NORSK SUKSESS I SVERIGE: Per-Mathias Høgmo har lykkes som trener i svenske Djurgården. Han har fått laget opp fra bunnen til midten av tabellen i Allsvenskan. I går ble det poengdeling mot AIK. Foto: MAGNUS SANDBEERG

Gamle Rosenborg-helter har stor tro på Høgmo

Roar Strand til VG: - Han er en god inspirator og humørspreder

Tidligere Rosenborg-stjerne Roar Strand forteller hvordan den nye landslagssjefen, Per-Mathias Høgmo, er som trener.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Roar Strand spilte for Rosenborg i 21 år (med unntak av et år, da han var på utlån til Molde). Han er seriemester i Norge hele 16 ganger. I 2005/2006-sesongen ble han seriemester med Per-Mathias Høgmo som trener.

- Han var en engasjerende trener på feltet. Han var klar på hva han ville. Han skal ha en stor del av æren for at vi ble seriemestere det året. Per-Mathias er en god inspirator, en humørspreder, han har glimt i øyet og han flirer mye, sier Strand til VG.

- Å være landslagstrener er ingen enkel jobb

Strand fikk 42 landskamper for Norge. Han mener Høgmo vil være et godt valg som landslagssjef.

- Han var flink til å få folk til å yte maks der og da. Hovedmålet hans var at vi skulle yte maks der og da. Per-Mathias er flink til å få folk til å gå i samme retning, sier Strand og legger til:

- Men å være landslagstrener er ingen enkel jobb. Han må stole på at de som er på landslaget er godt nok trent, når de kommer inn til samling.

- Hva blir den nye landslagssjefens største utfordring?

- Å få laget til å yte godt nok sammen der og da. Landslagssjefen får de beste spillerne i norsk fotball, men så er utfordringen å få dem til å forstå hva han vil, sier Strand.

GAMLE ROSENBORG-HELTER: Roar Strand (fra venstre), Vidar Riseth og Christer Basma på sykkelen dagen etter kamp i 2003. I 2005/2006-sesongen spilte trioen under Per-Mathias Høgmos ledelse. De har stor tro på Høgmo som landslagssjef. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Høgmo satte i gang mange prosjekter den ene sesongen han var i Rosenborg. Det ble litt mye. Han ble sykmeldt.

- Han dro i gang mye. Han ble sliten etter hvert, sier Strand.
Høgmo har vært landslagtrener flere ganger tidligere. Han har trent Norges U15, U16, U17 og U19-gutter og han var kvinnelandslagstrener fra 1997 til 2000. Han ledet damene til OL-gull i Sydney.

- Må gi folket og spillerne tilbake troen på landslaget

Christer Basma spilte også for Rosenborg under Høgmo.

- Han er veldig glad i prosesser. Og han er god på prosesser. Jeg tror Per-Mathias passer godt som landslagstrener, for alle prosessene er litt mer relatert til å bygge et landslag, enn å være på feltet og følge opp ting der daglig. I Rosenborg savnet jeg ham mer på feltet, sier Basma til VG.

- Hva er den største utfordringen som landslagssjef?

- Han må gi folket og spillerne tilbake troen på det norske landslaget. Han må løfte spillerne mot et nivå de ikke har vært på før, og det de er vant med til vanlig. Landslagssjefen må få spillerne opp på et internasjonalt nivå. Dette er spesielt viktig siden vi har så få utenlandsproffer, svarer Basma og legger til:

- Per-Mathias er en tydelig leder. Han må skape entusiasme internt. Med det han har fått til i Sverige nå, så er jeg tryggere på den biten også nå.

Det ble lenge spekulert i om Ole Gunnar Solskjær kom til å bli Norges neste landslagssjef, men torsdag gjorde han slutt på spekulasjonene da han bekreftet at han fortsetter i Molde.

Vidar Riseth spilte sammen med Strand og Basma under Høgmos ledelse. Han har gode minner fra den tiden.

- Per-Mathias er en veldig god menneskekjenner. Han er veldig flink til å jobbe med spillerne både på og utenfor banen. Blir han landslagssjef så er det et godt valg av Fotballforbundet. Sånn jeg kjente ham, så er han en god og tøff trener. Han krever mye. Han er fair, sier Riseth til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder