HEKTISK: En oppgitt Magnus Carlsen (i midten) forlot Norway Chess-lokalet for siste gang i 2015 torsdag. I motsetning til særlig Veselin Topalov (nede til venstre) og Viswanathan Anand (oppe til høyre) hadde Carlsen store problemer i turneringen. Jon Ludvig Hammer (oppe til venstre) var fornøyd med å slå verdensmesteren, mens Simen Agdestein fulgte turneringen som ekspert. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix/Montasje

Forklarer Carlsens frustrasjon: – Mange forstyrrelser på hjemmebane

Sjakkstjernenes forklaring på verdensmesterens tunge turnering

STAVANGER (VG) Aldri tidligere har Magnus Carlsen (24) gjort en dårligere sjakkturnering enn Norway Chess. Simen Agdestein (48) mener sjakk på hjemmebane er en ulempe.

  • Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I løpet av Stavanger-turneringen viste 24-åringen med all tydelighet hvor skuffet han var over egne prestasjoner. «Helt bak mål», «horribelt dårlig» og «pinlig» var ord Carlsen selv brukte for å beskrive partiene sine, før det hele toppet seg da han skubbet bort en mikrofon på vei inn på hotellrommet etter tapet for Jon Ludvig Hammer.

Flere av sjakkstjernene og -ekspertene VG har snakket med antyder at det er spesielt vanskelig å spille på hjemmebane, fordi det er mer presse og supportere å håndtere.

– Hjernen er et fint instrument, og særlig på hjemmebane er det mange forstyrrelser som kan virke inn. Vi så at Vishy Anand slet under VM i India. Veselin Topalov har sagt at han gjorde det samme hjemme i Sofia, og Hikaru Nakamura gjorde det ikke bra i St. Louis i USA i fjor, sier sjakkekspert Simen Agdestein.

– Sånt skjer, men det er spesielt at det skjer i Norway Chess. Når du blir nummer to, slik han ble i fjor og året før, trenger du ikke svare for noe. Det må du når du havner nedover på resultatlisten, sier sjakkstjerne Viswanathan Anand til VG.

En «ekstremt frustrert» Carlsen endte på delt syvendeplass og med minus 22,7 ratingpoeng – hans verste ratingfall noensinne.

– Jeg tror tap i enkeltpartiet mot meg hadde gått helt greit, men problemet er at han tapte veldig mye i løpet av turneringen. Det tærer på. Jeg vet hvordan det er. Sånt kan skje, men når det skjer gang på gang blir du sur og lei, sier Jon Ludvig Hammer til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MYE Å TENKE OVER: Magnus Carlsen, her i en pause under partiet mot Veselin Topalov som han tapte på tid, har en jobb å gjøre frem mot hans neste turnering: Sinquefield Cup i USA i august. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

– Virket å være i godt humør

I sitt sjette parti i Norway Chess møtte Carlsen amerikanske Hikaru Nakamura. Partiet ble lenger enn nødvendig da en irritert Carlsen drøyde spillet i en halvtime på trass. Agdestein mente Carlsen hadde et arrogant kroppsspråk og oppførte seg «på kanten».

– Hvordan synes du Carlsen taklet nedturen i Stavanger?

– Det er første gang vi ser at Magnus leverer en dårlig turnering. Likevel virket det på meg som om han var i veldig godt humør. Utad til pressen har han vært helt ypperlig. Det kan ha påvirket situasjonen, fordi det er en hårfin balanse på hvor mye man skal gi av seg selv, sier Agdestein.

Anand: – Spillere som gjør gode trekk er arrogante

– Noen av hans fakter er spesielle, men jeg har ikke konkludert helt hva jeg tenker om dem. Som oftest prøver jeg bare å takle trekkene hans. Det er alt. Jeg er bare glad jeg gjorde det godt mot ham, sier Anand.

– Carlsen har fått høre at han til tider kan virke arrogant. Hvordan oppfatter du ham?

– Jeg mener motstanderne mine er arrogante når de gjør gode trekk, og så synes jeg det er kjekt å leke med dem når de spiller dårlig. Jeg har nok lært at det som sannsynligvis plager deg når du tenker at en motstander er arrogant, er at han gjør gode trekk, sier Anand.

VM-bråket: Topalov og Kramnik nektet å hilse på hverandre

– Jeg har hatt store problemer med ham, men det er kun ved brettet fordi han slår meg, sier Veselin Topalov, vinneren av Norway Chess.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ANANDPLASS: Viswanathan Anand ble nummer to i Norway Chess i Stavanger. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

Carlsen-planen forsvant

Etter å ha gjennomført den obligatoriske gjennomgangen av partiet mot Hammer i TV 2-studioet torsdag, hastet en frustrert Magnus Carlsen opp på hotellrommet. En liten stund senere oppsummerte han turneringen.

– Ingenting gikk etter planen. Det er bare ekstremt frustrerende å ikke klare å vise noe i nærheten av det jeg er god for på hjemmebane. Jeg tok avgjørelser i partiene som jeg ikke engang kan forklare til meg selv, skrev Carlsen på sin Facebook-side.

Pappa Henrik Carlsen oppsummerte turneringen slik da sønnen var på vei mot et nytt tap i Norway Chess' siste runde:

– Magnus ønsker å være på topp og å ha glede av hvert parti. Han er og ønsker å være profesjonell. Så kan omverdenen spekulere i de psykologiske faktorene, men han er ikke så opptatt av det.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder