NYTT ROM: Edvald Boasson Hagen fikk æren av å åpne det nye treningsrommet på Toppidrettssenteret fredag. Rommet har et ekstra klimarom hvor det var varmet opp til OL-temperatur i Tokyo på 35 grader, hvor Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sondre Nordstad Moen testet tredemøllene. Til venstre: Fagsjef for prestasjon ved Olympiatoppen Else-Marthe Sørlie Lybekk. Foto: Trond Solberg / VG

Dette treningsrommet til 15 millioner kroner skal gi Norge OL-hjelp

TOPPIDRETTSSENTERET (VG) Olympiatoppen satser på at treningsrom på 150 kvadrat med eksepsjonell god luft og et klimarom skal gi medaljer.

Olympiatoppen har gravd dypt i lommeboka for å gi idrettsutøverne et nytt tilbud.

Fredag klippet Edvald Boasson Hagen det røde båndet for å åpne 150 nyoppussede kvadratmeter.

Det hvite rommet har en tredemølle på rundt 15 kvadratmeter, tredemøller, sykler og romaskiner.

les også

Slik kommer Norge til Tokyo: – OL er det kuleste

I tillegg er det et klimarom hvor temperaturen kan varieres fra minus 15 til pluss 35. Og man kan få ønsket luftfuktig og vindforhold.

– Det er 15 millioner. Hverken mer eller mindre, om det er et stort eller lite beløp kan jo leserne selv vurdere, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til VG.

Best i verden

Et poeng var å få særdeles god luft i rommet, siden mange utøvere skal puste samtidig kan det fort bli dårlig luft om ventilasjonen ikke er god.

les også

Tokyo fikk sommer-OL i 2020

– Mye av kostnadene er knyttet til dette rommet med en helt spesiell luftkvalitet. Kostnadsdriveren har vært at vi trenger så mye luft, sier Øvrebø.

STOR TREDEMØLLE: Det nye treningsrommet på Toppidrettssenteret har blant annet en ny tredemål på rundt 15 kvadratmeter. Edvald Boasson Hagen på sykkelen. Foto: Trond Solberg / VG

Toppidrettssjefen tror det nye tilbudet kan være det som skiller en pallplass fra det å reise hjem fra mesterskap uten medalje.

– Vi har en visjon om å lede og trene best i verden, da må vi gjøre ting som er best i verden. Da må vi noen ganger investere for å få forutsetningen for det, sier Øvrebø.

les også

Fem nye OL-grener på programmet

Under OL i Tokyo om halvannet år er det varslet ekstreme værforhold. Opp mot 35 grader og høy luftfuktighet.

Klimarommet som er et eget rom i det nye treningsrommet har kostet drøyt to millioner krober.

– Dette hadde skjedd uavhengig av OL, men klimakammeret det vet jeg ikke. Men vi konkurrerer i Qatar, Kina og Japan hvor det er fuktig og varmt, så dette hadde nok vært en ide uavhengig av Tokyo, sier Øvrebø.

Gir mental ro

Langdistanseløper Karoline Bjerkeli Grøvdal tester tredemøllen i klimarommet. Svetten siler under og etter syv kilometer.

les også

Grøvdal frykter ensomheten på treningsleir: – Ikke så hyggelig som det var før

– Dette rommet er veldig viktig. Det er spådd at det blir et veldig tøft OL. Da har jeg tenkt å være forberedt, det gir en veldig mental ro, sier Grøvdal til VG.

Edvald Boasson Hagen tester den nye mølla med sykkelen.

– Jeg tror jeg kommer til å bruke den en del. Jeg kan sitte på en fastmontert mølle og, men det er litt artigere her, sier Hagen.

En som skal OL-debutere i OL-varmen i Tokyo neste år er Jakob Ingebrigtsen. Han kan bli oppgitt over pappa og trener Gjert. Se her:

Maratonløper Sondre Nordstad Moen er vant til mye varme. Han var også på mølla i 35 grader og høy luftfuktighet.

– Der jeg stort sett trener i høyden er det langt lavere luftfuktighet. Det er fuktigheten som knekker en her, sier Moen og fortsetter:

– Jeg har lyst til å måle svetteraten min, se om jeg er en «heavy svetter» eller om jeg takler det bra.

Olympiatoppen må kutte 5 mill – null i stipend-økning siden 2010

VM i friidrett arrangeres i Doha i Qatar fra 27. september til 6. oktober.

OL i Tokyo starter 24. juli neste år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder