Kommentar

Derfor kan vinden bli OL-krise

Av Leif Welhaven

BLÅSER: Vinden skaper utfordringer i Pyeongchang. Foto: LEONHARD FOEGER

PYEONGCHANG (VG) Alle olympiske leker har noen få ting de vil bli husket for. Skal Pyeongchang bli mesterskapet som blåste bort?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over to år gammel

Det klassiske Flåklypa-uttrykket «nordavind fra alle kanter» har sjelden kjentes så nærliggende som her i Gangwon-provinsen.

Det blåser.

Det blåser mye.

Det blåser hele tiden.

De som snakker om «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær» burde prøve å bevege seg utendørs på kveldstid, etter at kastene har fått følge av fokk og en synkende gradestokk.

For alle som ikke er her for å yte noe fysisk, enten du er tilskuer, presseansatt eller funksjonær, preger de gjennomtrengende utrivelige vindforholdene selvsagt inntrykket av dagene her i OL-land.

Men det er bagateller.

Det samme kan ikke sies om kvinnenes slopestyle-skandale, som ble avviklet mot en rekke utøveres vilje, og der det er all grunn til å stille spørsmål ved forsvarligheten av å gjennomføre.

Foto: LOIC VENANCE / AFP

Det er hjerteskjærende å sette seg inn i hvordan det må føles å være Silje Norendal akkurat nå.

Her er et mål du har trent mot så himla lenge, og så ødelegges hele opplegget av dette.

Hvis du skal prøve å prestere i en finale, og utgangspunktet er at du ikke opplever det som trygt å sette utfor, er ikke selv den mest profesjonelle utøver immun mot at dette vil prege prestasjonen.

Nå er Norendals medaljehåp knust, og hun sitter igjen med en opplevelse som var direkte skremmende, i stedet for kanskje å kunne realisere en drøm.

Norendal oppløst i tårer etter skandalerenn: – Jeg var livredd

KOMMENTATOR: Leif Welhaven.

Det er for all del umulig å påvirke hva overivrige vindguder måtte ha i ermet, men det må være lov å kreve at man legger inn en viss buffer for utøvernes del.

Da bør det være mulig å trekke i håndbrekket, før det oppstår såpass parodiske konkurranser som det utviklet seg til å bli denne mandagen.

Vindproblemene kan imidlertid vise seg å bli langt større enn dette for OL-arrangøren, som allerede har en rekke logistikk-utfordringer å håndtere.

Hvordan skal dette ende dersom lovnadene om at det skal løye senere i uken ikke holder stikk?

For hver utsettelse følger det med en rekke praktiske konsekvenser, og det er allerede et tett øvelsesprogram.

Foto: Christophe Ena / TT / NTB Scanpix

Noen grener er åpenbart mest værutsatt, og et av de fremste spørsmålstegnene knytter seg til avviklingen av alpint fremover. I tillegg vil mange som er opptatt av hopp, kombinert og skiskyting følge værutviklingen med stor spenning fremover.

Søndag skjedde det eneste fornuftige, at utforen ble flyttet på grunn av håpløse forhold i bakken. Nå har kvinnenes storslalåm lidd samme skjebne.

Herrenes kombinasjon og kvinnenes slalåm kan bli neste par ut på utsettelseslisten.

Nå varer heldigvis OL lenge, men programmet begynner å bli pakket, og på et eller annet punkt blir presset på arrangøren for å få avviklet noen av de mest prestisjefylte øvelsene innmari stort.

Hva skjer da hvis det er et gråsone-tilfelle for hva som er innenfor?

Får vi flere varianter av den Silje Norendal & co. nettopp har opplevd?   

For utøvere i værutsatte idretter er det ikke noe nytt å måtte forholde seg til utsettelser og endringer, men også her går det jo en grense for hvor mange omkalfatringer som skal til, før det går utover psyke og forberedelser til å være best når det gjelder.

Det er allerede litt synd at OL i Pyeongchang ikke er den folkefesten et OL bør være.

Men det er enda tristere at mesterskapet er så til de grader i vinden – men med negativt fortegn.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder