Vurderer å kaste kondom-åpningen

Magnus Carlsen-trener forteller hvordan de jobber

Får ekstra datakraft fra eksterne norske servere

SOTSJI (VG) På sitt rom i åttende etasje på Radisson-hotellet i Sotsji legger Peter Heine Nielsen (41) planene som Magnus Carlsen (23) kan følge – om han vil.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Som trener, eller sjefssekundant, er han ansvarlig for forberedelsene til VM-partiene. Da Carlsen flyttet sitt tårn til e8 i det åttende partiet, var det et forsøk på å lure Viswanathan Anand ut av forberedelsene sine.

LES OGSÅ: Sovnet Magnus ved sjakkbrettet?

- Det er ulike valgmuligheter: bruke klassisk, velkjente trekk som sannsynligvis vil fungere, men som motstanderen kjenner godt – eller komme med overraskelser, som vi kanskje ikke vet like godt om vil fungere, sier Peter Heine Nielsen til VG.

- Nigel Short karakteriserte Magnus’ åpning i det åttende partiet som et kondom, til å brukes én gang og så kastes?

- Ja, Short er en dyktig kar, som selv har vært VM-utfordrer. Og som bruker karakteristikker som noen vil si er fargerike, andre vulgære. Uansett: Det kan være en god gjetning fra ham at det er en engangs. Men samtidig: fordi ingen forventer at den skal brukes igjen, så kanskje vi skulle bruke den to ganger, svarer dansken.

VG Direkte:Følg det niende VM-partiet fra klokken 13

Magnus Carlsen har vært usedvanlig godt forberedt så langt i VM-kampen. Æren for det gir verdensmesteren til sekundantene, som Peter Heine Nielsen og sjakkspiller Jon Ludvig Hammer. Det er flere også, men disse er hemmelige.

- Sekundantene mine jobber veldig hardt og jeg setter stor pris på det de gjør, sier Carlsen.

VG spør pappa Henrik Carlsen om han var urolig da han så sønnen lide seg gjennom parti åtte av VM-kampen.

- Nei, jeg var ikke det. Han virket så godt forberedt og sikker i gjennomføringen av partiet. Jeg vil berømme sekundantene så mye som mulig for den innsatsen de har gjort. Det må ha vært veldig behagelig for Magnus, sier Henrik Carlsen.

Artikkelen fortsetter under klippet.

- Snakker dere om hvor lenge han skal være i «teorien», altså spille etter planen dere har lagt?

- Det er selvfølgelig vanskelig å kontrollere, fordi det også er en motstander som prøver å hindre at vi lykkes med vår strategi. Å ødelegge for motstanderen er jo minst like viktig som å lykkes selv. Men Magnus er opptatt av å spille selv, ikke følge slavisk en plan, sier Peter Heine Nielsen.

- Men har vi sett en mer vitenskapelig Magnus Carlsen her i Sotsji enn tidligere?

- Nei, det tror jeg ikke. Magnus er Magnus. Han er ekstremt dyktig på alt. Noen ganger bruker han lange åpningsveier, andre ganger spiller han mer intuitivt. Jeg synes ikke han er spesielt vitenskapelig her.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SLITEN: Under parti nummer åtte i sjakk-VM, var Magnus Carlsen svært trøtt. På hviledagen onsdag valgte han å holde seg borte fra treningsområdet - hvor han tidligere i mesterskapet har vært blant de mest aktive. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Et viktig redskap i verktøykassen til Team Carlsen er en database med sjakkpartier som er spilt tidligere. Viswanathan Anand har spilt sjakk på høyt nivå i snart 30 år. Mange av dem er studert av Carlsens analyseteam. I ti år var den danske sekundanten Anands hjelper. I januar i fjor byttet han side.

- Vi har omtrent ti millioner sjakkpartier i databasen vår. Vi har datakapasitet til å regne på ti millioner trekk i sekundet. Så det er et helt nødvendig arbeidsverktøy, sier Carlsens viktigste medhjelper i Sotsji.

- Hvor lenge snakker du med Magnus hver dag før partiet starter?

- Ikke lenge… Vi sitter ikke timevis sammen. Jeg har kanskje fått noen tanker fra ham kvelden før om hva han ønsker at vi skal se på, så gir jeg dette til våre sekundanter rundt i verden, og formidler det til Magnus på formiddagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I DET ALLER HELLIGSTE: På hotellrommet i Olympic Park i Sotsji, sitter Peter Heine Nielsen og forbereder trekk for Magnus Carlsen. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

- Når Magnus forlater hotellet – vet du hva han skal spille?

- Til en viss grad. Men Magnus er impulsiv. Min oppgave er å skape muligheter og alternativer. Det kan være forskjellig… Men dette ønsker jeg ikke å gå i detaljer om.

- Fortell om forskjellen på å forberede seg til hvitt eller svart?

- Det er jo litt som i tennis – når du har hvitt, så har du serven. Tradisjonelt så er oppgaven å legge press på motstanderen når du har hvitt. At vi da legger aggressive strategier. Mens det blir mer defensive strategier med svart. Men Magnus er jo ikke som alle andre. Han vil ikke nødvendigvis spille for remis med svart. Så med Magnus så betyr ikke fargene så mye som for andre.

- Til nå har Magnus hatt fire ulike åpninger i de fire svart-partiene…

- Ja… Om det blir slik i fortsettelsen, så hadde jeg ikke fortalt deg det, selv om jeg hadde visst det. Det kan godt være at det blir seks ulike åpninger, men jeg vil selvfølgelig ikke avsløre den strategien. Anand har også lagt merke til at de fire første har vært fire ulike…Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder