GULLJENTA: Simone Biles fra USA var blid etter å ha tatt OL-gull i individuell mangekamp torsdag kveld. Foto: Bjørn S. Delebekk

Simone svevde til suverent turn-gull

RIO (VG) Simone Biles (19) hoppet og snurret seg inn i alles hjerter - inkludert filmstjernen Zac Efron (28) - da hun med suveren stil og margin vant det individuelle allround-gullet i turn.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er lenge siden det ble hugget i stein at Simone Biles skulle ta det.

I første apparat satte hun høyeste standard, liksom for å vise konkurrentene hva de hadde å strekke seg etter.

Hjemmefavoritt Rebeca Andrade ble vilt tiljublet etter 15.663 poeng i hopp over det man i gymtimen kalte «kassa». USAs Aly (Alexandra) Raisman, nest best i kvalifiseringen, dro til med 15.633 - mens Biles bokstavelig talt tok av: 15.866 poeng.

Avgjorde på bommen

I påfølgende skranke for Biles' gruppe, den beste: Fjellstøtt «nedslag» av Simone Biles etter rotasjoner og «twister» av en annen verden, foreløpig ledelse sammenlagt etter 14.966 poeng. Dermed var det bare for Biles å finne balansen på bommen og holde seg på matta i frittstående?

Nei, Aliya Mustafina fra Russland viste at hun ville være med på leken og tok ledelsen etter sin oppvisning i skranken: 30.866 poeng sammenlagt foran Simone Biles 30.832 og Russlands Seda Tutkhalian på foreløpig tredjeplass.

Klassiske USA vs Russland, fordi Aly Raisman pustet tet-trioen i nakken fra 4. plass.

Simone Biles hadde et ørlite feilskjær innledningsvis på bommen, men under resten av rutinen var det snakk om stålkontroll. Avslutningen var et «statement» og med 15.433 poeng tok hun tilbake ledertrøyen.

Mustafina virket preget av stundens alvor og måtte ta seg inn balansemessig flere ganger - 15.433 mot 13.866 poeng.

Finaleøvelsen ble dermed en formalitet. På gulvet i frittstående var det selvsagt ikke snakk om saken. Eller. Det dreide seg om hvor stor Simone Biles seiersmargin skulle bli.

Den ble i turnsammenheng enorm: Mustafina måtte nøye seg med 13.933 poeng og 58.665 sammenlagt. Aly Raisman gråt av glede da hun spikret siste voldsomme volt og sikret dobbelt amerikansk i toppen - 15.433 og 60.098 totalt - før Simone Biles hamret inn siste spiker og endelig fikk publikum opp av setene i overbegeistring.

Det kunne se ut til at hun overvant tyngdekraften da hun svevde til 15.933 poeng og 62.192 sammenlagt.

(I parentes bemerket: Hun måtte oppnå 13.833 for knipe gullet)

Ikke gammel nok

Simone Biles var ikke gammel nok til å kvalifisere seg for London-OL, men har vunnet tre VM-gull på rad i individuell allround siden hun konkurrerte som senior første gang for tre år siden.

For to dager siden ledet hun USA til lagseier og gull, og i kvalifiseringen til den individuelle gullkampen var kruttpakken Biles i en klasse for seg.

Bakgrunn: Simone - størst fordi hun er minst

Hun oppnådde 62.366 poeng etter turning i fire apparatøvelser - hopp, skranke, bom og frittstående - 1.759 poeng foran landsmanninnen Aly (Alexandra) Raisman. Beste ikke-amerikanske turner, hjemmefavoritten Rebeca Andrade, var 3.634 poeng bak.

Begge deler å betegne som «et hav» etter Biles.

Til sammenlikning vant USAs Gabby Douglas OL-finalen i London for fire år siden, 0.259 poeng foran Russlands Viktoria Komova. Douglas fikk ikke anledning til å forsvare London-gullet fordi turnreglene kun tillater to utøvere fra hver nasjon i finalen.

Mary Lou: – Skjer ikke

Douglas ble nummer tre med 60.131 poeng i kvalifiseringen, men ble utslått til fordel for langt dårligere konkurrenter. Antallet finaledeltakere var 24 fordelt på fire gruppe av seks.

– Jeg kan ikke se for meg at det kommer til å skje, ikke i det hele tatt, svarte Mary Lou Retton (48) da hun fikk spørsmål om noe andre enn Simone Biles kunne komme til å vinne turnkvinnenes allound.

Mary Lou Retton vant USAs første allround-gull i 1984 på hjemmebane i Los Angeles og ble amerikanernes store kjeledegge.

Bakgrunn (krever innlogging VG+): Vant hele USAs hjerte

Simone Biles historie og utstråling kan gi henne samme stjernesatus som Mary Lou Retton fikk. Hun er i alle fall ikke redd for å gi av seg selv, som det heter. For et par år siden gikk hun ut offentlig og ga uttrykk for at hun likte - og liker - filmstjernen Zac Efron (28) veldig godt.

Hun hadde en crush for California-godgutten, som ikke har avtatt.

Og Zac Efron har ikke vært avvisende. Snarere tvert imot. Baywatch-stjernen har åpenbart fulgt Biles tett under OL, og da hun for en måned siden var gjest i talk show-verten Ellen DeGeneres' «Ellen Show», takket han i sosiale medier for at han var blitt gjort oppmerksom på det.

For lite spennende?

Biles ble nemlig overrakt en drakt pepret med bilder av Zac Efron.

Foran USAs uttakingsmesterskap i juli, ønsket han Simone Biles - spesielt - lykke til.

Foran tredje øvelse lå Simone Biles 0.034 poeng bak Mustafina. Hvem av dem publikum mest av alt ønsket å se som vinner, favoritten eller outsideren, var ikke godt å si. Det heiet stort sett på sine to egne, hvor av Jade Barbosa ga seg etter en skade i frittstående halvveis og Rebeca Andrade endte på 11. plass.

Etter å ha utklasset Aliya Mustafina på bommen - Aly Raisman var nest best i den øvelsen med 14.866 poeng - kunne uansett Simone Biles feire gullet i ekte amerikansk stil med litt gråt og starts and stripes, i OL-parkens største arena der det påfallende nok var mange tomme seter da lekenes mest spektakulære aktivitet fant sted.

PS! Kinas to turnere i finalen endte på 4. og 6. plass, mens Nederlands Eythora Thorsdottir kom på 9. plass.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder