Spøkte etter supertest: – Hadde jeg visst at det er så lite trening som skal til for å gå fort, så skulle jeg ha trent mye mindre i alle år

FIKK GODE SVAR: Skiskytter Ole Einar Bjørndalen passerer målstreken under et testrenn i Holmenkollen i dag. I bakgrunnen har Per Arne Botnan kontroll på tiden. Foto: Jostein Magnussen , VG

Bjørndalen overrasket alle

HOLMENKOLLEN (VG) Etter seks uker uten trening i sommer overrasket Ole Einar Bjørndalen (41) flere enn seg selv under et testløp i VM-løypene i dag.

Artikkelen er over fire år gammel

– Hadde jeg visst at det er så lite trening som skal til for å gå fort, så skulle jeg ha trent mye mindre i alle år, sier Bjørndalen og ler.

Han har nettopp gått i mål etter et tøft testløp i Holmenkollen sammen med de andre landslagsgutta. Etter fire skytinger og 12,5 km på rulleski i høstsola på VM-arenaen over Oslo var det bare Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø var bedre enn 41-åringen.

Gjorde «barnefeil»

Det er nesten oppsiktsvekkende bra med tanke på at Bjørndalen i sommer bare har trent som en «middels mosjonist» og gikk halvannen måned uten trening på grunn av sykdom.

– Slik oppkjøringen har vært så er dette utrolig bra. Jeg har hatt én hardøkt siden i mars før dette testløpet. Så noe riktig må jeg jo ha gjort i oppkjøringen.

Sett denne? Ofrer alt for å nå verdenstoppen - bor i smørebod

Etter sykdommen, i august, fortalte Bjørndalen til VG at alt måtte klaffe for at han skulle ha noen mulighet til å hevde seg i toppen under VM på hjemmebane i februar/mars. En stund fryktet han at hans siste VM skulle ryke, men så langt har det meste gått veien.

– Dette var veldig positivt, og veldig mye bedre enn forventet. Jeg skjøt tre og hadde en dårlig serie hvor jeg gjorde en «barnefeil» på liggende, sier Bjørndalen om skytingen som sendte han ut i strafferundene tidlig i dagens testløp.

Står over nytt høydeopphold

Fremover må han likevel kjøre sitt eget løp. Det betyr at han blir i lavlandet når landslagskollegene reiser i høyden om en drøy uke. Bjørndalen sto også over den forrige høydesamlingen.

– Jeg har ingenting i høyden å gjøre før jeg er i form. Nå planlegger jeg for to uker i slengen. Om en uke er det ny test på Olympiatoppen. Er den grei, legger jeg en ny plan. Er testen bare middels, gjør jeg om på planene, sier Ole Einar Bjørndalen.

Landslagssjef Egil Gjelland minner om at det er nå det starter.

– Det virket kritisk en stund, men jeg har ikke vært bekymret for Ole. Han har mange års trening bak seg og har aldri «sluppet seg helt ned». Testløpet i dag er en bekreftelse på at han henger godt med, sier Gjelland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder