Håvard Bøkko: - Vi sløser ikke, og tømmer ikke minibaren

Eks-landslagssjefen: - Må jobbe mer mot Vestlandet

FINN MANGE FEIL: Sverre Lunde Pedersen (22) har tatt to 2. plasser, en 1. plass og en 3. plass - på lagtempo i Heerenveen fredag - i verdenscupen denne sesongen. Men sponsorene glimrer fortsatt med sitt fravær på drakten til Norges nye skøytekonge, fra Bergen. Her på 5000 meteren i Berlin forrige helg, da han ble nummer to. Foto:Christoffer F. Rukke,

Skøyte-minus: 6 millioner

HEERENVEEN (VG) Sverre Lunde Pedersen & co. må fortsette å gå fort, slik at sponsorene strømmer til og straks fyller opp kassen i skøyteforbundet med seks millioner.

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi har kuttet der vi kan kutte, i forbindelse med samlinger, reiser og fysioterapi. Men det går ikke i lengden. Det tærer på, det er ikke mye igjen i sparekassen, sier Sverre Lunde Pedersen (22) etter bokstavelig talt å ha dratt Norge inn til 3. plass på lagtempoen – fem hundredeler foran Canada på plassen bak.

Faren, Jarle Pedersen (59), som var landslagstrener fra før Vancouver-OL og til etter Sotsji-OL, mener skøytesporten «må jobbe mer mot Vestlandet» for å kunne bli et attraktivt sponsorobjekt.

– Jeg tror skøyteinteressen er større i Bergen og Stavanger enn andre steder i Norge. I Stavanger har vi den nye hallen (Sørmarka Arena) og i Bergen fins de gode løperne. Der er det også bedrifter og industrier med penger, sier Jarle Pedersen til VG her i Heerenveen.

SE TIL VEST: Eks-landslagssjef Jarle Pedersen (59) mener at interessen for sporten og interessen blant sponsorene - for skøyter - er større i Bergen og Stavanger enn andre steder i Norge. Foto:,

Sponsorene forsvant

Skøytelandslaget har tatt fem pallplasseringer i verdenscupen – allerede – denne sesongen.

Forrige sesong ble det totalt én. Stevnet i Heerenveen er det fjerde av syv som teller i verdenscupen og det kan fort bli flere norske løpere på pallen her, blant andre Sverre Lunde Pedersen på 5000 meter lørdag og 1500 meter søndag.

Men enn så lenge har ikke pall-bonanzaen gitt økonomisk uttelling.

To store sponsorer sa takk for seg etter forrige sesong. I august fortalte forbundets nye generalsekretær Halvor Lauvstad til VG at et ønsket sponsorbudsjettet på 9,5 millioner foran kommende sesong hadde en underdekning på 6,5 til syv millioner.

Tre måneder senere er ikke situasjonen særlig lysere. Halvor Lauvstad sier at «sammenliknet med denne saken» – VGs i august – mangler skøyter cirka 6 mill.

Vann fra springen

– Etter å ha gjort noen tøffe kutt, ser vi at vi trenger fem millioner for å kunne lage et tilfredsstillende sportslig opplegg for hele 2015. Det inkluderer de absolutte toppløpere, pluss opplegg for dem som vil prøve å bli best de kommende årene, sier han.

Han har fått inn en «ekstra» sponsor som – mot betaling – vil bli eksponert på løpernes klær verdenscuphelgen i Heerenveen.

Espen Aarnes Hvammen (26) som for en uke siden tok Norges første pallplassering (2. plass) på 500 meter i verdenscupen på nesten ti år (NRKs ekspertkommentator Even Wetten Inzell 2005), sier at han og resten av landslagsløperne sparer der de kan.

– Det er springvann til måltidene. Vi fråtser ikke akkurat. Det har ikke vært snakk om at vi må betale egenandeler ennå. Men hvis det ikke kommer noe inn før etter nyttår, begynner det å bli vanskelig, sier Aarnes Hvammen etter 12.-plassen fredag.

BERGENSGUTTER: Håvard Lorentzen (t.v) skal forsøke å komme seg på pallen på 1000 meter i verdenscupen i Heerenveen lørdag. Romkamerat Sverre Lunde Pedersen trakk fem og en halv runde av åtte da Norge tok 3. plass på lagtempo fredag. Foto:Christoffer F. Rukke,

Minnesund-oppvokste Aarnes Hvammen har ikke personlige sponsorer å lene seg på.

Mye av lite

Håvard Bøkko (27) mener at landslagsløperne får trent som de skal og at det ikke er noe de mangler. På den annen side, legger han spøkefullt til, tømmer de heller ikke minibaren.

– Jeg føler meg tryggere og tryggere på at pengene kommer. Det ville vært en ekstra trygghet i å kunne planlegge hva du vil. Men vi er flinke til å få mye ut av lite midler, sier landslagstrener Sondre Skarli (28).

Han er ikke i tvil om hva som skal til for å åpne bedrifters lommebøker beregnet på sponsoring.

– Resultater er helt avgjørende. Bedriftene vil assosieres med unge og offensive løpere. Det har vi, mener Sondre Skarli – skøyteverdenscupens yngste trener.

Han er imidlertid på det rene med at skøytesporten generelt gjør det vanskelig for seg selv når det gjelder å lokke til seg sponsormidler. Verdenscupen i Heerenveen er den siste i rekke av fire før jul. De to første var i Asia, den neste i Berlin forrige helg.

Nå tar verdenscupen en syv uker lang «ferie», frem til den neste på Hamar 31. januar til 1. februar.

EM i omstridte Tsjeljabinsk går 10. til 11. januar, deretter venter ytterligere tre mesterskap fra midten av februar til andre helg i mars: distanse-VM i Heerenveen (igjen!), sprint-VM i Kasakhstan og allround-VM i Calgary.

Alt i en pakke

– Jeg synes det skulle vært flere verdenscuper, slik at de kom med jevnere mellomrom. Vi burde også ha samlet alle mesterskapene – distanse-VM, sprint-VM og allround-VM – i én mesterskapsuke. Det ville gitt dem mye større oppmerksomhet, sier Sondre Skarli.

UNG SJEF: Sondre Skarli (28) tok over som landslagstrener etter Jarle Pedersen foran denne sesongen, som allerede har gitt fem norske pallplasser i verdenscupen. Foto:Robert S. Eik,VG

– Nederlenderne (ved eks-skøytekonge Ard Schenk) har foreslått VM i hurtigløp, short-track og kunstløp arrangert samme sted til samme tid?

– Det ultimate ville være å inkludere kunstløp og short-track. Men foreløpig fins ikke det ikke anlegg for dette på ett sted. På kort sikt burde vi imidlertid samle alle hurtigløpene i ett mesterskap, svarer Sondre Skarli.

PS! Nederlands skøyteforbund har nærmest nektet deres løpere å snakke om boikott av EM i russiske Tsjeljabinsk. Flere har uttrykt motvilje etter at 193 nederlendere ble drept da – angivelig – prorussiske separatister skjøt ned et fly fra Malaysian Airlines over Ukraina i sommer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder