Vant sitt sjette strake parti - jakter Caruanas vanvittige seiersrekke

I SIGET: Magnus Carlsen vinner og vinner. Nå står han med seks strake seirer i Tata Steel-turneringen i Nederland. Foto:Koen Van Weel,Afp

Historisk Carlsen med ny triumf

(Magnus Carlsen - Teimour Radjabov 1-0) For første gang i sin seniorkarriere tok Magnus Carlsen sin sjette strake seier i én og samme turnering da Teimour Radjabov ble slått tirsdag.

  • Steinar André Danielsen

Artikkelen er over fem år gammel

Ikke siden Carlsen spilte en juniorturnering i 2003 har han klart å vinne seks strake partier i én og samme turnering. Det var inntil han - med hvite brikker - brukte 39 trekk på å slå Teimour Radjabov i Tata Steel-turneringen i Nederland tirsdag

Med seieren jakter Carlsen den gjeve rekken med syv strake seirer som Fabiano Caruana vartet opp med under St. Louis-turneringen i fjor.

Da Carlsen møtte TV 2 til intervju etter tirsdagens seier, smilte han da han fikk spørsmål om hvor mye han tenker på å kunne vinne syv eller åtte partier på rad.

– Jeg vet ikke hvor mye jeg tenker på det. Det blir vanskelig. Jeg gjør så godt jeg kan, jeg. Det er ikke min feil at motstanderne spiller dårlig til tider, sier Carlsen og trekker igjen på smilebåndet.

VG Direkte:Vi fulgte Carlsens parti mot Radjabov

– Formidabel prestasjon

Den norske verdensenerens sjette strake seier i turneringen kom etter at motstander Radjabov havnet i tidstrøbbel inn mot tidsfristen ved trekk 40.

27-åringen fra Aserbajdsjan brukte hele 30 minutter på ett trekk tidligere i partiet, og fikk hastverk da det dro seg til.

Det utnyttet Carlsen til fulle. Nordmannen hadde allerede skaffet seg en liten fordel - en fordel som ble større og større inntil Radjabov til slutt strekte frem hånden og ga opp partiet.

– Dette er en formidabel prestasjon av Magnus. Han har kommet opp med en fantastisk snuoperasjon. Jeg tror ikke det var mange som hadde trodd dette etter at Carlsen sto med to remis og ett tap etter de første tre partiene, sier sjakkekspert Hans Olav Lahlum i TV 2s studio.

Les saken:Sjakkekspert: – Carlsen kan ta «en Caruana»

Syv strake?

Nå venter Vasilij Ivantsjuk i den neste runden for Carlsen. Russeren har spilt solid hittil i turneringen og ligger 1,5 poeng bak Carlsen i sammendraget. Carlsen står med syv poeng, Wesley So og Maxime Vachier-Lagrave følger nærmest med seks poeng og Ivantsjuk med 5,5.

– Jeg håper å vinne syv på rad, sier Carlsen.

Om han lykkes med det i onsdagens møte med Ivantsjuk, kopirerer han verdenstoer Fabiano Caruanas rekke på syv strake seirer fra turneringen i St. Louis i fjor.

Den gang var det Carlsen selv som hindret italieneren i å vinne åtte på rad.

Seier eller ikke, Carlsens prestasjon vil uansett ikke måle seg med Caruanas, mener Carlsen-kompis og sjakkspiller Jon Ludvig Hammer.

– Om Magnus vinner syv på rad, er det likevel ikke i nærheten av Caruanas prestasjon. Caruana gjorde det i en mye sterkere turnering. Han hadde dessuten sikret seg sammenlagtseieren etter den femte seieren, sier Hammer i TV 2s studio.

Rådvill Carlsen

Akkurat det bryr nok verdenseneren seg lite om. 24-åringen har opparbeidet seg en solid dose selvtillit de siste dagene og har en utrolig god flyt ved sjakkbrettet.

Tirsdag vant Carlsen tilsynelatende enkelt mot Radjabov, til tross for at han i ettertid uttrykte at han underveis i partiet slet med å forstå hva som egentlig foregikk.

– Det var et vanskelig parti - det var komplisert strategisk. Det var flere tidspunkter hvor jeg tenkte at jeg ikke skjønte hva som skjedde, sier Carlsen.

– Jeg vet ikke helt hvor bra jeg spiller. Jeg skjønte ikke hva som foregikk til tider, og det er frustrerende. Men jeg gjorde ikke mange feil, tror jeg, smilte den regjerende verdensmesteren.

Rolig åpning

Partiet mot Radjabov åpnet som en rolig variant i Spansk åpning i en variant aserbadsjaneren, ifølge TV 2s Jon Ludvig Hammer, ikke tidligere har spilt.

Det kan ha vært en feil, for Radjabov fikk trøbbel på klokka og fant aldri noen god plan videre.

Senere gjorde han flere svake trekk som gjorde alt enda verre.

I Radjabovs tikkende tidsnød fikk verdensmesteren også inn kølleslaget Sxg7. Få trekk senere kastet Radjabov inn håndkledet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder