TVIHOLDER PÅ DETALJENE: Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund intervjues av NRK etter styremøtet på Scandic Sunnfjorde Hotel & Spa i Førde fredag. Foto: Øystein Hernes VG

Inge Andersen legger ikke frem tidligere reiseregninger: – Sånn er det og sånn blir det

FØRDE/OSLO (VG) Generalsekretær Inge Andersen har ingen planer om å legge frem bilag fra før juni 2015. Han forholder seg til idrettsstyrets vedtak.

 • Øystein Hernes
 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fire år gammel

Styret i Norges Idrettsforbund (NIF) har bestemt seg for at de kun skal offentliggjøre reiseregninger og andre bilag fra sin egen periode, som startet i juni 2015.

Det kom frem på en pressekonferanse på et hotell i sentrum av Førde fredag ettermiddag. Idrettstyret i to dager har diskutert spørsmålet om åpenhet og fremlegging av detaljerte reiseregninger fra sine toppledere.

Les også: Tidligere idrettstopper ber Inge Andersen legge fram reiseregninger.

VG har på kommentatorplass anmodet generalsekretær Inge Andersen, som norsk idretts øverste administrative leder, til å vise fram bilag fra tiden før juni 2015, blant annet fra Sotsji-OL i 2014. Utgiftene knyttet til prosjektet Norway House, der målet var å sikre norsk OL i 2022, kostet 12 millioner kroner.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har også oppfordret idrettstoppene til å legge frem regninger ned på bilagsnivå fra tidligere tider.

Om Sotsji

Etter at idrettspresident Tom Tvedt hadde presentert idrettsstyrets åpenhetsvedtak for pressen klokken 12.20, fikk VG intervju med generalsekretær Inge Andersen.

Andersen hadde for anledningen på seg en lysbrun dress med blå skjorte under, og svarte rolig på spørsmål i omlag syv minutter. Da var klokken rundt 12.30.

Idrettstoppene hadde kun tid til korte intervjuer, ettersom flyet deres forlot Førde lufthavn, Bringeland klokken 13.48.

Når VG spør om han kan tenke seg til å legge fram bilag fra tidligere på eget initiativ, fra for eksempel Sotsji, svarer han slik:

– Jeg forholder meg til mine overordnede. Vi har rapportert betydelig fra Sotsji tidligere. Det var info-runder i organisasjonen og til media i mars 2014. Det var daværende idrettspresident Børre Rognlien som tok initiativet til dette.

– Vi har også hatt en evalueringsrapport, ledet av Oddvar Jensen, der alle våre kostnader til Sotsji kom frem.

Om detaljerte reiseregninger

– Men dette gjelder reiseregninger ned på enkeltbilag. Det har vi ikke tilgang til. Har du i løpet av dette styremøtet selv ønsket å legge alt på bordet?

– Vi har hatt gode diskusjoner disse to dagene. 13 styremedlemmer og jeg har diskutert grundig i to dager hvordan vi går frem videre. Jeg forholder meg til de vedtak som idrettsstyret gjør. Sånn er det og sånn blir det.

Les også: Tvedt fanget av gammel NIF-kultur

– Jeg forholder meg til idrettsstyret. Det har gjort gjort hele tiden i min tid som generalsekretær, fortsetter Andersen.

Generalsekretæren sier at rapportene også går til Kulturdepartementet, og at de har «alle kvartalsmessige rapporter til dags dato».

Artikkelen fortsetter under bildet.

KOM HASTENDE INN: Generalsekretær Inge Andersen (i døråpningen) på vei inn til pressemøtet, der idrettspresident Tom Tvedt (t.h. stående) førte ordet. Foto: Øystein Hernes VG

Om startstreken 2015

– Bør offentligheten ha innsyn og se hvordan ledere som generalsekretær og president bruker pengene på reiser og lignende?

– Som jeg sa: Jeg har rapportert til idrettsstyret hele tiden, og norsk idrett har et varemerke og kjent for å være mer åpne enn de aller, aller fleste. Og vi har til en hver tid fått godt skussmål fra vår revisor og vår kontrollkomité.

– Vi følger selvfølgelig lover og regler for vår organisasjon. De endringene som kulturministeren har varslet fra 1. januar 2017, har idrettspresidenten i dag fortalt at blir gjennomført.

Kommentar: Tid for åpenhet, Andersen

– Er du enig i at «startstreken» for offentliggjøring skal være juni 2015?

– Jeg forholder meg lojalt til de vedtak som idrettsstyret gjør. Vi har hatt grundige og gode diskusjoner på dette. Det var et godt og demokratisk møte, så er det min jobb å iverksette dette, som jeg har i hele perioden min, og i forbindelse med idrettstingene i 2007, 2011 og 2015.

– Hva mener du om debatten om åpenhet som har vært de siste månedene?

– Samfunnet er i kontinuerlig endring. Nå er det en betydelig åpenhetsdebatt i hele det norske samfunnet, og nå har både kulturministeren og idrettsstyret sagt at vi går videre med dette arbeidet og det dette innebærer.

Om tilliten hos grasroten

Inge Andersen fastslår at idrettsforbundet er i en bedre økonomisk stilling enn noen gang.

Les også: NFF: Rundt 15 personer hever millionlønn

– Hva tenker du om tilliten grasroten har til deg og Norges Idrettsforbund når det gjelder åpenhet og gjennomsiktighet?

– Jeg rapporterer til idrettsstyret og gjennomfører de vedtakene som de gjør. Andre får vurdere min innsats. Jeg registrerer at det er ulike betraktninger av undertegnede, sånn er det å være toppleder.

– Du sier at du rapporterer, men du må da ha gjort deg noen tanker selv – om hvordan du opplever dette?

– Jeg er toppleder, den øverste administrative leder i norsk idrett. Det er min jobb å drive denne organisasjonen så godt som mulig på det administrative plan.

Les også

 1. Tom Tvedt etter styremøtet: Vil ikke vise fram bilag fra før sommeren 2015

  FØRDE/OSLO (VG) Tom Tvedt og styret i Norges Idrettsforbund presenterte i dag sitt nyeste vedtak om åpenhet.
 2. Tidligere idrettstopper ber Inge Andersen vise frem reiseregningene

  Tidligere generalsekretær i NIF, Ivar Egeberg (66), mener etterfølgeren Inge Andersen (51) bør legge frem sine…
 3. Idrettspresidenten varsler åpenhetsvedtak

  FØRDE (VG) Etter et 10 timer langt møte med idrettsstyret, møtte president Tom Tvedt (48) pressen.
 4. NIF fikk pålegg om åpenhet allerede i 2007

  Allerede under idrettstinget for ni år siden ble sentralledelsen i Norges Idrettsforbund pålagt å tilrettelegge for…
 5. Basketballpresidenten om Tvedt: – Fanget av gammel NIF-kultur

  Basketballpresident Jan Hendrik Parmann har full tillit til Tom Tvedt, til tross for at han mener at idrettspresidenten…

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Inge Andersen

Flere artikler

 1. Idrettspresidenten varsler åpenhetsvedtak

 2. NIF vedtok åpenhet i 2007: – Dette stiller saken i et enda merkeligere lys

 3. Basketballpresidenten om Tvedt: – Fanget av gammel NIF-kultur

 4. Nå åpner Tom Tvedt for å vise OL-bilagene

 5. NIF-toppene har tenkt seg om: Nytt nei til Helleland-råd

Fra andre aviser

 1. Frykter økt åpenhet vil bli en begrensning

  Bergens Tidende
 2. Tar selvkritikk, men har ikke vurdert å gå

  Bergens Tidende
 3. Tom Tvedt etter sparking av Inge Andersen: Varsler rydding, avviser hemmelighold

  Bergens Tidende
 4. Kulturministeren: – Dette er ikke godt nok av idretten

  Bergens Tidende
 5. Tvedt vil ikke gi informasjon fra før juni 2015

  Aftenposten
 6. Kulturministeren: – Dette er ikke godt nok av idretten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder