Lillebror Ingebrigtsen med historisk EM-gull: – Det er helt galskap

AMSTERDAM/OSLO (VG) Brødrene Ingebrigtsen leverte så til de grader på 1500-meteren i Amsterdam. Lillebror Filip var helt rå og tok gull, mens storebror Henrik tok bronsen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Brødrene Filip og Henrik Ingebrigtsen gjorde storeslem i Nederland. Filip tok hendene i ansiktet som om han ikke visste hva som akkurat hadde skjedd. For første gang i karrieren slo han storebroren. I finalen på 1500 meter i Nederland var Filip helt overlegen. Og da fikk Pappa Ingebrigtsen rett: Filip tok hele dritten.

– Det er helt galskap, skrek Filip etter å ha passert målstreken.

– Jeg kan ikke tro det. Det er crazy. For to år siden kom jeg ikke til finalen (i EM). Det er fantastisk, og i tillegg Henrik på tredjeplass, sier Filip Ingebrigtsen.

– Det er så rått og det er så vel fortjent. Filip, du trenger ikke være overrasket. Du har jobbet lenge for dette. Det er din tur nå! sier NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal på direkten.

For første gang hadde Norge to utøvere i EM-finalen på 1500 meter. Både Filip og Henrik Ingebrigtsen kom seg greit til finalen. Filip vant sitt heat, mens Henrik totalt sett hadde nest beste tid, og det uten at han på noen måte hadde toppet formen.

Vinnertiden til Filip, som knuste konkurrentene på de siste 100 meterne, er 3.46,65. Henrik fikk tiden 3.47,18.

– Jeg forsto at det skulle gå da det gjensto 250 meter, da rykket som kom ikke ble hardere enn det ble. Når du er i veldig god form, gjør du gode valg hele tiden underveis, sier Filip til VG.

– Det er helt uvirkelig.

Far Ingebrigtsen: – Pappa fikk rett

Ingen var stoltere enn far Gjert Ingebrigtsen etter å ha sett sine to sønner herje i Nederland.

– Pappa fikk rett. Han gjør som regel det, sier Gjert med et glimt i øyet.

– Jeg er veldig lettet. Filip gjorde det vi forventet. Han vil være i finalen i OL med den kapasiteten han har, skryter far av Filip, før han skryter av eldstesønn.

– Henrik viser siste 150 meterne hvorfor han er den han er. Jeg har nesten ikke sett en liknende spurt av ham, med de skavankene han har.

For selv om gullet var overlegent til Filip, så det ikke ut som om Henrik skulle klare pallen. Men med et monsterdrag de siste meterne tok han bronsen.

SEIERSKYSS: Filip Ingebrigtsen fikk både kyss og klemmer av kjæresten Astrid Mangen Cederkvist etter EM-gullet på 1500 meter i friidretts-EM i Amsterdam lørdag. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Taktisk langt tilbake

Begge brødrene la seg taktisk langt tilbake. Henrik la seg litt lengre frem når det var passert 400 meter. Hele feltet tok det ekstremt rolig i begynnelsen. Henrik låste blikket på ryggen til en av sine største utfordrere Tesfaye. Men i det de fleste nordmenn trodde Henrik skulle akselerere så kom Filip bakfra og løp forbi alle sammen. Han var helt overlegen de siste 100 meterne og frustrerte løpere bak han var sjanseløse.

– Det er det samme som i går. Det er overraskende lett. Jeg ligger bare bak og venter på at de skal gjøre noe. Så springer jeg bare forbi, sier Filip til NRK.

– De kunne prøvd seg på hva som helst i dag. Jeg hadde fulgt de uansett!

Det var en stolt - og litt irritert - storebror som pratet med NRK etter løpet.

– Han har most meg på alle treningsøkter, sier Henrik om lillebroren.

– Hadde det vært 300 meter til, hadde jeg tatt de. Se på nederlenderen. Han slår ut med armen og blokker meg, sier Henrik Ingebrigtsen som var tydelig sur på ham. Han skal tydelig diskes - se på armen hans, sier Henrik.

LES OGSÅ: Warholm stivnet før gullkampen

Historisk storebror

Med bronsen så er Henrik historisk. Ingen løper har tatt tre medaljer på distansen i et EM. De som toppet medaljestatistikken på øvelsen historisk sett er Mehdi Baala og Steve Cram som begge har to gull. Før dagens løp sto Henrik med gull fra 2012 og sølv fra 2014. Han er også første nordmann noensinne som har tatt medaljer i tre friidretts-EM.

– Det er min tredje medalje i mitt tredje mesterskap. Jeg er veldig happy for å kunne ta med to medaljer tilbake til hjemmet vårt, sier storebror Henrik.

LES OGSÅ: Hekke-Amalie klar for OL med norsk rekord

Med seier har Filip Ingebrigtsen sitt definitive gjennombrudd.

– Endelig kan jeg være med i stevner jeg føler jeg er god nok i. Nå har jeg bevist at jeg er god i mesterskap, sier Filip.

Og i kveld skal han unne seg det lille ekstra.

– Jeg skal nyte en pose med smågodt fra Rema 1000 i kveld og så skal jeg se på at Henrik skal slite i morgen (5000 m). Så skal vi opp i høyden, sier Filip.

Formelt sett må han få en såkalt invitasjon fra det internasjonale friidrettsforbundet IAAF for å komme til OL. Han har nemlig ikke klart det internasjonale kravet 3.36.20. Hans årsbeste er 3.36,21.

BAMSEKLEM: To svært fornøyde brødre etter målgang. Foto: Matthias Schrader AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder