Generalsekretær Matthieu Reeb deltok nylig på en pressekonferanse om at russiske utøvere ber domstolen overprøve IOCs beslutning om å ikke invitere dem til OL. Foto: AP

Ytterligere 15 russere ber CAS om OL-hjelp

Ytterligere 15 russiske utøvere har sluttet seg til de 32 som allerede har bedt Idrettens voldgiftsdom (CAS) sørge for at de får delta i OL i Pyeongchang.

  • NTB

CAS-sjef John Coates sier en avgjørelse er ventet i noen av sakene onsdag. De russiske utøverne ber domstolen overprøve Den internasjonal olympiske komité (IOC), som nekter å invitere dem.

De 32 som anket til CAS tirsdag, har ikke kommet gjennom bakgrunnssjekken IOC har innført etter at det er avslørt russisk doping i lekene i Sotsji for fire år siden.

Få oversikt: Dette må du få med deg under OL

IOC venter at 168 russere kommer til å delta i lekene som starter i Sør-Korea denne uken under et nøytralt flagg og betegnelsen «Olympiske utøvere fra Russland». Flere hundre andre er nektet deltakelse, og mange har gått rettens vei, noe som har ført til kaos rett før OL åpner.

les også

OL-gullhåpet Sjåstad Christiansen: – Jeg var dritt lei alt

– Ikke noe å anke

Jurist- og IOC-medlem Kristin Kloster Aasen sa til Eurosport tirsdag at de russiske idrettsutøverne ikke kan anke inn OL-nei til CAS. Uttalelsen kom etter at den første gruppen, med utøvere som langrennsløper Sergej Ustjugov, skiskytter Anton Sjipulin, kortbanestjernen Viktor An hadde levert inn sin anke til CAS.

RUSSISK STJERNE: Sergej Ustjugov, her under en etappe fra sveitsiske Lenzerheide under årets Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix

Selv om Russland er utestengt etter avsløringen om statsstøttet dopingmisbruk, har IOC invitert 169 såkalt rene idrettsutøvere fra Russland til lekene i Pyeongchang.

– Utgangspunktet her er jo at Den russiske olympiske komiteen er suspendert. Det betyr egentlig at det ikke er noen russere som skulle til OL. Men så har man åpnet for å invitere noen. Så det er ingenting å anke, sier det norske IOC-medlemmet.

les også

Sports Illustrated spår norsk gullrush i OL

WADA-kritikk

WADAs utøverkomité var dypt skuffet og forferdet etter at CAS sist uke frikjente 28 russere som var fradømt medaljer og plasseringer fra Sotsji-OL i 2014. Komiteen kaller avgjørelsen «et stort tilbakeslag for ren idrett».

– Vi kan ikke miste av syne omfanget av innsatsen russiske myndigheter og utøvere la ned for å lure antidopingsystemet. Derfor vil vi ha bedre lederskap fra idretten for å beskytte rene idrettsutøvere og deres rett til dopingfri idrett, skriver komiteen, som ledes av langrennsløper Beckie Scott. 43-åringen har selv gull og sølv fra OL.

– Vi deler smerten, usikkerheten og frustrasjonen som er blitt uttrykt av mange idrettsutøvere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder