SMIL, MAGNUS! Magnus Carlsen rykker stadig nærmere en VM-tittel i sjakk. Her er han på en pressekonferanse under VM i Chennai. Grafen viser nettrafikken til Powertech den siste tiden. De markante økningene samsvarer med dagene Carlsen har spilt VM-sjakk mot Vishy Anand. Den første stigningen til venstre viser trafikken for tirsdag 12. november. Deretter følger påfølgende ukedager fortløpende. Foto: Ole Kristian Strøm
SMIL, MAGNUS! Magnus Carlsen rykker stadig nærmere en VM-tittel i sjakk. Her er han på en pressekonferanse under VM i Chennai. Grafen viser nettrafikken til Powertech den siste tiden. De markante økningene samsvarer med dagene Carlsen har spilt VM-sjakk mot Vishy Anand. Den første stigningen til venstre viser trafikken for tirsdag 12. november. Deretter følger påfølgende ukedager fortløpende. Foto: Ole Kristian Strøm

Sjakk-hysteri rammer Norge

Google ser økning på 5000 prosent i sjakksøk

SPORT

Seks av ti nordmenn har fulgt Magnus Carlsens VM-kamper. Nå rammes landet av sjakkfeber.

Publisert:

Samtidig som 22-åringen virker å være på vei mot sin første VM-tittel, har interessen eksplodert hjemme i Norge.

De dagene Carlsen spiller sjakkpartier mot Vishy Anand i India, merkes det med voldsomme hopp i internettrafikken til nettleverandøren Powertech.

I dag fra klokken 10.30 spiller de to sitt niende parti i Chennai.

VG DIREKTE: Følg VGTV-studio, chat og få liveoppdateringer fra dagens parti fra klokken 09.45

- Vi ser veldig markante «haifinner» på statistikken vår. Det er tydelig at nordmenn ser på sjakk i stedet for å jobbe, ler administrerende direktør Kristen Linaae.

BAKGRUNN: Les alt om sjakk-VM her

Han forteller om en trafikkøkning på nivå med den man opplevde under VM på ski i Holmenkollen i 2011. Og: Tendensen har vært økende utover i sjakk-VM, som startet for halvannen uke siden.

Enorm nett-suksess

Den voldsomme trafikken skyldes trolig nett-TV-sendingene til VG og NRK, som begge satser stort under VM i sjakk.

BILDESPESIAL: Slik herjer sjakkfeberen i Norge

Enkelte av studiosendingene til VGTV har hatt 600.000 visninger i løpet av én dag. På halvannen uke, har sjakkrelaterte videoer på VGTV blitt sett til sammen fire millioner ganger.

- Jeg har aldri sett liknende interesse på et mesterskap. Sjakk-VM har alene sørget for en dobling av trafikken på VGTV siste halvannen uke målt mot fjoråret, sier avdelingsleder Ola Stenberg.

SE LAHLUMS SJAKKSKOLE HER

Også Google kan fortelle om en eksplosiv sjakkinteresse. Søkeselskapet går ikke ut med hvor mange søk som gjøres til enhver tid - men tall selskapet har gjort tilgjengelig for VG, viser en økning på utrolige 5000 prosent på sjakkrelaterte søkeord den siste måneden.

Økningen er mest markant i Norge, men også tydelig internasjonalt.

- Interessen er enorm for tiden. Jeg kan ofte sitte i én telefonsamtale, mens den andre telefonen på kontoret ringer i vei, sier generalsekretær i Norges sjakkforbund, Liv Mette Harboe.

Stort engasjement

Hun forteller at de som tar kontakt ønsker informasjon om hvor man kan spille sjakk, forslag til app-er til telefonen - samt at noen bare vil kommentere det som har blitt sagt i TV-studioet til VG eller NRK.

- Hvordan skal dere holde på denne interessen?

- Vi må jobbe med å gi et tilbud til alle dem som vil børste støv av gammel kunnskap, eller de som ønsker å begynne på bar bakke. Det blir en dugnadsinnsats i de lokale klubbene våre. Neste år feirer vi hundre år, samtidig som det skal arrangeres sjakk-OL i Tromsø. På nyåret starter vi derfor en OL-stafett, som skal gjøre oss synlige lokalt. Timingen er sånn sett perfekt, sier Harboe.

LES OGSÅ: - Anand virker reddLES OGSÅ: - Ingen tegn til nerver

Over halvparten

Langt over halvparten av Norges befolkning har fulgt med på Magnus Carlsens nervepirrende VM-kamper, viser en meningsmåling gjort av InFact for VG. Seks av ti oppgir at de har fulgt med på VM-kampene mot Vishy Anand.

LES OGSÅ: Carlsen snart like pop som langrennsheltene

- Det vi opplever nå er aldeles utenom vår fantasi. Vi selger flere sjakkspill på en uke enn vi vanligvis gjør på ett år, sier Øystein Brekke (55), innehaver av Sjakkbutikken.

Den tidligere redaktøren i Norsk Sjakkblad har gitt ut elleve sjakkbøker og vært generalsekretær i Norges Sjakkforbund, internasjonal dommer og instruktør. Nå har han knapt tid til å spille selv.

- For å kunne hjelpe alle er vi nødt til å holde åpent timevis utover åpningstid. Vi kommer til å selge sjakkbrett, brikker og lærebøker for minst en million kroner under sjakk-VM.

- Vanligvis er kundene våre 50 prosent organiserte sjakkspillere, og resten skoler og privatpersoner. Nå utgjør kundegruppen 97 prosent «vanlige folk».

I løpet av to dager i forrige uke ble Biljardexperten AS i Oslo utsolgt for sjakkbrett. Nå har de venteliste.

- Vi regner med å få inn flere torsdag, men vi ser allerede nå at vi har bestilt for lite. Jeg har aldri sett maken til lignende interesse, sier daglig leder Tom Johansen.

Oversikt over Google-søk på henholdsvis «sjakk», «carlsen» og «lahlum»:

Dette er søk gjort fra Norge. Tallet 100 indikerer ikke antall søk, men en maksverdi sammenlinknet med de andre tallene:


Her kan du lese mer om