Bjørgen (34) etter VM-sølvet: Vet ikke om hun fortsetter etter VM-sesongen

Gullvinner Therese Johaug: Skremmende tanke om Bjørgen legger opp

FALUN (VG) Marit Bjørgen (34) skal bruke april måned på å bestemme seg for om hun satser videre eller avslutter karrieren. Hun har ingen anelse om hva hun velger nå.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Therese Johaug stod igjen som den store vinneren med sitt tredje gull i Falun-VM på tremilen. Etter at Bjørgen har vært mesterskapsdronning i fire mesterskap på rad ble tronen overlatt til den åtte år yngre lagvenninnen.

Nå skal Bjørgen etter sesongen vurdere om dette blir hennes siste sesong. I april skal Bjørgen bestemme seg for om hun legger opp etter den historisk sterke karrieren, eller ikke.

- Hvem diskuterer du dette med?

- Først og fremst er det meg selv. Det er jeg som må finne ut hva jeg har lyst til å gjøre. Nå har jeg ikke hatt noen tanker rundt det. Når sesongen er ferdig må jeg evaluere og tenke på hva jeg skal gjøre fremover. Nå er det ikke noe mesterskap neste år og det er et OL om tre år. Det er klart jeg har skrevet avtaler frem til 2018 så det kan være aktuelt, sier Bjørgen til VG spørsmål der hun sitter på en stol omkranset av ti-tolv journalister etter hennes tredje medalje i VM.

Nær ved å legge opp

Bjørgen var nær ved å legge opp da hun opplevde et fryktelig tungt mesterskap i Liberec i 2009. Da hadde hun hatt flere tøffe sesonger og det ble spekulert i om hun hadde trent seg i senk gjennom flere år.

Men etter en pause på våren kom lysten tilbake og etter at hun endret hardkjøret har Bjørgen vært skidronningen helt frem til dagene i Falun. Nå skal hun kjenne på motivasjonen igjen.

- Ser du en treårsplan fremover, slik at det er enten eller?

- Det er vanskelig å si. Jeg har ikke noen tanker rundt det nå og jeg syns det er vanskelig å evaluere det her og nå. Jeg kommer til å si fra den dagen jeg har bestemt meg. Jeg må være fullt motivert for å legge ned det som kreves for å være med i toppen og hvis den ikke er der, så er det tøft å være med, sier Bjørgen.

- Det er mulig jeg fortsetter, men igjen jeg har ikke peiling, legger hun til.

- Hvilken prosentvis sjanse er det for at du fortsetter?

- Jeg vil ikke si noen prosent. For det første nå så er det slutten av sesongen og jeg kjenner at jeg begynner å bli sliten nå. Man må bruke litt tid på våren og finne ut hva man vil, sier Bjørgen.

Artikkelen fortsetter under bildet

GRÅT SAMMEN: Therese Johaug og Marit Bjørgen var meget rørt etter at et nytt VM endte i norsk triumf, denne gang med Johaug som VM-dronning. Foto:Helge Mikalsen,VG

- Skremende å tenke på

Lagvenninnene har sagt at de gruer seg til den dagen Bjørgen slutter. Therese Johaug (26) syns tanken skremmer.

- Jeg har ikke tenkt så mye på det ennå og jeg vil ikke tenke på det. For jeg syns det er skremmende å tenke på det. Men det er klart den dagen hun blir borte så er det en stor brikke som blir borte i laget. Det er jeg og de andre jentene veldig klar over. Det blir veldig rart for oss.Vi skal gjøre alt vi kan for å få henne med videre, sier Johaug som var full av energi og var særdeles pratevillig.

- Hva sier du til at hun allerede i april skal tenke seg om?

- Hun vil sikkert bruke tiden fremover nå, men jeg tror Marit egentlig er veldig motivert for å fortsette videre. Det viktigste for meg er at hun tar en avgjørelse som hun er fornøyd med selv, sier Johaug.

I går spøkte Bjørgen da temaet med lagvenninnene som skal trygle og be om at hun skal fortsette, kom opp.

- De tør ikke si noe annet, ler Bjørgen.

- Hvilken dato må du ha bestemt deg for veien videre?

- Jeg vil ikke gi noen dator for da blir det et vanvittig mas, sier Bjørgen.

Mener Bjørgen ikke var i toppform

Egil Kristansen sier til VG etter tremilen at han mener Bjørgen ikke er i sin råeste form. Bjørgen sier seg enig.

- Vi får evaluere etter VM. Men jeg var i fantastisk form under Tour de Ski og kanskje får man kjenne litt på det i mesterskap. Det har jo vist seg før blant mange andre som har vunnet tour de Ski også. Men det er en del av gamlet. Man må være på hugget gjennom hele sesongen, sier Bjørgen som ikke hadde god glid i første delen av løpet

Men hun skjønte også at hun ikke hadde god glid i første delen av rennet. Men sier at det løsnet da hun byttet ski da hun hadde sjansen til det midtveis i rennet og da begynte hun å utligne farten til Johaug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder