Carlsens VM-drøm lever fortsatt

... men sjakkgeniet mistet ledelsen og stormet ut etter tap i siste runde

BERLIN (VG) Magnus Carlsen (24) slo ham i runde seks, men i tirsdagens siste runde overtok Maxime Vachier-Lagrave ledelsen i lynsjakk-VM.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Magnus Carlsen røk på sitt første tap i årets lyn-mesterskap i den 11. runde. Den nybakte hurtigsjakkmesteren måtte gi opp partiet mot russeren Sergej Karjakin. Etter alle rundene i VM i lynsjakk tirsdag, står nordmannen med åtte seirer, to remis og ett tap.

VG Direkte: Følg Magnus Carlsen trekk for trekk i lynsjakk-VM

Men det er én mann foran på resultatlisten. Maxime Vachier-Lagrave – født i 1990, samme år som Carlsen – er et halvt poeng foran den norske sjakkeneren før den siste og avgjørende spilledagen onsdag. Franskmannen har vunnet ni partier, spilt én remis og gått på et tap: mot Magnus Carlsen. Dermed er Carlsen fortsatt på skuddhold til å forsvare tittelen i lynsjakk og dermed inneha alle de tre store VM-titlene: langsjakk, hurtigsjakk og lynsjakk.

Carlsen hastet ut av spillelokalet etter han innså at Vachier-Lagrave kom til å passere ham på resultatlisten.

En som derimot var svært snakkesalig, og som tok hele presserunden, var Vachier-Lagrave.

– Det er perfekt! Det føles godt, men det er ikke enden på reisen. Jeg tror Magnus og de andre vil fortsette å jage etter meg, sier franskmannen til VG.

Saken fortsetter under bildet.

NEDTUR: Magnus Carlsen var ubeseiret på lynsjakk-VMs første dag helt til han møtte Sergej Karjakin (til høyre). Foto: Øystein Hernes , VG

– Det er en utfordring, men jeg kan ikke tenke på det. Vinner han hvert parti blir han verdensmester, sa Carlsen om Vachier-Lagrave til VG før det siste partiet.

– Hvordan er det å ha en slik flyt som du har nå?

– Det er bra. Jeg føler jeg «ser» ting ganske bra.

Mot Sergej Karjakin i sisterunden så han, dessverre sett med norske øyne, ikke godt nok.

Møtene med storkanonene

Carlsen hadde derimot mange positive opplevelser tidligere på dagen. I den åttende runden tok Carlsen svært overbevisende seier med svarte brikker mot russeren Dmitrij Andrejkin.

– Det her var bare «poff»! sa Carlsen, mens han illustrerte en eksplosjon med hendene.

– Gøy å få inn det som så ut som et veldig godt parti.

Også i runde ni tok Carlsen en knusende seier. Spanjolen Francisco Vallejo Pons ga Carlsen initiativet, som han på sedvanligvis utnyttet til det fulle.

I runde seks og syv møtte Carlsen storkanonene Maxime Vachier-Lagrave og Levon Aronian. Det endte med seier mot førstnevnte og remis mot Aronian.

– Det ble et rotete parti. Nå leder jeg turneringen, så da ser det bra ut. Det er positivt å slå en konkurrent, og at han er det, er det ingen tvil om, sa Carlsen om seieren over Vachier-Lagrave.

Den seieren gjorde at Carlsen tok tilbake VM-ledelsen igjen etter å ha mistet den etter femterunden. Men som nevnt holder Vachier-Lagrave fortsatt stand i toppen.

– Jeg startet veldig bra. De tre første partiene var gode, men de to siste har vært dårlige. Poengsummen er bra, men spillet i de to siste har ikke vært godt nok, sa Carlsen etter den femte runden.

Der spilte den norske verdensmesteren remis mot Tigran Petrosian. De fire første partiene endte med Carlsen-seier.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I PERLEHUMØR: Magnus Carlsen smiler bredt under en samtale med kompis og konkurrent Jan Nepomnjatsjij under lynsjakk-VM tirsdag. Foto: Øystein Hernes , VG

Drømmestart

Carlsen møtte Predrag Nikolic i den første runden av mesterskapet som startet tirsdag. Til tross for at Carlsen hadde svarte brikker, feide han den bosniske motstanderen av brettet. Den norske sjakkeneren brukte kun 22 trekk på å skaffe seg dagens første poeng.

– Dette var ikke slitsomt for Magnus i det hele tatt. Han har en god følelse nå, fordi han fikk en god start, sa sjakk-kommentator Jon Ludvig Hammer i VGs sjakkstudio.

I den andre runden vant Carlsen med hvite brikker mot Vladimir Akopian. Armeneren gjorde et par tabbetrekk og ga opp umiddelbart.

– Det har gått bedre enn forventet, men det blir ikke avgjort på de to første rundene. Det går fint foreløpig, men det blir mer relevant motstand etter hvert, sa Carlsen.

I runde tre vant Carlsen etter å ha vist god sluttspillteknikk, den han etter hvert er blitt så kjent for, med svarte brikker mot Pavel Eljanov fra Ukraina. Eljanov var for øvrig en del av Carlsens sekundantteam i nordmannens første VM-kamp i 2013.

Les også: Slik følger du sjakk-VM hos VG

– Jeg har sagt det før: I dronningsluttspill, er Magnus konge, sa Hammer.

I den fjerde runden var det Laurent Fressinet som ble slått av Carlsen. Franskmannen overså en sjakk matt-mulighet fra Carlsen og ga opp. Etter fire runder er Carlsen i delt ledelse med to andre spillere.

I den femte runden ble det remis mot Petrosian, i den sjette ble det seier mot Vachier-Lagrave og i runde syv ble det remis mot Aronian.

– Større sjanser i lynsjakk

Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen i hurtigsjakk mandag etter å ha gått ubeseiret gjennom 15 runder. Det har ingen gjort før ham. 24-åringen vant med ett poengs forsprang til kompisen Jan Nepomnjatsjij.

– Jeg håper å vinne den neste turneringen også (lynsjakk). Jeg har i utgangspunktet større sjanser der, sa Carlsen i går.

Carlsen har vunnet verdensmesterskapet i lynsjakk to ganger: i 2009 og 2014.

Les også: Foreldrene har flyttet inn i Carlsens 20-millionershus

I lynsjakk-VM er reglene som følger: Hver spiller har tre minutter på klokken og får to sekunder ekstra per trekk. Det er med andre ord mye raskere enn i hurtigsjakk-VM, der spillerne hadde 15 minutter hver pluss 10 sekunder per trekk. Spillerne får ett poeng for seier, ett halvt for remis og null poeng for tap.

PS: Spillerne skal gjennom 21 runder før verdensmesteren kåres. Onsdag er den siste spilledagen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder