… og ekspertene tror Northug er tilbake på topp

KLAR: Petter Northug foran prologen i Oberstdorf lørdag. Han ble nummer tre, bare slått av Dario Cologna og Calle Halfvarsson. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Slik forklarer treneren den varierende sesongstarten til Northug

OBERSTDORF (VG) Petter Northug (28) overbeviser ekspertene. 3. plassen på prologen er et sikkert tegn på at langrennskongen er tilbake.

Artikkelen er over fem år gammel

Dario Cologna vant prologen. Calle Halfvarsson snek seg inn ett halvt sekund foran Northug og ble nummer to. Men nå har Northug to pallplasser på rad.

- Den store forskjellen på Petter forrige sesong og denne sesongen er at han har trent veldig bra over flere måneder. Han er godt forberedt. Forrige sesong ble spolert av sykdom. Denne sesongen har han gjort jobben som skal til, sier trener Stig Rune Kveen til VG.

Kveen er i Oberstdorf. Han er med på Tour de Ski som Northugs skitester.

- 3. plassen på prologen tolker jeg dit at han vil være med å kjempe i toppen på touren, men det kommer til å bli jevnt, sier Kveen.

Northug har vist meget varierende resultater så langt denne sesongen. Verdenscupplasseringene er slik: 23, 2, 12, 35, 15, 10, 19, 2 og 3.

Logisk foklaring

Treneren mener de store svingningene har en logisk forklaring.

- Han var monstersterk i hele høst. Men han dro på seg en forkjølelse i Val Senales (oktober). Det tok litt tid, så han har vært på hælene i sesongstarten. Det er en av grunnene til at han ikke har gått så fort på lengre distanser før nyttår. Han var litt sliten mellom verdenscuphelgene, sier Kveen og legger til:

- Derfor er det logisk at det har vært litt opp og ned. Selv er han rolig rundt det. Men det var greit for Petter å få en bekreftelse på at det løsnet litt i Davos.

OVERSKUDD: Trener Stig Rune Kveen mener Petter Northug tar godt med overskudd med seg inn i Tour de Ski. Her er duoen i Italia under en treningssamling i september i fjor. Foto:Mattis Sandblad,VG

Og etter 2. plassen på 15 kilometer friteknikk den siste helgen før jul, så fulgte Northug altså opp med en ny pallplass på prologen i går. Dario Colognas tidligere trener, Fredrik Aukland, tror likevel ikke at Northug vinner Tour de Ski sammenlagt denne sesongen heller.

Aukland: - Sprinten blir avgjørende

- Uten at jeg kan vite det, så tolker jeg Petter sine resultater så langt at han trener mye samtidig som han går skirenn. Dermed blir det noen gode renn. Noen ganger har han overskudd, sier Aukland.

VINNERDUO: Dario Cologna og Fredrik Aukland (t.h.) etter sammenlagttriumfen i Tour de Ski i 2009. Cologna har vunnet tre ganger. Nå leder han etter dag en. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Aukland tror Northug blir VM-kongen i Falun om noen uker.

- Han går fort nok til å vinne enkeltrenn og etapper. Men den råskapen vi har sett, hvor han kan gå fra feltet har vi ikke sett nå, sier Aukland.

Han snakker fortsatt jevnlig med Cologna om trening, selv om han ikke har noe ansvar for sveitseren lenger.

- Sprinten i Val Müstair blir avgjørende for touren. Der må nesten Petter bli topp tre, samtidig som Dario ikke kommer videre til semifinalen. Dessverre for Petter er det på hjemmebane for Dario, og han har veldig lyst til å vinne der, sier Aukland.

Skjerpet Northug

Ole Thonstad er sportslig leder i teamet til Northug. Han ser at gutsen er tilbake hos 28-åringen og i teamet rundt ham.

- Petter bestemte seg etter nedturen i OL at det ikke skulle skje en gang til. Han er mer på hugget. Han er sugen på å vise at han er med i toppen. Fokuset er å være trenbar hver eneste dag. Han er skjerpet og han er god på restitusjon, sier Thonstad til VG.

Det var plussgrader i Oberstdorf under prologen lørdag. Like etter at prologen var ferdig begynte det å regn. Og det regnet mye. Det kan bli en veldig tung jaktstart i dag.

Frode Estil tror også at Petter Northug først og fremst tenker på VM.

- Hvis toget går og han ikke ser noen mulighet for å vinne Tour de Ski, vil han trolig gi blaffen og bare tenke VM. Det er uansett VM som vil bli husket fra denne vinteren. Touren og det som skjedde før jul er glemt når sesongen er ferdig, sier Estil.

Han tolker Northugs 3. plass i går som positivt.

- Det viser at han er i bra form. Han gikk jo også bra i Davos, men det har gått litt opp og ned til nå i vinter. Og det vil det trolig også gjøre i touren, sier Estil og legger til at Cologna så sterk ut.

Brå tror ikke Northug vinner touren

Oddvar Brå er nesten nabo med Northug i Trondheim.

- Jeg tror ikke Petter kommer til å vinne Tour de Ski, men til VM i Falun blir han livsfarlig, sier Oddvar Brå, og legger til:

- Den siste bakken passer ikke Petter så godt. Det vet han også selv. Og jeg tror det er VM han sikter på. Løypene i Falun passer Petter godt.

Northug kommer fra et høydeopphold til Tour de Ski.

- Det er som forventet. Jeg forventet ikke å være rå i starten. Det tar 10-11 dager fra man kommer fra høyden til man merker det rå trekket, sier Northug.

Søndag er det 15 kilometer jaktstart klassisk. Northug starter 15 sekunder bak Cologna.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder