KOMPISER: Jon Ludvig Hammer (t.h.) og Magnus Carlsen jobbet tett sammen foran både de to VM-kampene mot Anand og til sjakk-OL. Nå blir de konkurrenter i Norway Chess etter at Hammer fredag kveld vant kvalifiseringsturneringen. Foto:Geir Olsen,VG

Carlsens hjelper klar for Norway Chess: Vil ta poeng fra Magnus

Magnus Carlsen (24) får med seg sin sekundant Jon Ludvig Hammer (24) i Norway Chess - som motstander.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hammer, Norges nest beste sjakkspiller, gikk fredag kveld til topps i kvalifiseringsturneringen som har gått på TV2 sportskanalen denne uken.

Franske Laurent Fressinet var klar favoritt til å vinne EnterCard Chess Qualifier, men Jon Ludvig Hammer overgikk seg selv og vant både turneringen og sikret seg den tiende og siste plassen i Norway Chess, som går i Rogaland i juni.

Bortsett fra Hammer, er det bare verdensstjerner som stiller til start.

Fortjent

– Jon Ludvig fortjener virkelig denne plassen, sa Magnus Carlsen på TV2 Sportskanalen, der han har vært kommentator hver dag.

– Jeg er mest motivert til partiet mot Magnus, sa Hammer om Norway Chess.

LES OGSÅ:Magnus Carlsen om Norway Chess 2015.

– Poeng eller seier mot Magnus hadde smakt ekstra godt, smilte vinneren og kikket bort på Carlsen.

– Jeg vil gjerne spille mot Jon Ludvig, så dette er bra både for ham og meg, svarte Magnus Carlsen.

Høydramatisk

Hammer hadde et halvt poengs forsprang foran det avgjørende partiet mot Fressinet i hurtigsjakk fredag kveld. Det ble et høydramatisk parti der franskmannen lå an til å vinne, men gjorde en kjempetabbe som gjorde at han tapte partiet og dermed turneringen.

LES OGSÅ:Carlsens vanvittige seiersrekke.

Jon Ludvig Hammer er nå sikret 50.000 kroner som vinner av turneringen og minst 110.000 kroner, som er pengepremien til sisteplassen i Norway Chess.

Han er nummer 75 på den offisielle FIDE-rankingen (nummer 62 på liveratingen) - og den desidert dårligst rangerte av deltagerne i Norway Chess.

Sterkt felt

De andre ni er (i parentes plasseringen på den offisielle rankingen): Magnus Carlsen (1), Fabiano Caruana (3), Aleksander Grisjtsjuk (6), Veselin Topalov (5), Viswanathan Anand (2), Levon Aronian (10), Anish Giri (9), Hikaru Nakamura (4) og Maxime Vachier-Lagrave (12).

Etter seieren mot Fressinet oppsøkte en lettere sjokkert Hammer den såkalte «skrifteboksen» i TV2-studioet.

– Nå har jeg puls i hvert fall, fikk Hammer fram i et innslag som av mange på sosiale medier blir omtalt som «årets tv-øyeblikk».

Lærte av VM-matchene

Laurent Fressinet, som også var sekundant for Carlsen under siste VM-match mot Viswanathan Anand, var naturlig nok skuffet og innrømmet at han hadde tabbet seg ut i partiet mot Hammer.

Jon Ludvig sa i et intervju med VG før turneringen at han har lært mye av å være sekundant for Magnus Carlsen i begge VM-oppgjørene mot Anand, både i 2013 og 2014.

– Jeg lærte mye av å jobbe med så gode spillere, og sammenligne deg selv med de beste. De er ikke «skumle», det er mulig å komme opp på samme nivå som dem, sa Hammer, som er opptatt av å kjøre sin egen stil.

Sluttstillingen:

1. Jon Ludvig Hammer, Norge 12.

2. Laurent Fressinet, Frankrike 11.

3. Aryan Tari, Norge 7,5.

4. Nils Grandelius, Sverige 6,5.

5. Curt Hansen, Danmark 4,5.

6. Simen Agdestein, Norge 3,5.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder