Norge klar for finale om OL-billetten

Zucca: – Vi har vårt beste igjen, som vi forhåpentligvis vil vise søndag

JORDAL AMFI (VG) (Norge-Italia 4-1) Etter å ha feid isen med italienerne, er Norge klar for en ren finale om OL-billetten mot Frankrike søndag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har vårt beste igjen, som vi forhåpentligvis vil vise på søndag. Da må vi spille vårt spill, vi kan ikke drible i midtsonen og bli overmodige. Vi må prøve å spille som vi gjorde i første periode nå, sier Mats Zuccarello i pressesonen.

– Vi gleder oss. Men vi må opp et hakk eller to når det gjelder effektiviteten, sier Norges keeper, Lars Haugen til VG.

Thoresen: 16 gode målsjanser

– De har et godt lag, med en utrolig bra førsterekke. De er kanskje litt som oss, svarer Mats Zuccarello på spørsmål om hvordan han ser på Frankrike.

Patrick Thoresen mener det Norge viste i den innledende perioden, er «noe av det bedre vi har gjort på lenge.»

– Vi hadde 16 skudd på mål, og det var ikke bare skudd. Det var 16 gode målsjanser. De hadde ingenting å by på, mener Patrick Thoresen.

– Hvorfor gikk det slik at dere slapp dere ned?

– Det er et godt spørsmål. Vi har vært med på det før, da vi spilte i B-VM og trodde vi møtte lette motstandere. På 2-0 trodde vi det skulle gå lett. Så fikk de et drittmål, svarer Patrick Thoresen.

Zucca: Langt nede

– Styrken vår er fire rekker og tre backpar som «trommer» på hele matchen og sliter dem ned til slutt. OL betyr veldig mye. Jeg har vært med på to OL før, og det er det morsomste jeg har vært med på, sier Mathis Olimb.

– Vi spilte superbra i første periode, og det var utrolig deilig å vinne i dag. Nå får vi hvile lørdag og gi alt på søndag. Da må vi opp et par hakk, sier Mats Zuccarello.

Han vedgår at han i likhet med resten av hockeygutta var «langt nede» etter å ha tapt 3-4 i spilleforlengelsen mot Kasakhstan i den første OL-kvalifiseringskampen torsdag.

– Det er et av mine bitreste tap. Men så kom vi hit (fredag ettermiddag) og fikk se Frankrike slå Kasakhstan. Da fikk vi en ordentlig glød, sier Mats Zuccarello.

Jonas Holøs avgjorde i praksis til Norges fordel åtte minutter før ordinær spilletids slutt.

I overtallsspill fem mot fire samspilte Färjestad-backen med Mathis Olimb, og skjøt pucken knallhardt inn bak Italias keeper Frederic Cloutier - som var dekket og ble forstyrret av Andreas Martinsen i det skuddet gikk.

Klassespillere

– Jeg visste jeg skulle få den. Mathis er utrolig flink til å spille meg frem. Og Martinsen sto utrolig bra plassert foran mål. Keeperen deres så ingenting, sier Jonas Holøs til VG.

Han tror Norge vil komme til å måtte «spille» mye mer i egen forsvarssone mot Frankrike, sammenliknet med kampene mot Kasakhstan og Italia.

– Det som er bra med det, er at vi vil få overganger. Så må vi «kaste» pucken mye mer mot mål. Det er slik det åpner seg. Og vi må spille med lavere risiko. Nå følte vi oss for trygge. Det må vi ikke tro at vi er mot Frankrike. De har noen ordentlige klassespillere, som er på topp i verden, sier Jonas Holøs.

Seks minutter senere la Andreas Martinsen på til 4-1 etter pasning fra Ken Andre Olimb, som også fikk notert målgivende pasning til Holøs sitt mål.

Helt etter oppskriften

Norge presset Italia tilbake mot gjestenes keeper, Frederic Cloutier, fra første sekund.

Ikke en gang en utvisning på storvokste Andreas Martinsen (100 kilo+) etter snaut seks minutter - 2+10 miutter for takling bakfra - tok peppen fra Mats Zuccarello & co.

Patrick Thoresen, mindre synlig enn forventet i åpningskampen mot Kasakhstan, struttet av revansjelyst da han med pucken svingte seg ut fra rundvantet bak Italias mål - og spilte den til Mathis Olimb.

Han virket nærmest overrasket over å være så alene som han virkelig var foran keeper Cloutier. Finten - høyre/venstre - var derimot patent: 1-0 etter åtte minutter og trettifem sekunder.

10 minutter senere: 2-0 helt etter oppskriften.

I overtallsspill fem mot fire tok Tommy Kristiansen oppstilling rett foran nesen på Frederic Cloutier. Mats Zuccarello fikk pucken ute foran Italias spillerboks, fikk tid til å vurdere situasjonen og spilte pucken langs isen mot Patrick Thoresen, også han foran Cloutier.

Leste du denne? Zucca har fått en lekekamerat

Hvem av Thoresen eller Kristiansen som styrte den over målstreken, var ikke godt å si etter fire-fem repriser vist på storskjermen. Men Stavangers overtallsspesialist jubelt veldig, likeså trenersønn Thoresen.

Farlig ledelse

Helt sikkert er det imidlertid at Norge dominerte første periode så å si totalt. Skuddstatistikken 16-4 etter 20 effektive spilleminutter bekrefter det.

Brannalarmen ble utløst etter 13 minutter inne i Jordal Amfi. Men det var ingen grunn til å frykte norsk «melt down» i midtperioden. Tvert imot. Ken Andre Olimbs stolpeskudd nærmere halvspilt kamp, ga et godt bilde av tingenes tilstand. Storebror Mathis Olimb og Mats Rosseli Olsen briljerte, til tiltakende italiensk fortvilelse, rundt - foran og bak - Italias mål.

Og til slutt var Kenna Olimb umarkert foran Cloutier - kling-klang!

Leste du denne VM-saken? Olimb-brødrene reddet Norge igjen

2-0 være en farlig ledelse, Italia lot til å ha fanget opp den Drillo-devisen.

De kom knapt ut av egen forsvarssone, langt mindre inn foran Lars Haugen i Norges mål. Inntil Tommaso Traversa litt for lett tok seg inn fra venstre mot Haugen. Pucken fra Traversa til rekkekamerat Markus Spinell på Haugens venstre side - pucken under Haugen.

Traversa slo kølla mot Haugens leggeskinn, og pucken trillet inn - til store Haugen-protester rettet mot dommeren. De var ubegrunnet. Ingen vits å snakke om saken.

Skudd for baugen

Redusering 2-1.

Lars Haugen mener imidlertid at det var litt mer oversiktelig foran ham mot Italia enn hva som var tilfelle i oppgjøret mot Kasakhstan. Italia kom ikke «til like mange giftige overganger imot.»

– Vi fikk også hull på byllen. Det (kampbildet) kan bli mye av det samme mot Frankrike, sier Lars Haugen.

2-0 var farlig; det var kamp igjen. Det gjensto 25 minutter å spille. Håpet om OL-billettfinale hadde fått seg et skudd for baugen. Det ville stå eller falle i siste periode.

Den startet sånn passe bra for Norge.

Italia var nær ved å utlikne etter fem minutter, Ken Andre Olimb dundret - nesten - inn 3-1 da det gjensto 13 minutter av ordinær spilletid. Det sto og vippet; 2-2 eller spikeren i kista. Patrick Thoresen kunne ha festet den etter pasning fra Mats Zuccarello.

Zucca-skudd i stolpen

Mats Rosseli Olsen fikk sjansen etter forspill av brødrene Olimb.

Og Norge fikk sjansen i overtallsspill etter at Ole-Kristian Tollefsen var blitt revet over ende i egen sone. Zuccarello, Bastiansen, Thoresen, Holøs, Kristiansen fem mot fire: Zucca-skudd i stolpen!

I neste overtallsbytte fikk Mathis Olimb pucken der han pleier å ville ha den, oppe ved blålinjen i angrepssonen. Klikk-klakk, frem og tilbake, med Holøs - som på beste bestemte Holøs-vis smakket pucken i mål bak Cloutier.

Cloutiers sikt var ikke all verden. Andreas Martinsen - som fikk æren av å avslutte kvelden med Norges mål nummer fire - sto foran ham som en påle. Et perfekt fullført overtallsspill, og et perfekt vorspiel med tanke på OL-billettfinalen klokken 15.00 mot Frankrike søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder