VANCOUVER: Den russiske troppen marsjerer inn under åpningsseremonien. I alt 177 utøvere var med der, nå er det 169 i Pyeongchang. Foto: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

OL 2006: 190. OL 2010: 177. Russere i 2018: 169.

Russland er offisielt utestengt fra vinter-OL - men har nesten like mange deltakere i Pyeongchang som de hadde i 2006 og 2010.

Publisert:

169 utøvere skal være med i OL under betegnelsen «Olympiske atleter fra Russland».

I 2006 var det 190 og i 2010-lekene 177 russere.

På hjemmebane i Sotsji i 2014 hadde Russland naturlig nok mange flere deltakere enn i tidligere leker. 232 utøvere var med.

Den russiske OL-komiteen opplyste lørdag at IOC har godkjent 169 deltakere til lekene i Pyeongchang, skriver nyhetsbyrået R-sport.

les også

Antidoping-topp Rune Andersen: – Antall russere i OL må betraktelig ned

Flere av de største medaljehåpene, blant dem langrennsløperen Sergej Ustjugov, kortbanestjernen Viktor An og skiskytteren Anton Sjipulin, står ikke på listen over dem som har fått grønt lys.

Blant dem som får lov til å delta, er hockeystjernene Ilja Kovaltsjuk og Pavel Datsjuk, samt kunstløpsyndlingene Jevgenija Medvedeva og Alina Zagitova.

43 utøvere har blitt utestengt på grunn av dopingskandalen under Sotsji-OL. De er utestengt på livstid fra de olympiske leker. 39 av disse har anket sine saker til CAS, som kommer med sine avgjørelser til uken.

IOCs panel som har vurdert hver enkelt utøver, fikk i utgangspunktet ei liste på 500 navn. 111 av disse fikk tommelen ned.

les også

Russerne i OL: 51 trenere og 10 medisinere utestengt

– Dette underbygger inntrykket at den såkalte utestengelsen av Russland er en sannhet med betydelige modifikasjoner, sier Leif Welhaven, kommentator i VG.

– Dette handler mye om politikk og kompromisser. Derfor kan en spørre seg hvor reell utestengelsen av Russland egentlig er. De får til og med bruke navnet på landet sitt som en del av betegnelsen de går under: «Olympiske atleter fra Russland».

Welhaven mener at IOCs reaksjon mot doping derfor blir «puslete» sammenlignet med hvordan den først ble fremstilt, i begynnelsen av desember i fjor.

les også

Russisk IOC-medlem: Det kan bli russisk flagg på avslutningsseremonien

– Det største problemet er at vi ikke får tydelige svar på hvorfor den og den ikke får være med og den og den får være med. Troverdigheten til IOCs linje er blåst bort, fra noe som i utgangspunktet virket lovende, mener Leif Welhaven.

Sergej Ustjugov og Viktor An er blant dem som har sendt et brev til IOC der de ber om forklaring på hvorfor de er utestengt fra lekene i Pyeongchang, opplyser skipresident Jelena Välbe til RIA Novosti.

IOC opplyser til det samme nyhetsbyrået at de ikke kan kommentere enkelttilfeller av utestengte russiske utøvere.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder