ISOLERT SEG: Karl Erik Bøhn har isolert seg fra omverden for å mobilisere alle krefter for å kjempe mot døden. Foto: Privat

ISOLERT SEG: Karl Erik Bøhn har isolert seg fra omverden for å mobilisere alle krefter for å kjempe mot døden. Foto: Privat

Bøhn: - Jeg prøver å kjempe ut kreften

Får behandling på hemmelig sted

Deler sine tanker om livet og døden

Kreftsyke Karl Erik Bøhn (48) trosser dødsdommen han fikk lille julaften. Nå slåss han for å holde seg i live - og får alternativ behandling på en hemmelig adresse.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han har isolert seg fra omverdenen. Ytterst få slipper inn til ham nå. Håndballtrener Karl Erik Bøhn mobiliserer alle kreftene han har, for å kjempe mot døden.

I går kveld gjorde Bøhn et unntak fra stillheten, og snakket med VG på telefon fra hotellet han har søkt tilflukt på.

Følger et opplegg

- Jeg håper selvfølgelig å leve lengst mulig. Jeg har lagt meg inn på hotell, for å være helt isolert og for å følge et opplegg. Jeg prøver å kjempe ut kreften, selv om det ikke er gitt meg håp, sier Karl Erik Bøhn.

Han følger nå et alternativt behandlingsopplegg mot blodkreften, som legene har sagt er uhelbredelig. Lille julaften fikk han dødsdommen. Legene fortalte ham at det ikke er mer å gjøre.

- Legene torde ikke å si hvor lenge jeg har igjen. Men det var ikke snakk om lang tid.

Karl Erik Bøhn ønsker ikke å si hvilken behandling han gjennomgår. Men hvis opplegget virker, vil han dele dette med alle andre.

- Ikke noe kvakksalveri

- Dette er ikke noe kvakksalveri, men rent fag. Det er noe som alle kan gjennomføre. Jeg har fått masse tilbud om å reise utenlands for å få behandling, men det er helt uinteressant. Jeg må gjøre det på en måte som alle kan kopiere, hvis det går bra, sier håndballtreneren.

- Forsonet seg med beskjeden

48-åringens blodkreft er uhelbredelig. Bøhn har forsont seg med beskjeden - men vil gjøre alt han kan for å leve.

- Det er kjedelig å ha fått en dødsdom. Jeg vil jo ha flere dager med dem rundt meg, men jeg har akseptert det motsatte, hvis det blir sånn. Jeg ser meg veldig fornøyd med tiden jeg har fått, sier Karl Erik Bøhn.

Verst for moren

I julen har han bearbeidet dødsbudskapet sammen med sine nærmeste.

- Jeg har prøvd å ufarliggjøre det. Verst er det for moren min. Det skjønner jeg på en måte. Hun blir 83 år i mars, og hun synes at det er vanskelig at gutten hennes eventuelt skal gå før. Men ellers er vi ved godt mot.

- Hvordan har julen vært?

- Det har vært mitt livs beste jul. Jeg har vært sammen med barn og familie, og opplever en enorm støtte.

KAMERATER: Karl Erik Bøhn og kameraten Andreas Smeby på hemmelig sted, hvor håndballtreneren kjemper for livet. Foto: Privat

Han vektlegger samholdet og de gode opplevelsene i julen, som han til VG tidligere har omtalt som «sin siste». Lille julaften var en av hans livs vanskeligste dager.

Enorm støtte

«Det har vært vondt og vanskelig med dødsdommen i hånda lille julaften. Men på dagen i dag, er jeg på mitt mest harmoniske og lykkeligste», skriver håndballtrener Karl Erik Bøhn i et innlegg til nettstedet kreftkamp.no.

I det sterke og rørende innlegget, deler Bøhn åpenhjertig tanker han har om det å leve - og døden.

- Hvordan klarer du å være så positiv nå?

- Det er fordi jeg har opplevd en enorm støtte av folk rundt. meg, både fra venner og familie, kjente og ukjente. Og så har jeg merket hvor ufarlig livet er når alt kommer til alt. Men selv om jeg har forsont meg med legenes budskap, så ønsker jeg å leve lengst mulig, sier han.

- Er du mer til stede nå, enn du var før beskjeden fra legene?

- Ja det er jeg. Jeg skjønner at hver eneste dag må leves. Ikke som den siste, men jeg prøver å være til stede.

- Hva med døden. Er du redd for den?

- Nei, ikke i det hele tatt. Det har faren min lært meg helt siden jeg var liten. Det eneste som er sikkert med livet, er at vi alle skal dø.

- Ta vare på flokken

48-åringen oppfordrer folk til «å ta vare på flokken sin», et uttrykk han har lånt fra den kreftsyke legen og forfatteren Per Fugelli.

Bøhn er sykmeldt fra jobben som ungarsk landslagstrener. Han ledet nasjonen til EM-bronse i fjor etter å ha tapt for storfavoritt Norge i semifinalen.

Siden februar i fjor har han kjempet en hard kamp mot sykdommen. Håndballtreneren fikk diagnosen akutt myelogen leukemi i begynnelsen av februar, bare halvannen måned etter at han hadde tatt Ungarn til bronse i håndball-EM.

Han har vært gjennom seks cellegiftkurer og tok sist vinter farvel med sine nærmeste før han ble lagt tre uker i kunstig koma.

I juli måtte han igjennom nye cellegiftkurer, og i august fikk han transplantert beinmarg fra søsteren Vigdis. I oktober var Bøhn svært syk, men kjempet seg tilbake og ble utskrevet fra Rikshospitalet i november etter å ha fått beskjed om at han var kreftfri.

Har akseptert dødsdommen

Men kreften kom tilbake.

- Hvordan har du det nå?

- Jeg har det veldig bra. Alle brikkene i puslespillet mitt, har på en måte falt på plass. Og da er jeg rolig, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder