Linda Hofstad Helleland til VG: – Situasjonen var uholdbar

ENDRER: Kulturministeren Linda Hofstad Helleland. Foto: Mattis Sandblad VG

Regjeringen tvinger Norges idrettsforbund til full åpenhet

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har bestemt seg: Fra nyttår er ledelsen i Norges Idrettsforbund nødt til å offentliggjøre enkeltbilag dersom offentligheten ber om det.

 • Anders K. Christiansen
 • Lillian Holden

Artikkelen er over fire år gammel

Det bekrefter statsråden overfor VG tirsdag formiddag.

– Det er idretten selv som har mest å tjene på full åpenhet. Når de ikke tar nødvendige grep for å sikre fullt innsyn om bruken av fellesskapets penger, er det min plikt som idrettsminister å iverksette tiltak, sier hun.

Endringene gjelder kun administrasjonen i Norges idrettsforbund - med base på Ullevaal stadion, med virkning fra 1. januar 2017. Fra neste år blir dermed idrettstoppene nødt til å legge frem kvitering etter reiser og representasjon - på lik linje med hva som gjelder i offentlig forvaltning i dag.

Norges Idrettsforbund får 87 prosent av inntektene sine fra det offentlige, men har frem til nå vært fritatt for denne formen for innsyn.

– Jeg oppfordrer NIF til å gi fullt innsyn i regnskap og billag allerede fra i dag, men kan ikke pålegge dem dette før 1. januar, siden de allerede har fått overført pengene for i år, sier kulturministeren til VG.

Fersk kronikk fra statsråden: – Vi krever full åpenhet

Taus Inge Andersen

Hofstad Helleland ønsker ingen byråkratisering av idretten, sier hun. Kulturministeren kan heller ikke kreve at idrettskretser eller særforbund legger seg på samme linje som NIF sentralt nå tvinges til, siden disse ikke får direkteoverføringer fra departementet.

Hun oppfordrer likevel også særforbund til å utvise en større grad av åpenhet enn i dag.

– Jeg stiller nye krav om at offentligheten skal få fullt innsyn i regnskapene til sentralleddet i NIF. Det betyr at i tilskuddsbrevet jeg sender ut, så stiller jeg som nytt vilkår «innsyn for almennheten ned på billagsnivå». Det avgrenser jeg til å gjelde NIFs sentralledd. Det er dem jeg gir direkteoverføringer til.

IKKE KJENT MED NYHETEN: Her er generalsekretær i NIF, Inge Andersen, på vei ut av et møte på Ullevaal i dag. Foto: Sandblad Mattis VG

VG møtte generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, på vei ut av et møte på Ulleval i 11.30-tiden i dag. Konfrontert med den ferske nyheten, svarer Andersen:

– Jeg har ikke sett uttalelsen fra kulturministeren, så jeg må sette meg inn i den. Jeg kan ikke kommentere noe jeg ikke har lest.

Mer enn reiseregninger

Kulturministeren understreker idag at debatten om åpenhet handler om mer enn bare reiseregninger:

– Jeg forventer en større åpenhet rundt alle sider av NIFs virksomhet. Jeg forventer at idretten vil igangsette en praktisering av åpenhet som blant annet omhandler anskaffelser, rammeavtaler, styrevervsregister. Allmenheten bør ha innsyn i dette.

Etter en lengre debatt om åpenhet i norsk idrett, har Norges Idrettsforbund de siste par ukene vært kalt inn på statsrådens teppe ved to anledninger.

MÅTTE MØTE PÅ STATSRÅDENS KONTOR: Linda Hofstad Helleland kalte inn idrettstoppene til to møter på en drøy uke uten å få tilfredsstillende svar. Her er visepresident Kristin Kloster Aasen på vei ut av det første møtet, forrige mandag. I midten er idrettspresident Tom Tvedt og til høyre fotballpresident Terje Svendsen. Foto: Frode Hansen VG

I går kom idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretær Inge Andersen ut med beskjed om at de ville sette ned et utvalg som skal se på hvordan økt åpenhet kan praktiseres.

BAKGRUNN: Idrettstopper reiste til USA og Malaysia for 161.635 kroner

Linda Hofstad Helleland lot seg ikke imponere:

– Den jobben burde vært gjort for flere år siden, forteller hun VG i dag.

– Har denne saken vært vanskelig sak for deg?

– Jeg er veldig glad i norsk idrett og fantastisk imponert over det arbeidet som gjøres av foreldre, trenere og frivillige hver dag. Da bekymrer det meg hvordan denne debatten over lang tid har utviklet seg. Situasjonen var nå uholdbar og disse tiltakene er nødvendige. Som statsråd hadde jeg ikke noe valg.

Offentlighetsloven uaktuell

Statsråden fra Høyre er klar på at det aldri har vært aktuelt å bruke offenlighetsloven i denne saken. I en kronikk i VG i formiddag, skriver Hofstad Helleland følgende:

«Det er gode grunner til at frivillige organisasjoner ikke er underlagt offentlighetsloven. Det går et viktig prinsipielt skille mellom offentlige myndigheter på den ene siden og frivillige organisasjoner på den andre. Jeg mener også det vil medføre urimelige administrative og økonomiske kostnader å pålegge frivillige organisasjoner å følge offentlighetsloven».

Istedet stilles det nå altså krav i tilskuddsbrevet som utstedes når Norges idrettsforbund får tilført flere hundre millioner kroner hvert år.

LES OGSÅ: Svømmepresidenten: – Overrraskende dyr tur

– Idretten har ikke ønsket å legge frem reiseregninger fra før juni 2015. Hvorfor har ikke den nye endringen du innfører tilbakevirkende kraft?

– Jeg har jobbet tett med idretten siden jeg ble minister i desember, og det skal jeg fortsette med. Vi skal gjøre det som er til det beste for idretten, og da er det i min periode at jeg må ta ansvar. Det gjør jeg nå.

Så du denne? NIF holder Sotsji-utgifter skjult

– Har du spilt inn dette som en løsning under de to møtene du har hatt med NIF-ledelsen?

– Idretten er en demokratisk organisasjon som skal styre seg selv. Da er det ekstra viktig med åpenhet rundt offentlige midler. Jeg ga NIF to muligheter til å komme med initiativ som ville sørget for en tilfredsstillende åpenhetskultur. De tok flere gode initiativ, men de gikk ikke langt nok.

– Det var samtidig nødvendig for meg at jeg ga dem muligheten til å komme med tiltak. Men nå var det min plikt som idrettsminister å pålegge dem dette for å bevare tilliten til idretten.

VG Sportens podcast: Zlatan-forbannelsen, Englands spissfasit og tynne dopingforklaringer

Mer om

 1. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Idrettstoppene kalles inn til statsråden

 2. Kulturministeren innkaller idretten til nytt møte: – Ikke godt nok

 3. Vi krever full åpenhet

 4. Kulturministeren roses for åpenhetskrav til idretten

 5. VG-sportens nyhetsleder kommenterer: Omkampen burde vært unngått

Fra andre aviser

 1. Derfor krever kulturministeren fullt innsyn i alt

  Aftenposten
 2. Kulturministeren: – Dette er ikke godt nok av idretten

  Bergens Tidende
 3. Kulturministeren: – Dette er ikke godt nok av idretten

  Aftenposten
 4. Nå må idrettstoppene svare kulturministeren om pengebruken

  Fædrelandsvennen
 5. Nå må idrettstoppene svare kulturministeren om pengebruken

  Bergens Tidende
 6. Nå må idrettstoppene svare kulturministeren om pengebruken

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder