TOPPMØTE: Tobey Maguire spiller Bobby Fischer i "Pawn Sacrifice". Han ble imponert da han fikk se Magnus Carlsen spille blindsjakk i Silicon Valley. Foto: Privat , .

Magnus Carlsen: – Maguire innrømmet at han ikke kan så mye sjakk

Verdensmesteren og mannen som spiller Bobby Fischer møttes i Silicon Valley

Sjakkgale Norge strømmer til kinoene for å se Tobey Maguire i filmen om Bobby Fischer. Superstjernen fikk møte verdensmester Magnus Carlsen (24) i Silicon Valley.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det var et veldig hyggelig møte. Han innrømmet at han ikke kan så mye sjakk, gliser Magnus Carlsen når VG møter ham i Oslo sentrum.

Bobby Fischer ble verdensmester i 1972 etter en uhyre dramatisk tittelkamp mot Boris Spasskij – der også de politiske overtonene preget matchen i Reykjavik.

– Det er åpenbart at Tobey Maguire har jobbet mye med denne rollen, sier Carlsen.

– Hva overrasket deg mest?

– At han var så liten! Bobby Fischer var jo en ruvende figur.

LES OGSÅ: Carlsen har kjøpt hus i Holmenkollen.

Carlsen har helt rett. Sjakklegende var ifølge flere kilder 188 cm. høy. Maguire er 173 cm, ifølge wikipedia – og er best kjent for å ha spilt Spiderman.

FILMEN: Tobey Maguire som Bobby Fischer i "Pawn Sacrifice". Foto: SF Norge. ,

Maguire har i intervjuer senere snakket i store ord om møtet med verdensmesteren. Det gjorde han blant annet i Jimmy Kimmel-show på ABC, der Maguire beskrev hvordan Carlsen – med bind for øynene – hadde spilt mot fire spillere samtidig.

LES OGSÅ: VM-kampen som aldri ble noe av (VG+, krever innlogging).

– Trekkene kom ikke en gang i samme rekkefølge. Det var klart for nytt trekk i tilfeldig rekkefølge. Han hadde tydeligvis partiene i hodet. Det var utrolig å se på, sa Maguire i intervjuet med Jimmy Kimmel.

Møtet mellom dem fant sted i Silicon Valley, der Magnus Carlsen er på besøk minst en gang i året – og kjenner mange av de mest kjente datatoppene, inkludert facebook-gründer Mark Zuckerberg.

LES OGSÅ: Sjakkmesterne: En amerikansk tragedie (VG+, krever innlogging).

– Det var mange kjente Silicon Valley-navn på plass, forteller manager Espen Agdestein.

Som flere ganger tidligere ved Carlsens Silicon Valley-besøk var den russiske mangemilliardæren Yuri Milner vert.

ORIGINALEN: Bobby Fischer fotografert på 1970-tallet. Foto: ,

– Kjenner du deg igjen i Bobby Fischer i filmen «Pawn sacrifice»?

– Bare i spillet, ikke så mye annet, fastslår Magnus Carlsen.

LES OGSÅ: Carlsen avsluttet med remis mot Anand.

Amerikaneren var kjent for sin kjent for å være eksentrisk og opptre ukonvensjonelt. Han hadde også en del ekstreme politiske synspunkter, som at han hadde antisemittiske holdninger og benektet holocaust.

Mot slutten av livet ble han meget opptatt av miljøvern, og forutsa de islandske bankenes konkurs før krisen på Sagaøya, der han bodde de siste årene av sitt liv.

Magnus Carlsen forbereder seg nå til VM i hurtig- og lynsjakk, som starter i Berlin neste lørdag. Der er det nå klart at to av hans største konkurrenter ikke stiller til start: Hikaru Nakamura og Fabiano Caruana. Nordmannen vant - utrolig nok - begge titlene i Dubai i fjor.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder