HØYDEPUNKTER: Usain Bolt fra hans gull på 100 meter i 2012. Håndballjentene er regjerende mester etter gull fra samme mesterskap. Suzann «Tutta» Pettersen deltar i det første Golf-OL siden 1904. De står for tre av høydepunktene i Rio-OL. Foto: Bjørn Delebekk og Helge Mikalsen, VG

Rio-øyeblikk du ikke bør gå glipp av

Fredag går startskuddet for 16 dager fylt til randen med olympiske konkurranser i Rio de Janeiro. VG gir deg høydepunkter du ikke bør gå glipp av.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Norge sender totalt 62 utøvere til Rio. VG har sammenfattet høydepunkter verdt å få med seg under de Olympiske Lekene i Brasil denne sommeren.

6. august - Knallhard løype med fire norske til start

De drøye 25 milene som skal sykles i Rio er for tøffe for Alexander Kristoff, og medaljevinneren fra London-OL så ikke poenget med å dra til Brasil. Dit drar Edvald Boasson Hagen, Sven Erik Bystrøm, Lars Petter Nordhaug og Vegard Stake Laengen for å svare de norske fargene.

Det sentrumsnærme rittet, som inneholder tre turer opp signalfjellet Vista Chinesa, starter 14.30 norsk tid den 6. august.

Chris Froome, Vicenzo Nibali og Alejandro Valverde nevnes blant favorittene. Fire dager senere, den 10. august, sykles temporittet.

Les også: Edvald Boasson Hagen satte rekord under Tour de France

TRE AV FAVORITTENE: OL-løypen i Rio byr ikke opp til nye OL-medalje for spurterne. Blant favorittene er klatrespesialister som Vicenzo Nibali (f.v.), Chris Froome og Alejandro Valverde. Foto: Stefano Rellandini Reuters

11.-13. august - Roing - vårt sikreste medaljehåp?

VG omtalte Norges deltagere i dobbeltsculler lettvekt som vårt sikreste medaljehåp i Rio i slutten av juni.

DOBBELTSCULLER: Dobbeltsculleren i lettvekt består av Are Strandli og Kristoffer Brun. De har levert jevnt, sterke resultater internasjonalt de siste årene. Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Are Strandli og Kristoffer Brun er duoen som utgjør tospannet som skal jakte medalje på Lagoa Stadion. Siden OL i London for fire år siden har de to vært topp tre i samtlige internasjonale konkurranser, og en finale bør dermed være innenfor rekkevidde.

Finalen går fredag 12. august, klokken 15 norsk tid.

Norge sender i tillegg en singelsculler og ytterligere en dobbeltsculler til Rio, som ikke konkurrer i samme klasse som Strandli og Brun. Singelsculleren skal Nils Jakob Hoff ro. En eventuell finale finner sted lørdag 13. august, rundt klokken 15 norsk tid. Dobbeltsculleren i tungvektklassen består av Kjetil Borch og den doble OL-mesteren i singelsculler, Olaf Tufte. Sistnevnte med OL-deltagelse nummer seks. En eventuell finale for de to går torsdag 11. august, rundt klokken 15.20 norsk tid.

Les også: Borch gikk med på Tuftes høydekrav

12. august- Tidenes olympier tar et siste olympiske svømmetak

12 ÅR SIDEN: Michael Phelps, her som nittenåring i Athen, har vunnet utrolige 18 OL-gull. Rio-OL blir hans siste. Foto: Mark J. Terrill Ap

Seks OL-gull i Athen, rent bord med åtte av åtte gull i Beijing og fire gull i London har gjort Michael Phelps til tidenes mestvinnende olympier. Amerikanerens navn står ved verdensrekordene på 100 meter butterfly, 200 meter butterfly, 200 meter medley og 400 meter medley.

31-åringen har uttalt at Rio-OL blir hans femte og siste deltagelse i de olympiske leker. Finalen på 200 meter butterfly går tirsdag 9. august, mens medaljene skal deles ut etter 100 meteren natt til lørdage 13. august, like før halv fire norsk tid. Sistnevnte blir hans siste individuelle OL-konkurranse.

Det er imidlertid andre gang Phelps sier han svømmer sitt siste OL. Under London-OL uttalte han at han gledet seg til å spise hva han ville etter endt karriere.

12. og 13. august - Tunge navn tittelforsvarere i tennis

Til tross for at Roger Federer kun elleve dager før OL måtte kaste inn håndkledet med en skade, mangler det ikke på store tennisnavn til lekene i Rio-OL. På hardcourt-banen i Rio skal navn som Rafael Nadal, David Ferrer, Jo-Wilfried Tsonga, Novak Djokovic og tittelforsvarer Andy Murray kjempe om olympisk gull.

På kvinnesiden er Serena Williams storfavoritt, med Garbiñe Muguruza og Anglique Kerber som de argeste utfordrerne ifølge bookmakerne. Serena vant OL-gullet i singel under lekene i London, og hentet også gullet i double hjem til USA sammen med søsteren Venus.

Singelfinalene spilles klokken 17.00, den 14. august for herrene, og 22.00 lørdag den 13. august for damene.

14. august - 100 meter finale

Friidrettens formel1 var den mest sette øvelsen på TV under OL i London. Storfavoritt Usain Bolt innfridde da han satte ny olympisk rekord med tidenes nest raskeste 100 meter 9.63. I etterkant uttalte han at han nå var blitt en legende.

I Rio er jamaicaneren nok en gang favoritt, med Justin Gatlin, Trayvon Bromell og Yohan Blake som nærmeste utfordrere.

Kampen om OL-gullet på 100 meter står natt til tirsdag 15. august, klokken 03.25 norsk tid.

Bolt er også favoritt til å ta gull på 200 meter og 4 x 100 meter stafett. Finalen på 200 meter går natt til fredag 19. august, 03.30 norsk tid, og stafettfinalen natt til lørdag 20. august, klokken 03.35.

17. og 19. augst - Bryter OL-debutant

Grace Bullen brøt seg helt til EM-finale i Riga i mars, og var ofte nevnt blant de norske OL-håpene. I den avgjørende kvalifiseringen i Tyrkia var det imidlertid en annen norsk jente som gikk hele veien og vant kvalifiseringsstevnet i Istanbul.

Signe Marie Fidje Store (20) fra Tana konkurrerer i 69-kilosklassen. Kvalifiseringen starter klokken 15 norsk tid onsdag den 17. august. Går Fidje videre fra kvalifiseringen går det slag i slag utover dagen, helt frem til en eventuell finale finner sted like etter midnatt, natt til torsdag.

I tillegg tok Stig Andre Berge seg til sitt tredje strake OL tidligere i år, men veien til Rio var tøffere enn tidligere etter at han mistet moren sin i vinter. Berge bryter fredag 19. august, med første kvalifisering rundt klokken 15 norsk tid.

20. august - Håndballfinale kvinner

Med OL-gull som fasit etter leken i både Beijing og London drar Thorir Hergeirssons lag til Brasil som favoritter. De norske håndballjentene skal i tidsrommet 6. til 14. august spille gruppespillskamper annenhverdag.

Med Norge som storfavoritt kan finalen på OLs nest side dag bli det norske høydepunktet under augustdagene i Brasil. Finalen går 20.30 norsk tid den 20. august.

Sett denne? Slik er håndballjentenes OL-form

REPRISE? Norges håndballjenter er favoritter til nok et OL-gull i Rio. Her etter finalen mot Montenegro i London for fire år siden. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

20. august - «Tutta » med i første OL-golf på 112 år

Mens både håndball og 100 meter er vante innslag under Sommer-OL, kan ikke det samme sies om golf. For første gang siden 1904 står golf på OL-programmet, med tre norske innslag.

Espen Kofstad kvalifiserte seg tidligere i sommer, og uttalte til VG at han går for gull i et mesterskap som mangler mange av de største profilene. Frykten for Zika har vært den uttalte grunnen til mannefallet. Om han kommer til siste runde, spilles den 14. august med konkurransestart klokken 12 norsk tid.

Det største norske medaljehåpet befinner seg imidlertid på kvinnesiden. 20. august fra klokken 12.00 spiller Suzann Pettersen siste runde olympisk golf i Brasil. Det samme gjelder for Marianne Skarpsnord.

Les også: Suzann Pettersen bekymret for Zika i Rio

21. august - Olympisk brødreduell på 1500 meter

MEDALJEJUBEL: Begge brødrene Ingebrigtsen tok medalje under EM i Amsterdam tidligere i sommer. I OL er imidlertid konkurransen tøffere for brødrene fra Sandnes. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Henrik Ingebrigtsen løp inn til 5. plass på 1500 meter under lekene i London for fire år siden, like etter at han tok EM-gull på samme distanse i Helsingfors. Nå stiller han til start i nok et OL, denne gangen sammen med lillebror og nykronet europamester, Filip Ingebrigtsen.

Filip om EM-gullet: – Helt galskap

Det første heatet finner sted torsdag 16. august klokken 15.30, før en eventuell semifinale venter to dager senere. Natt til søndag 21. august er tiden å holde av om en av - eller begge - brødrene tar seg til finale på Estadío Olímpico João Havelange i Rio. Finalen går 02.00.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder