OL-VINNER IGJEN: 16 år etter sitt første OL-gull, vant Anthony Ervin igjen, nå i Rio de Janeiro. Han vant svømmingens korteste distanse, 50 meter fri. Foto: Stefan Wermuth Reuters

Bassengets rockestjerne tok OL-gull: – Jeg har en nyfødt datter jeg ikke har sett

RIO DE JANEIRO (VG) Anthony Ervin (35) har levd et ellevilt liv siden han tok sitt første OL-gull i Sydney i 2000. Natt til lørdag tok han sin andre OL-tittel, 16 år etter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mannen som har sjokkert de fleste gjennom boken om sitt elleville liv, overrasket igjen da han på pressekonferansen etterpå kunne fortelle:

– Jeg har en nyfødt datter som jeg ikke har sett ennå.

Les også: Michael Phelps ble knust

Datteren kom til verden allerede under det amerikanske OL-uttaket for en drøy måned siden, men Ervin har ikke hatt muligheten til å se henne.

– Jeg skulle så gjerne ha vært der, men jeg har ikke hatt muligheten. Jeg måtte forberede meg til Rio-lekene, fortalte han til verdenspressen.

Sex, narkotika og selvmordsforsøk: OL-svømmingens rockestjerne

FEIRING: Anthony Ervin var en av mange som sørget for amerikansk jubel i OL-bassenget natt til lørdag. Foto: Julio Cortez AP

– Det er vanvittig at han har tatt gull med 16 års mellomrom. Det er som om jeg skulle… skulle vinne i 2012 og så i 2028, fastslo dronningen i OL-bassenget, Katie Ledecky, etter å ha tenkt seg om litt.

Siden gullet i Sydney har livet til Anthony Ervin hatt noen elleville vendinger. Han levde et rock ‘n roll-liv av de helt sjeldne. Sex, narkotika, selvmordsforsøk var bare noen av stikkordene. Det samme var konvertering til buddhisme og rollen i et hardrockband i New York. I vår kom boken om hans liv.

– Jeg vil at folk skal akseptere det jeg har gjort. Det meste som står i boken, var nok kjent fra før, men jeg ville beskrive det med mine egne nord. Jeg ville lage en bok jeg likte, forklarte Anthony Ervin etter nattens gull på 50 meter fri.

Les også: Henrik Christiansen til OL-finale: – Jeg skjelver

– Det at jeg «outet» meg selv, var ikke noe problem, men jeg ville ikke trekke inn andre uten deres vilje. Derfor tok jeg opp med andre som er omtalt om jeg kunne få velsigne til å ha dem med i boken min.

VG I RIO DE JANEIRO: Ole Kristian Strøm.

Allerede på skolen fikk han diagnosen Tourettes syndrom er en arvelig, nevrobiologisk tilstand som består av gjentatte, ufrivillige bevegelser og ukontrollerbare lyder. Selv mener han at sykdommen snarere var en fordel i bassenget. Han ble en av verdens aller beste svømmere og tok altså gull i Sydney-lekene i 2000.

Etter problemer med alkohol og stoff, kom han tilbake til London-OL i 2012. Da var han allerede 31 år.

– Men det var ingen tvil hos meg om at jeg ville fortsette til Rio-lekene, sa han i natt.

Belønningen kom på svømmingens raskeste øvelse, 50 meter fri. Det var et ekstremt jevnt løp, men Ervin vant med ett hundredels sekund margin på Florent Manaudou fra Frankrike. Ytterligere åtte hundredeler bak kom Ervins gode venn og lagkamerat Nathan Adrian på bronseplass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder