TRAVEL: Magnus Carlsen er her fotografert under et besøk i sjakkmiljøet i Moss nylig. Han skal de neste ukene spille Norway Chess i Rogaland, deretter er det VM i hurtig- og lynsjakk. Foto: Ole Kristian Strøm.

Magnus Carlsens mål: Historisk trippel

Vil ha tre VM-titler samtidig: Klassisk, hurtigsjakk og lynsjakk

Magnus Carlsen (23) vil vise at han er ubestridt sjakk-konge og inneha tre VM-titler samtidig.

Publisert:

Det har ingen klart tidligere.

Som kjent er nordmannen allerede verdensmester i klassisk sjakk. Nå er målet å ta VM-tittelen også i lynsjakk og hurtigsjakk. Mesterskapet går i Dubai om en snau måned.

- Vil du bli historisk?

- Ja, det er litt det. Og så er det gøy å spille sjakk. Men først og fremst håper jeg å revansjere sist jeg var med i VM i hurtig- og lynsjakk da jeg fikk to sølv. Det var jeg ikke helt fornøyd med.

I 2012 i Kasakhstan endte Carlsen nemlig som toer i hurtigsjakk bak Sergej Karjakin (10,5 mot 11,5 av 15). Og i lynsjakk var det russiske Alexander Grischuk et halvt poeng bedre.

- Nå vil jeg skjerpe meg.

Unikt

Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør for New in Chess, bekrefter:

- Ingen har noen gang hatt VM-titlene i klassisk sjakk, hurtigsjakk og lynsjakk samtidig. Men det skal sies at det ikke er noen lang tradisjon for verdensmesterskapene i de to siste disiplinene.

- Uansett blir det spennende å se om Magnus klarer det i Dubai.

Carlsen sier til VG at det var litt «krise» at han ikke vant hurtigsjakk i 2012:

- Jeg hadde 9,5 av 11 og ledet med 1,5 poeng. Men klarte å rote bort ledelsen. Jeg tapte både mot Vassily Ivanchuk og mot Alexander Grischuk på slutten. Så dermed vant Karjakin. Det var jo selvfølgelig min egen feil¿

Påmeldt til VM er også Viswanathan Anand - Carlsens motstander i Chennai sist november og et-eller-annet-sted i revansjmatch til høsten. Mange trodde de ikke kom til å møtes flere ganger før oppgjøret om den mest prestisjefylte VM-tittelen, men blir det altså også Dubai.

Til Rogaland

Før hurtigsjakk-VM skal Magnus Carlsen spille Norway Chess i Rogaland. Det blir en av verdens sterkeste sjakkturneringer i år og starter til uken.

- Jeg gleder meg til å spille i Norge igjen, jeg har jo ikke gjort det siden VM-matchen i november.

- Samtidig viste showkampen mot Norge på VGTV at interessen for sjakk fortsatt er stor her i landet og at folk kan mer sjakk enn før, mener Magnus Carlsen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder