HVEM STÅR FOR STØRST BRAGD? Det er det store spørsmålet etter at Johan Olsson (til venstre) vant prisen Bragdguldet. Mange mener golfspilleren Henrik Stenson (til høyre) hadde fortjent det i år. Foto: VG, Afp

Bråk i Idrett-Sverige etter prestisjepris

Svensk golfspiller: - Sverige burde skamme seg i dag

Bragdguld-vinner Johan Olsson utpeker golf-Stenson til årets idrettsmann

Det koker i Idretts-Sverige etter at den gjeve prisen Bragdguldet gikk til langrennsløperen Johan Olsson (33). Flere mener golferen Henrik Stenson (37) hadde fortjent den i år.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Prisen henger høyt i Sverige og har skapt rabalder blant svenske golfspillere.

De har stilt seg undrende og sterkt kritisk til at golfspiller Henrik Stenson, som har vunnet sluttspillet i PGA - og Europa-touren i år, ikke vant prisen som trolig er svensk idretts høyeste utmerkelse.

- Bedre lykke neste gang

På den siste verdensrankingen ligger svensken bare bak Tiger Woods og australieren Adam Scott. Så sent som før fjorårssesongen var han ranket som nummer 230 i verden - en enorm utvikling med andre ord.

- Han fikk prisen, jeg fikk det ikke. Bedre lykke neste gang. Det går ikke an å henge seg opp i det og vet jeg ikke kunne gjort det så mye bedre på golfbanen. Mye mer enn det er det ikke å si, sier Stenson til den svenske avisen Expressen.

- Det Stenson har gjort, folk fatter ikke hvor stort det er, sier golfspilleren Peter Hedblom til samme avis.

Olsson hyller Stenson

Vinneren av årets Bragdguld-pris ble altså Johan Olsson, mannen som på imponerende vis tok femmilsgullet under VM i Val di Fiemme. I tillegg tok han sølv med det svenske stafettlaget og havnet på andreplass bak Petter Northug på 15-kilometeren i samme mesterskap.

Ifølge Ola Billger som delte ut prisen hadde juryen lange og tøffe diskusjoner før tildelingen, men det var aldri noen tvil til slutt.

- De andre kunne ikke ha gjort noe mer. Iblant er konkurransen for stor. Det hadde ikke spilt noen rolle om Stenson hadde vunnet en major-turnering, sier han.

Langrennsløper Olsson er i hvert fall raus med ordene av Stenson.

- Henrik Stenson er Sveriges beste idrettsmann - det er ingen tvil om det. Men man må jo definere en bragd, sier 33-åringen.

- Skandale

Den kvinnelige golfspilleren Maria Hjorth samt Richard Johnson har også kastet seg inn i debatten på Twitter.

- Sverige burde skamme seg i dag! At ikke Henrik Stenson vinner Bragdguldet er en skandale! Det er bare å levere inn passet og takke for seg, er de krasse ordene Johnson har valgt.

- Ikke noe Bragdguld til Henrik Stenson! Alvorlig talt, skriver Hjorth.

Det har ikke lyktes VG å få en kommentar fra Johan Olsson.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder