ÅPNE ØRER: Statsminister Erna Solberg har bedt om et OL-møte med egen stortingsgruppe og sier hun vil lytte til rådene hun får. Her i Sotsji. Foto: Helge Mikalsen,

Viktig Høyre-møte i dag: Slik avgjøres spillet om Oslo-OL

Erna: - Jeg gjør ingen vurdering nå ** Må bestemme seg i løpet av oktober ** Slik er veien videre

Erna Solberg avgjør Oslo-OLs skjebne helt på egenhånd, men det skjer neppe i dag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Onsdag klokken 15 låser Erna Solberg seg inne på det største møterommet i Stortingets 4. etasje. Der skal hun få råd fra Høyres 48 stortingsrepresentanter om hva hun og Regjeringen bør gjøre med Oslos OL-søknad.

VG vet at møtet starter med at Høyres leder i kulturkomiteen vil presentere et internt notat og anbefale at Høyre gir et «betinget ja» til søknaden og medfølgende statsgaranti.

Nøyaktig hva et slikt «betinget ja» innebærer er enn så lenge uklart.

Som VG tidligere har meldt legges det ikke opp til noen avstemning om saken på møtet.

Det blir derfor - i praksis uavhengig av hva som sies på møtet - helt opp til Erna Solberg selv å avgjøre OL-veien videre.

Det ventes således ingen endelig avgjørelse i dag.

- Jeg gjør ingen vurdering av mulighetene for et OL i Oslo nå. Jeg skal lytte til hva Høyres stortingsgruppe har å si, sier statsministeren til VG.

- Hvilke forventninger har du til møtet?

- Vi driver ikke med sportsjournalistikk og snakker om spenning og forventinger, svarer Solberg.

Tre scenarier

Kilder VG har snakket med skisserer tre mulige scenarier etter onsdagens møte:

1) Høyres gruppe gir Erna Solberg marsjordre om å stille en statsgaranti for OL. Dersom flertallet i Høyres gruppe blir veldig stort, vil det bli vanskelig for regjeringen å motsette seg dette.

2) Et lite flertall i Høyres gruppe sier ja til OL. I så fall vil det i all hovedsak være opp til regjeringsmedlemmene fra Høyre å avgjøre saken. Trolig vil det da være Erna Solberg personlig som avgjør spørsmålet.

3) Et flertall i Høyres gruppe sier nei til OL. I så fall vil det være nær umulig for Erna Solberg å gå videre med en OL-søknad og OL-drømmen vil bli knust.

I løpet av oktober måned må Erna Solberg ta endelig stilling til om hun ønsker et tredje vinter-OL på norsk jord.

Innen utgangen av måneden må saken være ferdig behandlet i regjering. Den behandles formelt i Statsråd på Slottet, og Frps syv statsråder vil ta dissens dersom Høyre går inn for å stille en statsgaranti.

Arbeiderpartiet med nøkkelen

Dersom Høyre og dermed flertallet i Regjeringen går inn for OL oversendes saken Stortinget for endelig behandling.

Da må også Arbeiderpartiet ta stilling til saken.

Ap-kilder VG snakker med sier de tror partiet vil lande på et ja til OL dersom Høyre først gjør det samme.

Ettersom Aps stortingsgruppe antas å være minst like splittet som Høyres kan imidlertid Jonas Gahr Støre bli nødt til å svinge partipisken utpå høsten.

– Det er for så vidt en riktig matematisk vurdering at Ap må stille seg bak for at det skal bli noe av. Men jeg reagerer på alle forslag som skulle tilsi at regjeringen ikke må melde klare kort først. Hvis det skal bli en søknad fra Norge, må regjeringen ha orden på egen politikk, så skal Stortinget – vurdere det regjeringen kommer med, har Støre tidligere sagt til VG.

Før Stortinget tar juleferie i midten av desember må hele OL-saken være formelt votert over og vedtatt i Stortinget.

Den endelige søknaden må nemlig sendes IOC senest 7. januar 2015. Da må en statsgaranti være på plass. Hvis ikke er Oslo ute av konkurransen.

«And the decision is...»

Det er tre IOC-godkjente søkerbyer: Oslo, Beijing og Almaty

I slutten av juli er det IOC-kongress i Kuala Lumpur, og det er der OL-arrangøren i 2022 skal pekes ut.

Samtlige IOC-medlemmer stemmer, og det stemmes helt til én av byene har mer enn halvparten av stemmene.

IOC nedsatte denne uken en evalueringskomite for lekene i 2022. Etter at IOC-medlemmene i mange år hadde kunnet besøke søkerbyene og se dem med egne øyne, ble dette forbudt etter korrupsjonsskandalen rundt Salt Lake City-OL i 2002.

Det viste seg den gang at et stort antall IOC-medlemmer hadde blitt fått penger for å støtte Salt Lake City i avstemningen.

Putin-venn bak milliardsprekk vurderer Oslo

Hvis Oslo søker om å arrangere OL i 2022, er det Vladimir Putins mann Alekander Zjukov som skal lede evalueringskomiteen i IOC.

58-åringen er tidligere visestatsminister, har vært president i den russiske OL-komiteen siden 2010 og står svært nær til president Putin. Han ble valgt inn som IOC-medlem i fjor. IOC har bestemt at han skal være leder av evalueringskomiteen.

En komité under ledelse av Zjukov skal vurdere kandidatene, men valget av arrangørsted blir tatt av IOC-medlemmene i plenum.

– Hver og en av disse bringer med seg et vidt spekter av ekspertise og erfaring og forstår hva det kreves for å avvikle bærekraftige, velorganiserte og til slutt vellykkede olympiske vinterleker, sa IOC-president Thomas Bach om evalueringskomiteen i en pressemelding.

Zjukov får med seg tre IOC-medlemmer i komiteen: Barry Maister fra New Zealand, Adam Pengilly fra Storbritannia og Tsunekazu Takeda fra Japan.

Pengilly er tidligere OL-deltager i aking, mens Maister ble olympisk mester i landhockey i 1976. Hverken Maister eller Takeda (tidligere sprangrytter) har noen spesiell bakgrunn fra vintersport.

Zjukov var leder for organisasjonskomiteen for årets vinter-OL og Paralympics i Sotsji. Prislappen for lekene i Russland ble rundt 300 milliarder kroner. Lekene i Norge er forventet å koste omtrent en tidel av dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder