JOBBER FOR OSLO-OL: Idrettspresident Børre Rognlien (t.v.) avviser at han har satt krav om at oppslutningen i befolkningen må være på 60 prosent. Her er Rognlien med generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, på Holmenkollen Park Hotel. FOTO: FRODE HANSEN/VG
JOBBER FOR OSLO-OL: Idrettspresident Børre Rognlien (t.v.) avviser at han har satt krav om at oppslutningen i befolkningen må være på 60 prosent. Her er Rognlien med generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, på Holmenkollen Park Hotel. FOTO: FRODE HANSEN/VG Foto:Frode Hansen,VG

Endrer påstått krav om OL-støtte

2012: - Vi må ha minst 60 prosent oppslutning i folket

SPORT

2014: - Det var snakk om et mål, ikke et krav

ULLEVAAL (VG) For to år siden sa idrettspresident Børre
Rognlien (69) at OL-oppslutningen i befolkningen måtte ligge på 60 prosent for at man skulle sende en søknad til IOC. Slik er det ikke lenger.

Publisert:

I løpet av høsten avgjør Stortinget om man skal gi en statsgaranti på 35 milliarder kroner til søknaden om å arrangere OL i Oslo.

På meningsmålingene er imidlertid oppslutningen om arrangementet laber: Nylig var bare 29 prosent positive, i en undersøkelse utført for Bergens Tidende.

- Det var veldig skuffende tall, men vi får avvente over sommeren. Det er viktig med avstand til Sotsji, for siden publikum og media er opptatt av alle problemene der, så må vi komme over i en fase der vi får frem at slikt ikke vil oppstå i Norge, sier idrettspresident Børre Rognlien til VG.

Våren 2012 ble han sitert på følgende i en lang rekke aviser over hele landet:

«… det som står fast er at vi må ha minst 60 prosent oppslutning både innen idretten, på Stortinget og i folket for at det skal bli sendt en søknad om å få lekene i 2022».

Et halvt år tidligere hadde VG allerede skrevet følgende:

«Børre Rognlien tror VM-oppslutningen blant folket må være 60 prosent for at man skal søke om OL».

Avviser

Deretter sa idrettspresidenten at man ikke ønsket å presse gjennom et OL uten entusiasme.

Men nå, i møte med VG på Ullevaal stadion, avviser Rognlien at 60 prosents oppslutning i folket var et krav.

- Oslo bystyre valgte å gå videre på 55 prosent etter folkeavstemningen. For meg har nok «60 prosent» i disse sitatene vært et mål. Det finnes ikke noe krav om 60 prosents oppslutning i folket.

- Du sa at «Det som står fast, er at man må ha minst 60 prosent oppslutning … i folket». Det er ganske tydelig?

- Jeg kan bare bestemme i norsk idrett. Hvorvidt det sendes en søknad, er det Stortinget som avgjør. De krever bare et rent flertall. Vi ønsker minst 60 prosent i Stortinget, men blir det 51 prosent, så blir det søknad. Sånn fungerer demokratiet. Men målet vårt er 60 prosent i folket.

- Men det er ikke noe krav lenger?

- Nei. Det var snakk om et mål, ikke et krav. På Stortinget og i bystyret er det 51 prosent som gjelder, sier Rognlien til VG.

Lund reagerer

Nei-forkjemper Jacob Lund er ikke i tvil om at utspillene til Børre Rognlien var et ultimatum:

- Hele landet oppfattet 60 prosents oppslutning som et krav, sier han til VG.

Lund mener kulturminister Thorhild Widvey og statsminister Erna Solberg har kommet med lignende utspill, men uten å nevne et konkret prosenttall:

- De brukte ordene «et bredt flertall i folket». Jeg har tillit til at Widvey og Solberg ikke styrer folk inn i et OL folket ikke ønsker, sier han.

De valgte organer i norsk idrett ønsker imidlertid et OL til Norge.

Oppgitt over Jensen

Nå jobber ja-siden intenst opp mot politikere fra Høyre og Arbeiderpartiet. OL-etaten Oslo2022 søkte nylig etter fire nye kommunikasjonsarbeidere.

Rognlien-kronikk:Jensen motarbeider norsk idrettJensen-kronikk:- Nei til OL

På spørsmål om hva Norges idrettsforbund tilsynelatende ikke klarer å kommunisere til vanlige folk, svarer Rognlien:

- Når finansminister Siv Jensen snakker om utgifter på 35 milliarder, da har vi en vei å gå. Vi vet at ti av disse milliardene er private investeringer som aktører sår i kø for å ta seg av.

Her kan du lese mer om