REMIS: Magnus Carlsen i aksjon mot den mystiske nordmannen - senere avslørt som Oddvar Brå - i Oslo City torsdag. Foto: Robert Eik
REMIS: Magnus Carlsen i aksjon mot den mystiske nordmannen - senere avslørt som Oddvar Brå - i Oslo City torsdag. Foto: Robert Eik

Carlsen-remis mot Norge: - Dere måtte bruke Houdini for å ha en sjanse

Sjakkverdensmesteren trakk i nødbremsen

SPORT

OSLO CITY (VG) Magnus Carlsen (23) tvang frem remis i partiet mot Norge etter drøyt fire timer ved sjakkbrettet.

Publisert: Oppdatert: 08.05.14 17:54

- Stillingen til Norge var ganske råtten posisjonelt sett. Så dere måtte bruke «Houdini» for å ha en sjanse, melder Carlsen i VGTVs direktestudio etter partiet og sikter til sjakkcomputeren.

VGs sjakkstudio: Se alt om partiet her !

De tre stormesterne Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer og Leif Erlend Johannessen hadde ikke noe ønske om å tilby remis selv om det lå an til å ende slik lenge.

De benyttet også verdens mest avanserte sjakkcomputer, «Houdini», og blant annet Hammer hyllet maskinens taktiske valg.

Skjønte han spilte mot datamaskin

Carlsen forsto at det var «Houdini» som var hjernen bak løper D3-trekket, som 23-åringen kaller briljant - og noe han var veldig opptatt av i post-parti-intervjuet med VGTVs Mads Andersen, som ledet sendingen.

- Trakk du i nødbremsen i dag?

- Jeg gjorde det. På et tidspunkt var det valg om å ta remis eller å spille komplisert stilling mot «Houdini». Så det var ikke så lett, sier Magnus Carlsen.

- Houdini har tatt over dette løpet nå, sa Simen Agdestein underveis kort tid før duellantene ble enige om remis.

På samme tid kunne man se at Carlsen ikke virket like avslappet. Han stirret konsentrert ned i brettet. Klokken 16.06 tilbød han remis, og det ble akseptert av stormesterne.

- De første tre timene gikk det veldig fint for meg. Siste halvtimen-timen ble litt panisk for min del. Det ble litt komplisert, oppsummerer sjakkverdensmesteren.

Det var allerede i 12-tiden bra oppmøte i Oslo City for å følge sjakkpartiet, og flere strømmet til utover dagen for å se sjakkongen på scenen i andre etasje på kjøpesenteret i sentrum.
Var i sin egen boble

Carlsen var klar på at han ønsket å vise seg fra en god side i den uformelle konkurransen, men mente det ikke ville være pinlig om han skulle tape.

Sjakkongen hadde ett minutt på seg til å gjøre hvert trekk. Så fikk Agdestein, Hammer og Johannessen det samme på å foreslå sine trekk. Til slutt hadde VG-seerne fem minutter på seg til å stemme på de tre forslagene. Etter 20 trekk hver, fikk folket kun tre minutter på seg til å stemme.

- Hvordan var det å sitte i et kjøpesenter å spille?

- Det var greit. Jeg var i min egen boble. Tenkte ikke på ting som var rundt, sier Carlsen etter firetimerspartiet i annen etasje på Oslo City.

Her kan du lese mer om