter OL. Han la opp, vurderte å ta sitt eget liv, og ble til slutt tatt for å fyllekjøre i nesten 140 kilometer i timen i 2014. Han traff bunnen, men det var også starten på oppturen.

– Jeg greier endelig å nyte livet, nyte ting jeg har tatt for gitt. Jeg vil for alltid være takknemlig til alle som hjalp meg de siste to årene. De har vært de beste i mitt liv. Tross alt – jeg ville ikke vært dem foruten, sa Michael Phelps på en pressekonferanse før OL ifølge NRK.

Han kronet comebacket med OL-gull på første forsøk i Rio. Og langt flere kan det bli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder