Travkusk Hans Petter Tholfsen er død, 67 år gammel. Tholfsen er nummer fem på adelskalenderen etter nærmere fire tusen seirer.

Travkusk Hans Petter Tholfsen er død, 67 år gammel. Tholfsen er nummer fem på adelskalenderen etter nærmere fire tusen seirer. Foto:,VG

Travlegenden Hans Petter Tholfsen er død

Med sine 3986 seirer i Norge og med flere triumfer i utlandet, er Hans Petter Tholfsen nummer fem på adelskalenderen. Onsdag gikk en av travsportens absolutte hedersmenn bort, bare 67 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Etter en tids sykdom døde Tholfsen onsdag. Han etterlater seg kone og tre sønner, skriver Trav24.

- Han er en av de største travprofilene som har vært, sier Arnliot Heltberg, direktør ved Bjerkebanen, til VG.

- Med nesten 4000 seirer, deltagelse i EM og VM og en rekke topphester er Hans Petter en av de store.

I løpet av sin karriere som trener og kusk, en karriere som strekker seg tilbake til 60-tallet, har Tholfsen hatt stor suksess. Han tok sin første klassiske seier da han vant kaldblodskriteriet med Frigge i 1969, og året etter vant han Derby med samme hest.

Tholfsen har vunnet Kriteriet for varmblods hele tre ganger (Volo Ekspert, Sir Volo og Sugarcane Volo), og han har også vunnet klassikere i Sverige. I 1993 ble han landschampion med 187 seire. Han brøt den gang den voldsomme dominansen til legendene Ulf Thoresen og Gunnar Eggen.

I tillegg har Hans Petter Tholfsen vunnet flere store kuskematcher og han har også stått på pallen i EM for kusker. Totalt står den avdøde 67-åringen med 3986 seirer, bare fire er bedre på adelskalenderen.

En rekke topphester har vært innom stallen til Tholfsen og hans far Thor, som også var en av de store trenerne. Sønn Tholfsen har kjørt de aller beste hestene, som Rex Rodney, Alm Svarten og Atom Vinter. Han har vunnet internasjonale storløp med kanoner som Hypersonic, Sugarcane Hanover og Shug Lobell, mens Aimini var en hest som stod Tholfsen nær, skriver Trav24.

Sykdommen har gjort at han ikke har kunnet kjøre løp de siste månedene, men han har forsøkt å være i stallen på Granum så ofte som mulig, skriver tgn.no.

- Han vokste opp i stallen. Familien Tholfsen har alltid hatt et nært samarbeid med Jahre-familien, som eier Granum, sier Arnliot Heltberg.

Inkludert internasjonale seirer vant han trolig langt over 4000 løp i karrieren.

Hans Petter Tholfsen vil minnes som en av de største i norsk travsport.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder