UNDER LUPEN: Norsk skisports medisineringspraksis skal granskes. Foto: Heiko Junge / Scanpix Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Kommentar

VG-sportens kommentator: Arrogansen forverrer astma-krisen

Å stemple kritikere som uvitende er en elendig medisin for å gjenopprette tilliten til norsk skisport.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

KOMMENTATOR: Leif Welhaven Foto: Frode Hansen VG

Det er ulike måter å tilnærme seg kontroversielle spørsmål på.

Én vri er å forfekte egne standpunkter, men samtidig bevare åpningen for at andre har noe å fare med.

En annen er to streker under svaret-varianten.

Det siste passer fint i matematikken.

Men i den krevende debatten om medisinering av toppidrettsutøvere, som virker å dreie seg om gråsoner fremfor absolutter, tjener besserwisser-linjen den norske langrennsleiren liten ære.

LES OGSÅ: Røstes selektive virkelighet

- Vi har jo ikke gjort noe galt, og jeg synes norsk langrenn har fått et rykte det ikke fortjener, sier Therese Johaug til Aftenposten, og hevder hun blir såret av at folk uttaler seg om ting de ikke har kunnskap om.

Hun er selv blant utøverne som har fått astmamedisin mot luftveisplager, selv om hun ikke er diagnostisert med astma, etter vurderinger fra professor Kai-Håkon Carlsen.

Maiken Caspersen Falla sier til NRK at hun ikke gidder å se innslag om medisineringsdebatten, og legger smilende til at hun da heller tyr til programmer som «Kakekrigen».

Dette føyer seg inn i en trist rekke av norske uttalelser, som vanskelig tolkes som annet enn et forsøk på å devaluere kritikerne i ordskiftet om astma og toppidrett, der ulike fagmiljøer har divergerende oppfatninger.

Og kanskje burde langrennsløperne tenke litt over at samme professor Carlsen, som har jobbet tett på norsk idrett i lang tid, også har vært aktør i to andre høyprofilerte saker.

SENTRAL ROLLE: Professor Kai-Håkon Carlsen har levd tett på norsk idrett i mange år. FOTO: JØRGEN BRAASTAD / VG Foto: Jørgen Braastad VG

De har ett tydelig fellestrekk: Konklusjonen er at norsk skisport har tatt seg til rette på regelstridig vis.

¤¤ Selv om ingen mener det var noe bevisst forsøk på juks, kom både idrettens voldgiftsrett (CAS), verdens antidopingbyrå (WADA) og sentralmakten i det internasjonale skiforbundet (FIS) til at dopingreglementet ble brutt i Johnsrud Sundby-saken. Professor Carlsen var blant fagfolkene som forgjeves prøvde å argumentere overfor retten med at det var innenfor reglene å utstyre en forstøver med langt over den tillatte grensen salbutamol, gjennom medisinen Ventoline, fordi det ble hevdet at 90 prosent forsvinner på veien.

Etter at dette ikke nådde frem, kunne det vært valgt en selvransakende linje. I stedet ble pressekonferansen til skiforbundet et hardt angrep på vurderinger fra WADA og CAS, instansene hvis autoritet idrettssystemet bygger på.

¤¤ Sjokket etter dommen hadde knapt lagt seg før TV2 avslørte at friske utøvere skal ha fått astmamedisin.

Ja, det ble til slutt erkjent at uavhengige må få granske praksisen, men «vi vet best»-tonen forble intakt fra sentrale skikkelser i miljøet.

Heller ikke etter professor Stein Evensens alarm, da det ble kjent at en søknad om blant annet astmamedisinforsøk på friske utøvere var blitt avslått av en etikk-komité i 2011, var det noen arrogansereduksjon å spore.

I stedet stilte kona til Kai-Håkon Carlsen, astmaspesialist Karin Lødrup Carlsen, opp på Dagsnytt 18 som en skråsikker sannhetsgarantist for at opplegget ektemannen var en viktig del av, var etisk greit.

Uten at hverken hun eller NRK nevnte noe om bindingene.

¤¤¤ Så viste det seg utrolig nok at astmatestingen var satt i gang uten godkjenning, med den ydmykende konsekvensen at studien trekkes, idrettshøyskolen beklager – og Statens Helsetilsyn nå skal se nærmere på hvordan dette kunne skje.

Høsten får vise hva det uavhengige utvalget kommer til at om norsk medisinering av utøvere. Men uansett utfall haster det å gjøre noe med nasjonalsportens omdømme, som annenhver nordmann nå ser på som svekket.

Da kan det være et godt råd å begynne med å legge nedlatenheten i skuffen.

For ellers skal nok skisporten slite mer enn vanlig med å skape entusiasme rundt den nasjonale åpningen på Beitostølen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder