Johannes Høsflot Klæbo like bak Martin Johnsrud Sundby under tremila på Lillehammer i desember 2017. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Sundby gir opp å ta igjen Klæbo

LAHTI/OSLO (VG) Martin Johnsrud Sundby (33) tror det er umulig å hente inn Johannes Høsflot Klæbo (21) i sammendraget etter 15 kilometeren i Lahti.

 • Mikal Aaserud
 • Herman Tinius Folvik

Artikkelen er over to år gammel

– Totalcupen har jeg gitt opp for lenge siden. Den kula fortjenter Johannes etter den sesongen han har hatt, så håper jeg å bli nummer to, sier Sundby til VG.

De norske var sjanseløse på topp tre - Aleksej Poltoranin, Aleksander Bolsjunov og Iivo Niskanen. Emil Iversen, Sundby, Niklas Dyrhaug og Klæbo fulgte på de fire plassene utenfor pallen.

Sundby tok bare ni poeng innpå Klæbo og er 228 poeng bak 21-åringen i sammendraget med seks konkurranser igjen.

– Jeg synes det var en bra helg med tanke på poeng. Jeg har fått med meg flere enn de som har vært rundt meg. Så blir det en veldig viktig dag på onsdag (sprint i Drammen) og lørdag (femmil i Holmenkollen), sier Klæbo til VG etter syvendeplassen.

les også

Ekspertene: Dette mangler Klæbo for å bli komplett

– Hardt

– Jeg skal gjøre alt jeg kan for å kjempe «oppi der». Femmila i Kollen blir en kul og brutal opplevelse. Jeg håper mange heier på, så skal jeg gå så fort jeg klarer, legger Klæbo til.

Gitt Klæbos historikk på nettopp denne distansen var det ikke et optimalt løp.

21-åringen vant nemlig 15 kilometer klassisk i Kuusamo og tok andreplassen i Planica tidligere i sesongen, men nådde ikke opp søndag.

– Det var hardt. Det var ikke enkelt i hele tatt. Jeg gjorde det jeg kunne og følte jeg presset bra på. Jeg prøvde å henge på Bolsjunov på min andre runde, men det ble for tøft og jeg måtte senke tempoet litt. Da løper sekundene og jeg var ikke nærheten av pallen i dag, oppsummerer Klæbo.

De norske åpnet sterkt

De norske utøverne åpnet godt og åtte av dem var under ni sekunder bak leder Niskanen ved åpningspunktet. Men ved passering 8,7 kilometer var det store avstander. Seieren sto etter hvert mellom Poltoranin, Niskanen og Bolsjunov.

les også

Krogh åpner for overgang til Northugs lag

– Det var en opptur for meg, mener Dyrhaug etter sin sjetteplass.

– Jeg vet jeg er bra i klassisk, så det er ikke noe nytt det. Jeg var nummer fire sist jeg gikk denne distansen også, sier en ganske fornøyd Iversen.

– Det er sånn midt på treet-opptreden for min del. Hverken mer eller mindre, mener Sundby etter sin femteplass.

Han ser frem mot femmil i Holmenkollen neste helg.

– Det blir fantastisk. Det er en stor, stor glede å gå der hvor vi vet det blir masse tilskuere. For de som vurderer å se løpet på TV, det er ikke noe gøy. Kom dere opp i Kollen, oppfordrer Sundby.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Langrenn
 3. Johannes Høsflot Klæbo
 4. Martin Johnsrud Sundby
 5. Emil Iversen
 6. Niklas Dyrhaug

Flere artikler

 1. Oppgitt Sundby slet med skiene: - Totalt sett var vi sjanseløse

 2. Niskanen suveren på hjemmebane – Klæbo og Iversen på pallen

 3. Klæbo ga fra seg 15-kilometerplassen han hadde fått: – Ekstremt sportslig gjort

 4. Klæbo: Måtte overtale morfar for å få gå Kollen-femmila

 5. Dramatisk for Dyrhaug om femmila: - Jeg mistet synet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder