Magnus Carlsens sjakktrekk: Ble konge igjen

Viswanathan Anand raknet i det avgjørende partiet

Carlsen forsvarte tittelen: – Nå er jeg lykkelig og lettetSOTSJI (VG) (Carlsen - Anand 1-0, 6,5-4,5 sammenlagt) Viswanathan Anand (44) gikk til et kraftig angrep på Magnus Carlsen (23). Det var ikke i nærheten av å fungere og nordmannen er fortsatt verdensmester i sjakk.

 • Øyvind Knoph Askeland
 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fem år gammelDet er ett år og én dag siden verdensmesteren i sjakk ytret disse ordene etter å ha slått Viswanathan Anand (44) i India:

- Jeg har ikke tenkt til å gi fra meg tronen.

I dag, 23. november 2014, gjorde Carlsen som han sa han skulle. Etter en forsiktig Berlin-åpning av Anand, misset inderen og Carlsen vant det 11. VM-partiet.

– Jeg er lykkelig og lettet. Det var en tøff kamp hele veien, og jeg er glad for at jeg klare å komme meg gjennom det. Denne siste kampen var litt mer komplisert enn de andre gangene jeg har spilte med hvit. Jeg hadde initiativet, men han skapte også muligheter.

Carlsen kunne ha dratt i land seieren med remis i dag og et eventuelt tolvte parti, men var glad han avgjorde oppgjøret før den eventuelle sistekampen ble nødvendig:

– Jeg hadde vært glad for å vinne med to remis-er også, men da man leder kampen og ikke føler seg helt på topp er det deilig å avgjøre med en seier.

Protokoll:Send din gratulasjon til Magnus Carlsen her!

Anand: – Nervene mine var det første som røk

– Det var en veldig intens posisjon. Jeg kan ikke forklare hvorfor jeg plutselig endret strategi. Det er var et sjansespill, og jeg ble straffet.

Slik forklarte Anand det avgjørende partiet i VM-kampen mot Carlsen.

FORNØYD OG LETTET: Magnus Carlsen etter at seieren var sikret. Foto:AP,

– Når alt kom til alt var han overlegen, og han holdt nervene bedre under kontroll. Nervene mine var det første som røk. Han var mer stabil, svarte inderen på spørsmål fra VG.

Selv sier Carlsen han han måtte forsøke å kontrollere nervene, da han skjønte at seieren var innen rekkevidde.

– Jeg slet veldig med nervene etter jeg skjønte at det var vunnet, for jeg ble så glad. Nervene er der hele tiden, men alt i alt så holdt jeg med nok bedre sammen enn han gjorde, sier nordmannen.

Sportsblogg fra Sotsji:- 600 mill. spiller sjakk. Magnus er den beste. Igjen.

Anand høstet applaus på pressekonferansen da han svarte «nei» på spørsmål om han nå vurderer å gi seg med sjakk.

– Vi er nå veldig glade for at dette gikk veien, sier Carlsens far Henrik til VG.

– Jeg har kanskje blitt vant til store opplevelser på sjakk-arenaen, og har kanskje blitt litt blasert. Men å vinne VM det er stas, fortsetter faren.

Sliten og lettet

– Nå er jeg sliten og lettet. Jeg har ikke turt å ta noe på forskudd. Det var spennende, for Anand prøvde veldig å vinne, sier manager Espen Agdestein.

– Jeg tror Magnus også er veldig, veldig lettet.

VG Direkte:Slik vant Carlsen sjakk-VM

Tre timer og 57 minutter etter Anands første trekk, var Carlsen-seieren et faktum. Da hadde det vært en rekke dramatiske øyeblikk i det 11. VM-partiet.

Først, i Anands 23. trekk, ble hvit bonde flyttet til b5. Det var et spektakulært angrep.

- Svart går all-in, på en litt ubehagelig måte også. Dette kan finne på å fungere, men Magnus er ikke i direkte trøbbel, sa Agdestein.

Anand ofret tårnet

Deretter fulgte et nytt høydepunkt da Viswanathan Anand, som hadde initiativet med svarte brikker, valgte å ofre et av tårnene sine.

I trekk 27 flyttet han tårnet til b4. Det snudde hele partiet på hodet. Plutselig fikk en presset Magnus Carlsen overtaket. Sjakkcomputeren «Houdini» viste at 23-åringen sto klart best.

- Anand tar de riskene han må ta for å vinne et sjakkparti, kommenterte sjakkekspert Simen Agdestein i VGs sjakkstudio.

Men det viste seg fort at det var Magnus Carlsen som hadde kontrollen. Vinnersjansene til nordmannen bare økte og økte etter tårnofferet til Anand.

Lenge jevnt

Mesterskapet i Russland har vært spennende fra start til slutt. Selv om Magnus Carlsen jevnt over har vært best, har indiske Anand til tider presset 23-åringen kraftig.

Det er også grunnen til at det måtte hele elleve partier til for å kåre en verdensmester, ett parti mer enn i Chennai i 2013.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FEIRET I BASSENGET: Etter VM-seieren i India i 2013, jublet Magnus Carlsen for tittelen i hotellbassenget. Foto:Erlend Aas,NTB Scanpix

Ble utspilt av Anand

Etter en remis i det aller første partiet, vant nordmannen det påfølgende. En Anand med tidspress gjorde et fryktelig trekk og Carlsen stakk av med seieren.

Men Anand kom sterkt tilbake. I VM-kampens tredje parti tapte Carlsen sitt første parti mot Anand på nesten fire år. 23-åringen ble fullstendig utspilt av utfordreren og var aldri i nærheten av å hente seg inn.

Slo tilbake i dramatisk VM-parti

To remis-partier fulgte, før Carlsen fikk tatt tilbake initiativet. I det sjette VM-partiet, som ble et parti for historiebøkene, gjorde både Carlsen og Anand store tabber. Nordmannen gjorde en gedigen feil som kunne gitt Anand seieren, men 44-åringen grep aldri sjansen. Carlsen vant partiet og ledet med ett poeng sammenlagt før de siste partiene.

De neste fire partiene i sjakk-VM endte i remis, til tross for at Magnus Carlsen forsøkte hardt å spille ut forsvaret til Anand i parti syv.

Men i det 11. partiet falt altså avgjørelsen. 23 år gamle Magnus Carlsen vant og fikk det siste, avgjørende poenget.

Syv dager før sin 24-årsdag har nordmannen forsvart verdensmestertittelen. Det betyr at Carlsen er verdensmester i hvert fall til 2016 når neste VM-kamp skal spilles.

Slik er Carlsen-æraen

30. november 1990 ble Magnus Carlsen født i Tønsberg. Dagens triumf markerer fortsettelsen på det som er blitt en «Carlsen-æra» i sjakkverdenen.

LEDENDE SOM 13-ÅRING: Magnus Carlsen, her fra Liertoppen i 2004, har allerede dominert lenge i sjakkverdenen. Foto:Ørn E. Borgen,NTB Scanpix

I 2004, 13 år, fire måneder og 27 dager gammel, ble han den daværende yngste stormesteren i sjakk gjennom tidene. Januar 2010 ble han verdensener i sjakk, da han gikk til topps på listen til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) over verdens beste spillere.

18. november 2009 ble Magnus Carlsen tidenes yngste verdensmester i lynsjakk da han vant mesterskapet i Moskva.

Høsten 2012 oppnådde han så den høyeste FIDE-ratingen noensinne, 2861 poeng, og slo dermed Garry Kasaparovs verdensrekord fra 1999.

Våren 2013 kvalifiserte han seg til sin første VM-kamp ved å vinne kandidatturneringen i London, etter en ulidelig spennende avslutning der nordmannen var totalt utslitt.

22. november 2013 ble Magnus Carlsen verdensmester i sjakk etter å ha slått indiske Viswanathan Anand i Chennai, India. Han ble dermed den nest yngste verdensmester i sjakk gjennom historien. Garry Kasparov var noen måneder yngre da han ble verdensmester i 1985.

I juni 2014 ble nordmannen den første i sjakkhistorien til å inneha alle tre VM-titlene. På tre dager vant han hurtigsjakk-VM og lynsjakk-VM i Dubai.

Og så, 23. november 2014, vant han verdensmesterskapet i klassisk sjakk for annen gang. Viswanathan Anand måtte gi tapt etter elleve partier i Sotsji.

Hans Arild Runde oppsummerer det avgjørende partiet:

I det 11. matchpartiet så vi for tredje gang Anand benytte Berlin-forsvaret i spansk. I dette partiet valgte Anand et nytt 9. trekk, og det virket som inderen igjen var best forberedt.

Etter rundt 20 trekk var stillingen helt i balanse, og det kunne se ut som det gikk mot remis og et 12. og avgjørende parti.

Men da Carlsen spilte et litt tveegget 23. trekk, fikk Anand sjansen til å starte en motoffensiv med 23... b5! - og deretter var stillingen helt uklar. Anand stod muligens hakket bedre hvis han hadde spilt Le7 i trekk 26, men han valgte i stedet å invadere hvits stilling gjennom b-linja.

Denne planen ville nok holdt greit til remis for svart, men muligens preget av nerver og et øyeblikks overoptimisme slo Anand til med et dristig kvalitetsoffer og ga tårn for løper på b4 i det 27. trekket.

Derifra og ut spilte Carlsen sterkt og presist som en datamaskin, mens Anand gjorde et par mindre unøyaktigheter mens klokkene tikket raskt nedover.

Carlsens fordel øket raskt frem mot tidskontrollen, og etter trekk 40 var det ingen tvil om at nordmannen ville vinne både partiet og matchen.

Anand spilte noen trekk videre, trolig mest for å fordøye nederlaget, men han valgte å rekke fram hånda og gi opp i det 45. trekket. Dermed har Magnus Carlsen forsvart VM-tittelen med sifrene 6.5-4.5 etter 11 partier.

Les også

 1. Tviler på Anands lyst til å vinne VM

  SOTSJI (VG) (Carlsen - Anand 5,0-4,0 sammenlagt) Etter et parti der Viswanathan Anand (44) var fornøyd med…
 2. Sammenligner Carlsen med en krokodille

  SOTSJI (VG) Magnus Carlsen (23) stod imot Viswanathan Anands (44) forsøk i dag.
 3. Dette er en ny VM-tittel verdt for Carlsen

  SOTSJI (VG) Selskapet til Magnus Carlsen (23) innkasserer rundt 35 millioner kroner i løpet av 2013 og 2014.
 4. Kate (29): - Nei, jeg er ikke Magnus’ kjæreste!

  SOTSJI (VG) Når Magnus Carlsen (23) henvender seg til fansen gjennom YouTube, sitter Kate Murphy (29) ved hans side og…
 5. Sjakken sa nei til idretten - Carlsen sier ja til Olympiatoppen-hjelp

  SOTSJI (VG) (Carlsen – Anand 5,5-4,5) I oktober vraket Sjakkforbundet søknaden om å bli medlem av Norges…
 6. Sjakklegenden Garry Kasparov advarer Magnus Carlsen: Kasparov: - Farlig å cruise mot VM-tittel

  SOTSJI (VG) (Carlsen - Anand 5,0-4,0) Magnus Carlsen (23) gjorde ikke mer enn han måtte for å få remis torsdag.

Mer om

 1. Sjakk

Flere artikler

 1. Dette kan bli Carlsens nye VM-rival

 2. Team Carlsen prøver febrilsk å skru ned forventningene

 3. Tror Carlsen-tapet kan endre alt

 4. Magnus Carlsen havnet i trøbbel - reddet uavgjort mot Anand

 5. Carlsen åpnet VM-kampen med remis: Carlsen: - Prøvde det beste jeg kunne, men fant ingenting

 6. Carlsen-seier etter høydramatisk avslutning: Carlsen om Anand-brøler: - Jeg ble overrasket

Fra andre aviser

 1. - 80 prosent sjanse for at Carlsen vinner VM

  Aftenposten
 2. Carlsen feiret VM-tittelen med poker

  Aftenposten
 3. Magnus Carlsen vant på historisk dag i Stavanger

  Aftenposten
 4. Carlsen feiret VM-tittelen med poker

  Bergens Tidende
 5. Carlsen: - Anand forsvarte seg veldig godt

  Aftenposten
 6. Anand etter Carlsens VM-nøling: - Jeg involverer meg ikke i sjakkpolitikk

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder