Kristoff med reprise-seier i Qatar

Nordmannen spurtslo Peter Sagan for andre dag på rad

Kristoff til VG etter ny triumf: - Skal prøve igjen i morgen

For en sesongstart: I ettermiddag vant Alexander Kristoff (27) sin tredje etappe i årets Tour of Qatar.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nordmannen spurtslo nok en gang Peter Sagan i ørkenstaten. Og som i går, så skjedde det med noen ganske få centimeters klaring.

- Laget gjorde en fantastisk jobb på de siste kilometerne. Jeg åpnet kanskje spurten litt tidlig igjen, men det holdt akkurat igjen, sier Kristoff til VG.

Dagens triumf er den tredje seieren i sesongens første ritt. Det er mildt sagt oppsitksvekkende kost fra 27-åringen, som i fjor leverte tidenes beste sykkelsesong sett med norske øyne.

Kristoff er den tredje rytteren i historien som makter å vinne tre etapper eller mer i Tour of Qatar. Bare Tom Boonen (2006, 2007 og 2008) og Mark Cavendish (2013) har gjort det samme før.

Niki Terpstra leder fortsatt Tour of Qatar, men Kristoff er i posisjon til å gi ham kamp foran den siste etappen i morgen, fredag. Nordmannen er 11 sekunder bak i sammendraget.

En etappeseier i rittet gir ti bonussekunder.

- Jeg ville ikke satset mye penger på at jeg vinner rittet sammenlagt, for det holder ikke at jeg vinner den siste spurten. Jeg må ta bonussekunder underveis også. Men jeg skal forsøke på nytt i morgen. Sjansen er jo der, sier Kristoff til VG.
- Men det blir tøffere i morgen. Det er en kortere etappe, og mange om beinet. Det blir en spurt for de mer eksplosive rytterne, advarer rogalendingen.

Roser Bystrøm

I dag, torsdag, var det ventet at en mindre gruppe ville komme først til mål. Men med én mil igjen på sykkelen var feltet samlet. Og da luktet det massespurt lang vei.

Så, med bare fem kilometer igjen, forsøkte Kristoffs Katjusja-lag seg på et skikkelig sjakk-trekk:

Med det som virket å være kraftig sidevind, satte tre av lagets ryttere opp tempoet i front, mens Kristoff lå på hjul. Med var også Sagan og Tom Boonen - men majoriteten avryttere ble hektet av.

Les også:Laget ga Kristoff all makt

Kristoff sparte krefter bak hjelperne sine, som inkluderte førsteårsproff Sven Erik Bystrøm.

- Han slet tidlig på etappen, men da det ble samlet felt på slutten, så gjorde Sven Erik en kjempejobb for meg. Det er var imponerende kjøring, sier Kristoff om sin norske støttespiller i russiske Katjusja.

Feltet ble likevel samlet igje kort tid før mål.. Men Kristoff hadde ikke brent alt kruttet, og startet spurten med 270 meter igjen til målstreken. Sagan virket - som i går - å komme kjapt bakfra.

Men Kristoff hostet opp noen av av sine store styrker som spurter: Utholdenhet, seighet og rå styrke.

I rute

Som VG skriver i dag, har Alexander Kristoff fått voldsomt med tillit i Katjusja-laget i vinter: Nordmannens treningsprogram, uttegnet av trener Stein Ørn, har også blitt fulgt av andre av lagets ryttere på treningsleirer.

Kristoff har trent ti timer mer i desember enn hva han gjorde året før. I januar lå mengden på samme nivå som i 2014 – men med hardere intensitet.

– Jeg er i rute foran Flandern rundt. Vi får håpe jeg er ikke er FOR bra, at jeg er for tidlig ute. Men på trening har jeg ikke vært det, sier han.

Stein Ørn er ikke bekymret.

– Ingenting tilsier at han er i for god form for tidlig. Dette er bare nivået Alexander holder akkurat nå, etter en perfekt vinter uten skader og sykdom, sier han.

Les også:Torde ikke feire etter seieren onsdag

Resultatliste, etappe 5:
1. Alexander Kristoff
2. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
3. Nikias Arndt (Giant)
4. Tom Boonen (EQS)
5. Adam Blythe (OGE)
6. Heinrich Haussler (IAM)

PS! Tour of Qatar avsluttes i morgen, fredag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder