Magesjau knuste VM-drømmen: – Hadde det vært OL-finale, hadde jeg rodd

Are Strandli (30) var blant gullfavorittene i båt med Kristoffer Brun (30), men måtte ta til takke med 5. plass da sistnevnte ble syk og erstattet med Jens Holm (24).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den norske båten gjorde seg imidlertid ikke helt bort, og åpnet fantastisk med en 2. plass etter at 500 av 2000 meter var unnagjort av VM-finalen i Bulgaria.

– Se på nordmennene. Hva gjør de der?! utbrøt den engelske kommentatoren for worldrowing.com.

les også

Kjetil Borch om homofil VM-favoritt: – I roing er ikke legning noe problem

Det holdt imidlertid ikke inn. Etter 1000 meter ble det klart at det var Irland og Italia som kom til å kjempe om gullet, mens Norge var innblandet i kampen om bronsen mot Belgia.

Strandli og Holm holdt følge med belgierne til det gjensto 500 meter, men da ble de dratt fra. Også dobbeltskulleren fra New Zealand gikk forbi den norske båten på oppløpet, og dermed måtte Strandli og Holm ta til takke med en 5. plass i finalen, bare foran Spania, etter å ha kommet i mål på tiden 6.17,180.

Opp til bronsen var det nesten seks sekunder, og opp til den irske vinnerbåten nye fire.

– Det var om å gjøre å holde hjulet i gang og ikke bli stiv. Det holdt til de andre begynte å kjøre. Da hadde ikke jeg så mye å svare med, sier Jens Holm til Bergens Tidende.

– Hadde det vært OL-finale, hadde jeg rodd, sier Brun til samme avis.

les også

Kjetil Borchs ekstreme vei tilbake: Direkte fra operasjon til trening

Landslagstrener Johan Flodin er uansett fornøyd med tanke på hvordan dagen utviklet seg.

– Hadde det vært slik at man kunne trene i fire kilometer og så gå og ta medalje på direkten, så hadde sporten vært underutviklet, sier han til VG.

– De legger ned en enestående innsats, og jeg er veldig imponert over hvordan de prøver seg og hvilken «attityd» de viser. Alt utenom å komme på sisteplass (endte på 5. plass av 6), er en bragd, mener den norske landslagstreneren, som er fra Sverige.

Ikke bare dobbeltskulleren det har gått dårlig for...

Dramatisk oppladning

For den norske dobbeltsculleren fikk langt fra en optimal oppladning på lørdagens finale.

Etter at Krsitoffer Brun og Are Strandli, som i august ble europamestere, vant sin semifinale fredag, forsterket de sitt kandidatur som gullkandidater lørdag.

Men i kulissene var det dramatikk.

les også

Brun/Strandli: Fikk VM-sjokk etter åtte dagers forkjølelse

Brun gikk og brygget på sykdom, og da lettvektsfireren kom i mål fredag, fikk alle beskjed om at de måtte være klare til å ta over for Brun i finalen lørdag.

Den endelige avgjørelsen ble tatt lørdag morgen klokken 06.30 lokal tid.

Da var Brun blitt så dårlig med magesjau at han måtte trekke seg fra finalen og istedenfor bli isolert på hotellet. Inn kom Sarpsborg-roeren Jens Holm (24), som altså satt i båten sammen med Are Strandli i finalen.

– Jeg er lei meg personlig, for norsk roing og for Are og Kristoffers del. De var gullfavoritter, sier landslagssjef Flodin til VG.

For bare én måned siden ble dobbeltskulleren EM-mester på bekostning av Irland og Italia. Lørdag vant Irland foran Italia.

– I dag var det nummer to, tre og fire i EM som tok medalje, så da kjennes det veldig deilig å ha vunnet EM for én måned siden mot akkurat de lagene. Det viser at det vi gjør, er riktig, sier Flodin.

Brun er ikke den eneste som har slitt med magen i mesterskapet. Tidligere har to i den kvinnelige dobbeltfireren, Marianne Madsen og Inger Kavlie, blitt syke og måttet dra hjem fra Bulgaria.

les også

Slik skaffet Birgit Skarstein seg forspranget

Flodin sier at de ennå ikke har funnet ut konkret hva som har forårsaket smitten, og forteller også at utøvere på andre hoteller har opplevd problemer samtidig som utøvere som har spist og oppholdt seg sammen med de rammede, ikke har blitt smittet.

– Birgit (Skarstein) og Kjetil (Borch) er symptomfrie, kan landslagstreneren forsikre. De ror finale søndag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder