MEDISINGRANSKING: Leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, presenterte onsdag utvalget som skal gjennomgå medisinbruken i langrennssporten, sammen med utvalgsleder Katharina Rise. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Kommentar

VG-sportens kommentator: Astmasprekk på oppløpet

Ved første øyekast så det ut til å være gjort en strålende jobb med å sette sammen gruppen som skal granske medisinering i norsk langrenn. Dessverre holder ikke inntrykket helt til mål.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

KOMMENTATOR: Leif Welhaven Foto: Frode Hansen VG

For all del. Mye er fortsatt positivt med nyheten som ble sluppet fra Norges Skiforbund onsdag formiddag.

LES OGSÅ: Arrogansen forverrer krisen

Førstestatsadvokat Katharina Rise som utvalgsleder gir arbeidet en helt annen troverdighet enn den første planen som ble formidlet, den om at langrennskomiteen i forbundet skulle «stå for gjennomgangen».

LES OGSÅ: Astmaspørsmålet som gnager

Og de kloke valgene stopper ikke der.

Reidun Førde, professor ved senter for medisinsk etikk, virker absolutt relevant i utvalget, det samme gjør lederen av det finske TUE-utvalget, Katja Mjøsund, og den danske overlegen Lars Pedersen, som har lungesykdommer som spesiale.

NORSK SPESIALIST: Kai-Håkon Carlsen Foto: Jørgen Braastad VG

So far, so good.

Problemet er at sistemann i gjengen, professor Kjell Larsson ved Karolinska Institutet, ikke burde vært der. Og det fremstår forholdsvis åpenbart.

Ikke fordi det er grunn til å betvile kompetansen hans, men fordi han har jobbet altfor tett med professor Kai-Håkon Carlsen, en av de mest sentrale aktørene i det norske medisineringsregimet, til at han bør få sitte i dommerpanelet over nettopp dette.

SVENSK PROFESSOR: Kjell Larsson, professor i lungemedisin ved Karolinska institutet. Foto: Nils Petter Nilsson SCANPIX SWEDEN

Nevnte Carlsen er fagmannen hvis vurdering Therese Johaug nylig henviste til da hun ble spurt om medisinering, han er en av professorene som i retten forgjeves forsøkte å forsvare opplegget rundt Martin Johnsrud Sundby, og han var en av de ansvarlige bak astmaforskningsprosjektet som måtte trekkes, etter at det var satt i gang testing uten godkjenning.

Larsson ble anbefalt til gruppen av Antidoping Norges svenske parallell, og det er i skrivende stund uvisst om forholdet til Carlsen ble vurdert, eller om Norges Skiforbund i det hele tatt var klar over det tidligere fagsamarbeidet, da valgene ble tatt.

Men om langrennskomiteens leder, Torbjørn Skogstad, virkelig mener alvor med at mangel på bindinger har vært avgjørende, peker mye i retning av at professor Larsson bør byttes ut med en spesialist med bedre klaring til det norske miljøet.

For i arbeidet med å gjenopprette tilliten til norsk skisport, trengs en skikkelig sikkerhetsmargin. Det får man ikke ved å legge vekt på vurderingene til en som har skrevet flere vitenskapelige artikler sammen med Carlsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder