PROTESTERTE: Aktivister protesterte på den Røde Plass i Moskva da loven «mot propaganda av homofili» ble vedtatt tidligere i år. Med budskapet: Homofobi - religionen til mobbere. Foto: AP Photo

Vil arrestere homofile utøvere og turister under OL

(VG Nett) Ifølge russisk lov er det forbudt å spre informasjon om homofili til mindreårige. Politiker Vitaly Milonov (39) varsler arrestasjoner under OL i Sotsji i februar.

Hanne Skjellum
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Milonov tok initiativ til loven som forbyr å «spre propaganda i form av offentlige handlinger i favør for homofili og transseksualitet» til barn og ungdom under 18 år i Russland. En lov president Vladimir Putin selv signerte på så sent som i juni.

Den sier at de eller den som står for homofil propaganda i Russland, skal bøtelegges og kan gi fengsel i opp til tre år. Loven gjelder også for turister og besøkende. Homoseksualitet ble avkriminalisert i landet i 1993, men motstanden er fortsatt stor.

Uenig med IOC

IOC forsikrer at hverken utøvere eller turister kan rammes av loven under OL i Sotsji. «Den internasjonale olympiske komité er klar på at sport er en menneskerett og bør være tilgjengelig for alle uavhengig av rase, kjønn eller seksuell legning. Lekene skal være åpne for alle og fri for diskriminering. Dette gjelder for tilskuere, funksjonærer, media og selvfølgelig idrettsutøvere. Vi vil på det sterkeste motsette oss alle som undergraver dette prinsippet», skrev IOC i en uttalelse nylig.

STØTTER LOVEN: Politiker Vitaly Milonov mener den russiske loven mot homofil propaganda vil tas i bruk under OL. Foto: AFP PHOTO / INTERPRESS

Likevel benekter Milonov for at loven vil endres under OL.

- Jeg har ikke hørt noe fra regjeringen om dette og jeg vet at dette er i overenstemmelse med den russiske loven, sier politikeren i et intervju med nyhetsbyrået Interfax, oversatt av GSN.

- Kan ikke reverseres

- Når en lov er godkjent av den føderale forsamling og signert av presidenten, da har regjeringen ingen rett til å reversere det. Det har de ikke myndighet til, fortsetter han.

Det er startet en underskriftskampanje for å hindre Milonov å komme inn i USA. Heller ikke det bekymrer politikeren seg for.

- Jeg har snakket med mange amerikanske politikere og jeg forstår at de støtter standpunktet mitt i dette. Jeg har også fått støtte fra flere medlemmer i den tyske regjeringen, hevder Milonov overfor RIA Novosti.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder