ALLSANG PÅ GRENSEN: Kompisene til Olaf Tufte og Kjetil Borch fra Horten dro i gang allsang på restauranten Garota de Ipanema. Her representert ved Asbjørn Hansen (til venstre) og Øyvind Tomter. Foto: Jostein Overvik

Her tar bronseguttas fest til slutt av

Superveteran Alf Hansen: – Mulig med OL-medalje som 44-åring

RIO (VG) Her får Olaf Tufte (40) og Kjetil Borch endelig ristet av seg skuffelsen over OL-bronsen. Den ble i natt feiret med mat og allsang på en restaurant ved Ipanema.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– OL-bronse er ikke dårlig. Vi føler at vi var gode for noe mer. Men nå skal vi kose oss, sier Tufte til VG blant familie venner, folk fra OL-troppen og roforbundet. Omtrent 40 personer var samlet på restauranten Garota de Ipanema for å hylle Norges hittil eneste OL-medaljører.

Det gjør også Tuftes forgjenger som superveteran, Alf Hansen.

– De gjorde en god prestasjon, mener Hansen. Som Tufte tok han OL-medalje i roing som 40-åring. 68-åringen tror det for Tufte kan være mulig å gjenta bedriften i Tokyo om fire år. Han ber ham fortsette.

I SAMME BÅT: Olaf Tufte og Alf Hansen møttes i VG-regi og rodde samme båt på Årungen i 2012. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Det er mulig med OL-medalje som 44-åring. Men da må motivasjonen holde seg. Han får prøve en sesong til etter dette, oppfordrer Alf Hansen, som sammen med broren Frank (71) fortsatt er den eneste som har vunnet OL-gull for Norge i dobbeltsculler.

Les saken: Tufte gråt og brøt IOC-reglene

Men Tufte og Hansen er ikke de eldste som har vunnet OL-medalje for Norge i roing. Det er Sigurd Monssen fra Bergen. Som 45-åring tok han bronse med den legendariske Fana-åtteren under OL i London i 1948.

Alf Hansen som gjorde et lite comeback etter sølvet han vant som 40 år gammel med dobbeltfireren under Seoul-OL i 1988. Superveteranen avsluttet med 5. plass i VM som 41-åring.

– Tufte kan ikke gjøre dette i singelsculler lenger. Han må gjøre det med yngre gutter i en dobbeltsculler eller en dobbeltfirer, mener mannen som fortsatt er Norges mestvinnende i roing med fem OL- og VM-gull. I sommer er det 40 år siden han vant OL-gull i Montreal med storebroren.

En svært rørt Olaf Tufte sier til VG at familien får bestemme. Men mener at han i Japan-OL i 2020 vil være på plass i «skjorte og snipp».

Borch reiser verden rundt: Splittes etter OL

I går brøt han IOC-reglene og tok barna Mie Lovise (9) og Herman Aurelius (6) med opp på seierspallen etter å ha fått IOC-medlem Gerhard Heibergs velsignelse.

SLITNE ETTER STOR DAG: Olaf Tufte og kona Aina sammen med barna Mie og Herman rett før de tok turen hjem i seng etter et beginivenhetsrik dag. - Høydepunktet var å være med pappa på seierspallen, sa begge barna til VG. Foto:

– Det blir satt mye til side, men støtter meg. Da er det gøy å ta dem med på noe de ikke får oppleve senere, sier Tufte og feller en tåre under VG-intervjuet hvor også makker Kjetil Borch er full av følelser. Tre år med motgang har endt i OL-bronse.

– Det har vært veldig, veldig, veldig tøft. Beintøft. For å oppnå en olympisk medalje må du nesten slette privatlivet ditt, forklarer Borch fortsatt rørt til VG.

Han har kjempet en tøff kamp med siden egen motivasjon etter at alt har pekt nedover siden VM-gullet sammen med Nils Jakob Hoff i 2013. Etter sesongen vil han ta seg fri og reise jorden rundt på sen høst og tidlig vinter.

Lest denne? Tuftes store forvandling fra Quasimodo til OL-finalen

Planen er å forsøke seg i singelsculler når han kommer hjem i februar.

– Jeg vil ikke ha en som går hjemme og trener for fullt mens jeg er på reise. Det går ikke, sier han og understreker at han ser for seg en litt forsinket satsing mot neste års VM.

Olaf Tufte ble med OL-bronsen den første nordmann som har tatt OL-medalje i fire sommer-OL på 92 år. Skytteren Einar Liberg (fra OL 1908 til OL 1924) var den forrige.

– Det tenker jeg ikke på nå, men skal tenke på det når jeg blir bestefar, lover Tufte.

Han har en og del kontakt med Ole Einar Bjørndalen (42) som har tatt OL-medaljer i fem vinter-OL på rad og satser på mer edelt metall i Pyeongchang om to år.

Da Tufte fylte 40: – Henter inspirasjon fra Bjørndalen

Da vil skiskytterkongen være nettopp 44 år.

– Jeg pratet senest i vinter med Ole Einar. Vi har snakket trening i mange år og hadde jo opprinnelig også samme mentor i Rolf Sæterdal (Olympiatoppens utholdenhetsguru som døde i 2003). Man skal være forsiktig med å kopiere Ole Einar. Men jeg henter inspirasjon og kunnskap. Det handler om motivasjon og sult for å bli bedre. Jeg tror vi begge henter inspirasjon og blir trigget av å være sammen med, og også slå, yngre utøvere, sa Tufte til VG på bursdagen 27. april i år.

40-årskrisen er tydeligvis fortsatt noen år unna.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder