Utfordrer hele Norge i sjakk: Carlsen: - Dessverre mulig jeg taper

Verdensmesteren Magnus Carlsen (23) utfordrer hele det norske folket til et oppgjør om sjakktronen - uten å vite hva som venter ham.

  • Øyvind Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han har knust Viswanathan Anand i kampen om VM-tittelen. Han har satt ny ratingrekord i sjakk. Det er forventet at han vil være kongen av sjakk i lang, lang tid fremover.

I dag står slaget på kjøpesenteret Oslo City og direkte på VGTV. Der møter 23-åringen tre stormestere: Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer og Leif Erlend Johannessen. I tillegg til resten av landet.

- Dessverre så er det mulig jeg taper, selv om jeg alltid har mest tro på mine sjanser. Det sies at en ekspert sjelden har noe å stille opp med mot et stort «online community». Det skal bli interessant å se om det stemmer, sier Magnus Carlsen til VG.

- Hvordan forbereder du deg til dette partiet?

- Det viktigste blir å komme opplagt til partiet. Jeg aner jo virkelig ikke hva som vil møte meg, sier Carlsen.

I studio vil programleder Mads A. Andersen lose seerne gjennom partiet sammen med sjakkekspert Hans Olav Lahlum. Sistnevnte vil også kunne hjelpe Norge til å gjøre de riktige trekkene.

I VG Direkte kan alle som ønsker det være med å stemme på hvilke trekk Norge skal gjøre mot Carlsen.

- Alle mot en er jo egentlig feigt, men ikke hvis den ene heter Magnus Carlsen og konkurransen er sjakk. Da kan det være jevnt. Vi skal finne ut om hele Norge sammen kan slå verdens beste, sier Andersen.

- Gjennom VGTVs sendinger under sjakk-VM i fjor, hevet Lahlum sjakkunnskapene til det norske folk til uante høyder. Den kunnskapen skal vi bruke til å stemme frem det trekket vi har mest tro på, fortsetter programlederen.

Avstemning om trekkene

Alle de tre stormesterne har slått Magnus Carlsen i sjakk tidligere. Deres oppgave blir å foreslå hvilke trekk Norge skal gjøre.

Deretter er det VG-seerne som bestemmer hvilket trekk det norske laget skal gjøre.

Les også: Carlsen mot Norge - alle reglene

- Magnus er klar favoritt, men mye rart kan skje i slike partier. Gitt at Magnus må bestemme seg i løpet av ett minutt, er det en situasjon hvor han kan gjøre feil, sier Hans Olav Lahlum om partiet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SJAKK-DUOEN TILBAKE: Mads A. Andersen (til høyre) og Hans Olav Lahlum er på plass i VGs sjakkstudio på Oslo City kommende uke. Foto: Helge Mikalsen, VG


I 2010 under Fashion Week i New York spilte Magnus Carlsen mot verden i et arrangement med lignende regler.

Carlsen slo verden

Stormesterne Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave og Judit Polgar foreslo trekk, før verden så stemte over hvilket man skulle gå for.

Resultatet: Magnus Carlsen dominerte og vant.

- Jeg vet ikke om det blir enklere for meg denne gang, men som ordtaket sier: «Jo flere kokker, jo mere søl». Så det kan være en fare for laget, sier Carlsen.

Lahlum tror Norge kan skape trøbbel for verdensmesteren - om både folket og stormesterne har dagen.

- Det spørs i hvor stor grad folket vil følge deres råd. Det som fort kan bli et problem, for utfordrerne, er at spillet bli inkonsekvent. Stormesterne går gjerne for hver sin plan. Dersom folket stemmer på Simens trekk, deretter Hammers og så Johannessens, kan det bli vanskelig, sier Lahlum.

KONKURRANSE: Ta en «selfie» - sett ut Carlsen

SJAKK-MESTERE: Hans Olav Lahlum (til venstre) og Magnus Carlsen kjenner hverandre godt. I høst møttes de i Oslo da Lahlum skulle portrettere Carlsen for VG Helg. Torsdag møtes de igjen. Da er Lahlum med i studio mens Carlsen spiller mot verden. Foto: Jørgen Braastad, VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder