Overmannen begynte med spyd for fire år siden: - Trodde Andreas ville kaste bedre

SANNHETENS TIME: Andreas Thorkildsen og Ronny Nilsen, sportssjef i Norges friidrettsforbund, hilste på hverandre i pressesonen etter løpet lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix

Dette vil irritere Thorkildsen lenge etter OL-bommen

LONDON (VG Nett) Én ting var egen miss i finalen. Men den beskjedne lengden som ga gull irriterte Andreas Thorkildsen (30) enda mer.

Artikkelen er over syv år gammel

London 2012 javelin throw men - Olympic Athletics

- Hadde det vært høyere nivå, så hadde det på en måte vært greit. Men å få sjetteplass på det kastet her er for jævlig. Rett og slett, sier Thorkildsen til VG Nett etter OL-finalen.

To OL-gull på rad ble fulgt opp av et 81 meters-kast. Det er ti meter unna kristiansanderens personlige rekord. Gullet ble vunnet på beskjedne 84,58 meter - en lengde som ikke ville holdt til OL-gull da Egil Danielsen riktignok med den gamle spydtypen kastet 85,71 meter i Melbourne i 1956. Thorkildsen presiserer at vinneren Keshorn Walcott gjorde en fantastisk konkurranse, og roser ham, men:

- Det kommer til å irritere meg, Veseli, Ruuskanen og de andre som har det innenfor sin kapasitet. Han skal ikke vinne på de lengdene der. Der er det en del av oss som burde sørget for.

Likte ikke skuffet-spørsmål

Thorkildsen var tilsynelatende rolig etter OL-bommen, men skuffelsen lyste likevel av ham der han profesjonelt stilte opp for pressen i sju minutter. Han fastlo at han trolig dropper resten av sesongen, men svarte helt avvisende på spørsmål om han vurderer å slutte som spydkaster.

Mot slutten av seansen fikk han et direkte spørsmål om han er veldig skuffet nå.

- Seriøst? spurte til slutt Thorkildsen tilbake - for å understreke at ordet skuffet er en underdrivelse.

Da hadde 30-åringen allerede varslet at han trolig vil droppe resten av sesongen. Når Fædrelandsvennens utsendte spør om han dermed ikke vil stille i NM på hjemmebane snart, kikker Thorkildsen på journalisten og spør?

- Hva så? Jeg har en 6. plass i OL nå...

Mener EM-deltakelsen var feil

Thorkildsen mente timingen var det store problemet i finalen. Han poengterte i tillegg at EM-deltakelsen i Helsingfors i slutten av juni var et feilsteg.

- Tidligere har jeg nesten snublet ut 85 meter-kast. Men i år han jeg hatt for mange utfordringer med skader. Jeg har gjort noen dårlige valg. Jeg skulle aldri stilt i EM, det mener jeg har ødelagt ganske viktige deler av sesongen, sier Thorkildsen før han tar bagen over skulderen og går ut av pressesonen geleidet av Olympiatoppens presserådgiver Gro Eide.

VINNER: Keshorn Walcott med det synlige beviset på at han kastet lengst lørdag kveld. Foto: AP

Thorkildsens overmann svarte slik på pressekonferansen da VG Nett spurte om han var overrasket over at den gamle mesteren ikke presset ham mer på lengde i finalen.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle forvente av de andre. De hadde favorittstempelet, og Andreas har et stort navn og hadde sikkert håp om å få en ny medalje. Men jeg hadde forventet at han skulle kaste lenger, sier Walcott, som bare har drevet med spydkast i fire år.

Resultater:
Gull: Keshorn Walcott, Trinidad og Tobago 84,58,
sølv: Aleksander Pjatnytsja, Ukraina 84,51,
bronse: Antti Ruuskanen, Finland 84,12,
4) Vitezslav Vesely, Tsjekkia 83,34, 5) Tero Pitkamäki, Finland 82,80, 6) Andreas Thorkildsen, Norge 82,63, 7) Spiridon Lebesis, Hellas 81,91, 8) Tino Haber, Tyskland 81,21, 9) Stuart Farquhar, New Zealand 80,22, 10) Roderick Genki Dean, Japan 79,95, 11) Ari Mannio, Finland 78,60, 12) Julius Jego, Kenya 77,15.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder