I BEIJING-OL: Gerhard Heiberg under sommer-OL i Beijing i 2008. Nå kan IOC-medlemmet komme til å stemme for at den kinesiske hovedstaden får arrangere vinter-OL i 2022. Foto:Geir Terje Ruud,VG

31. juli bestemmes vinter-OL som Norge ikke ville ha: Mener 2022 OL-valget står mellom pest eller kolera

Vinter-OL i Kina eller Kasakhstan? IOC-medlem Gerhard Heiberg turte ikke å spå utfallet på gårsdagens styremøte i Norges Idrettsforbund og Olympiske komité.

  • Jostein Overvik

Artikkelen er over fem år gammel

– Det blir jevnt mellom Beijing og Almaty, orienterte Heiberg den norske idrettsledelsen om – ifølge NIFs generalsekretær Inge Andersen. 31. juli avgjøres OL-arrangør i 2022 på IOC-sesjonen i Kuala Lumpur.

Professor Dag Vidar Hanstad på Idrettshøgskolen mener at Heiberg, Ole Einar Bjørndalen og de øvrige IOC-medlemmene står foran et vanskelig valg i Malaysia.

40 forslag:Slik vil IOC forandre seg

– Jeg tror ikke de gleder seg. Dette er et valg mellom pest eller kolera, hevder Hanstad, som selv har trodd at Beijing skulle stille sterkest. Nå er han usikker.

Drar til Malaysia

Oslo trakk søknaden etter Høyres nei i fjor høst. Inge Andersen har tidligere sagt at han tror Norge ville stått sterkt i en avstemning. Oslo kom best ut av IOCs første evaluering av søkerbyene våren 2014.

Også München, Stockholm, Lviv og samarbeidet Krakow/Jasna har tidligere trukket seg.

– Vi har ikke noen klar mening om hvor dette bør gå. Kasakhstan har de beste vinterforholdene mens vi jo vet at Kina kan arrangere et OL godt, sier Andersen til VG.

Oslo ville ha OL:IOC krevde gratis spirt på tribunen og cocktail-fest med Kongen

Han skal til Kuala Lumpur sammen med idrettspresident Tom Tvedt og flere andre fra norsk idrett. Ungdoms-OL skal presenteres for IOC-medlemmene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HARDHENDT: En kinesisk sikkerhetsvakt river et banner fra en tibetansk demostrant under presentasjonen av Beijing som OL-by i Lausanne 10. juni. Foto:Ruben Sprich,Reuters

IOC-Heiberg ga på gårsdagens styremøte ikke uttrykk for hvem han støtter. Det er godt kjent at Heiberg ble en god venn av Kina i forbindelse med sommer-OL i Beijing for syv år siden. I 2010 var han kritisk til fredspristildelingen til Liu Xiaobo.

Putin snudde avstemningen

– Det er vanskelig å spå hvordan dette går, sier Dag Vidar Hanstad, som har vært til stede på mange OL-tildelinger.

– Sotsji var ikke favoritt før avstemningen i Guatemala i 2007. Men da Vladimir Putin dukket opp sammen med Bolsjoj-balletten og en kunstfrossen isflate i hagen på det russiske hotellet, endret mange IOC-medlemmer mening. Det viser seg at veldig mye kan skje inn mot en slik avstemning, mener Hanstad.

Foran avstemningen hadde Heiberg et timelangt møte med Putin under fire øyne.

IOC uttrykte i slutten av mai sin bekymring for både søknaden til Almaty og Beijing. Ifølge sporten.com skal den største utfordringen for kineserne være luftforurensing og mangel på natursnø. For Almaty skal skepsisen handle om en stor budsjettsprekk og mangelen på erfaring i å arrangere et så stort mesterskap.

Tvedts store mål er OL/Paralympics

Den nye idrettspresidenten Tom Tvedt legger ikke skjul på at hans endelige mål er å få OL og Paralympics til Norge. Han jobber foreløpig ikke konkret for en søknad i 2026, men sa i mai til VG:

– Vår organisasjon er konstruert for det. Vi er et olympisk styre, paralympisk styre og et idrettsstyre. På generelt grunnlag så mener jeg at vi har et ansvar. Det står i idrettsmeldingen at vi skal søke internasjonale arrangement. På prinsipielt grunnlag mener jeg at vi kan ikke reise rundt til hele verden å hente gullmedaljer uten å invitere hjem. Det går ikke.

Gerhard Heiberg har ikke svar på VGs henvendelser.

Mer om

  1. Idrettspolitikk
  2. OL 2022

Flere artikler

  1. Heiberg syk - deltar ikke på OL-valget

  2. Bjørndalen dropper OL-avstemning

  3. Beijing blir vertsby for vinter-OL i 2022

  4. Totaltslakter Telemarks OL-plan: – Det dummeste jeg har hørt i år

  5. Tre OL i Asia på rad: Tvedt: – Det er en utfordring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder