NIFs nye generalsekretær får lavere lønn enn Andersen

Karen Kvalevåg (51) fra Karmøy er ny generalsekretær i Norges Idrettsforbund.

Hun erstatter Inge Andersen, som måtte gå i mars etter 13 år, som generalsekretær i Norges Idrettsforbund.

Kvalevåg starter opp i stillingen i oktober. Mens forgjengeren Inge Andersen hadde en lønn på 1,6 millioner i 2015, blir Kvalevågs årslønn 1,35 millioner pluss en bilgodtgjørelse.

Det bekrefter idrettspresident Tom Tvedt til VG.

– Mange utfordringer

Den nye generalsekretæren har tidligere vært sjef i Maxbo, og har også bakgrunn fra Starbucks, Løvenskiold Handel og Oslo Maraton blant annet.

– Jeg vil takke idrettsstyret for tilliten de har vist i denne usedvanlige spennende jobben. Jeg opplever at norsk idrett har mange utfordringer, men mest av alt utrolig mange fantastiske muligheter, sier Kvalevåg.

Stillingen har en åremålsperiode på seks år.

Les også: NIF betalte 886.000 for å få omtale

– Jeg er glad for åpenhet og innsyn i bilag fra 2016. Det gjør at vi videreutvikle en god verdikultur i NIF, fortsetter Kvalevåg.

Oslo 20170629. Karen Kvalevåg er ny generalssekretær i Norges idrettsforbund. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– I NIF skal vi fortsette med å bygge en sterk og verdiforankret organisasjon, melder Kvalevåg.

Søkte på stillingen

51-åringen var en av dem som søkte på stillingen.

– Jeg er opptatt av læring. Næringsliv og organisasjoner i idrett har mye å lære av hverandre. Jeg tenker at idretten er et naturlig valg for meg siden det berører så mye og betyr så mye for enkeltmennesker, lokalsamfunnet og Norge som storsamfunn, sier Kvalevåg.

Kvalevåg er utdannet statsautorisert revisor fra Norges Handelshøyskole (NHH). Hun har bakgrunn fra Sportsklubben Vidar som daglig leder.

– Merkedag for norsk idrett

– Styret har startet en stor endringsprosess i NIF. Karen har solid erfaring som toppleder og vet nettopp hva som trengs for å utvikle kvaliteten i store organisasjoner, sier Tom Tvedt, idrettspresident.

– Dette er en merkedag for norsk idrett. Du får et stort ansvar med å fornye idrett i Norge, Karen. Dette er startskuddet på nye Norges Idrettsforbund, legger han til.

Øystein Dale har fungert som konstituert generalsekretær etter at Inge Andersen måtte gå.

– Sett fra idrettsstyrets ståsted er Karen den beste kandidaten til å lede NIF administrativt inn i framtiden, mener Tvedt.

44 kandidater

Det var kommet inn 24 søknader til stillingen som generalsekretær i NIF. Av disse var 17 menn og 7 kvinner. I tillegg har NIF kontaktet 20 personer. Totalt var det 23 menn og 21 kvinner fra 26 til 67 år.

Kvalevåg var en av dem som søkte på stillingen.

VGs vurdering fra mars: Disse kan ta over for Inge Andersen

Følgende 11 søkere var offentlige: Torbjørn Gaarder (61), Thorbjørn Gyberg (55), Bettina Berglie (26), Tor Erik Tobiassen (53), Terje Hagen (67), Espen Sjøvold (30), Blanco Belic (40), Brynjar Jensen (48), May Hynne (59), Terje Johnsen (52), Else-Marthe Sørlie Lybekk (38).

I tillegg var det 13 personer som ikke ønsket å søke med åpent navn.

VGs kommentator: - Overraskende valg (saken fortsetter under)

Holdt tett: NIF betalte 185.000 kroner for kongesuite

Inge Andersen måtte gå i vinter etter 13 år som generalsekretær i NIF. Foto: Mattis Sandblad VG

De siste dagene har pressen fått tilgang i NIFs bilag fra OL i Sotsji i 2014 og under ungdoms-OL på Lillehammar i februar i fjor.

Der har det kommet fram at NIF brukte nær 900 000 kroner på å kjøpe seg omtale på et nettsted. Idrettsforbundet la seg også flatt etter å ha brukt 150 000 kroner på alkohol under ungdoms-OL.

Gjennom bilagene er det også blitt kjent at tidligere NIF-generalsekretær, Inge Andersen, holdt en middag med stortingspresident Oleemic Thommesen (H) hemmelig for resten av idrettsstyret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder