SKARSTEIN & GUTTA: Birgit Skarstein trives svært godt sammen med denne gutteklubben som hun her fronter sammen med Nils Jakob Hoff. Bak fra venstre: Kristoffer Brun, Olaf Tufte, Are Strandli, Bjørn Jostein Singstad, Kjetil Borch, Oscar Helvig, Erik Solbakken og Martin Helseth. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Drar til VM i roing som eneste norske jente: Birgit deler garderobe med gutta

ÅRUNGEN (VG) Snakk om å være alene med gutta. Birgit Skarstein (26) drar til VM i roing med ni mannlige lagkamerater. Og har ingen problemer med å dele både garderobe og sovesal med en haug kjekke karer.

– Det med å dele garderobe er helt uproblematisk. Men praktisk. Det er ikke på kjønn og kropp fokuset ligger. Det ligger på prestasjonen, sier Norges store VM-håp i para-roing under mesterskapet i franske Aiguebelette med start 30. august.

Les også: Derfor sitter Birgit i rullestol

– Når jeg skal i dusjen slenger jeg bare på meg et håndkle som jeg også har på meg når jeg kommer ut igjen. Det går helt greit.

Sov tett sammen

Skarstein har nettopp vært på VM-oppkjøring i svenske Strømstad. Der sov hun på madrass i gymsal sammen med både den VM-kvalifiserte dobbeltfireren og flere andre menn.

– Vi kommer jo egentlig tettere på hver andre når vi sover med fem centimeter mellom madrassene. Vi har ikke så mye å skjule og det er lite fokus på kropp. Vi blir som søsken og er mer opptatt av at de andre ikke snorker, ler hun.

Birgit Skarstein ble handikapet etter en operasjon i 2009 og ble landskjent gjennom NRKs realityserie «Ingen grenser» i 2012. Der viste hun ekstreme fysiske egenskaper. Etterpå ble trønderen tipset av Cato Zahl Pedersen om at roing kunne være noe for henne.

Det har vært full klaff. Hun tok VM-sølv i para-roing allerede i 2013 og ble i fjor verdensmester i Amsterdam. Det internasjonale roforbundet har innlemmet handikapidretten i VM og verdenscup. Dermed er Birgit Skarstein blitt fullverdig lagvenninne med Olaf Tufte & co. på landslaget.

GOD MED ÅRENE: Birgit Skarstein drar til VM for å kjempe om en ny medalje. Finalen går 3. september. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

Starter jenteprosjekt

Hun er faktisk den eneste norske jenta som har vært på seierspallen i VM eller OL. Norge har i løpet av 103 år vunnet 50 medaljer i roing for funksjonsfriske. Samtlige tatt av menn.

– Men til høsten starter vi et kvinneprosjekt. Birgit er eneste kvinne i VM-troppen og det er en svakhet som jeg tar personlig, lover landslagssjef Johan Flodin.

På Årungen sør for Oslo gjør hun nå unna de siste VM-forledelsene. Med rosa T-trøye er hun godt synlig på lagbildet med de ni andre VM-utøverne. Samtlige menn.

– Jeg har faktisk ikke tenkt over at jeg er den eneste jenta i dette laget. Det forteller hvor uproblematisk dette er. Jeg skulle gjerne hatt med meg jenter på laget, men kjønnsforskjellene hviskes ut. Vi deler inn i egenskaper og personlighet. Ikke kjønn, beskriver hun og legge til:

– Å være i dette laget utvikler meg ikke bare som utøver, men også som menneske.

Peller ikke Tuftes reker

Hverken Olaf Tufte eller de andre gutta på ro-landslaget er kjent for å være noen fløtepuser. Tufte gråt riktig nok på seierspallen etter begge sine OL-gull, men blir sett på som et machosymbol. Under lunsjen på Årungen ber han med et skjevt smil Skarstein om å pelle rekene hans «for det gjør alltid kona».

Han får et kontant nei og et stort smil.

Les også: Skarstein vil senke terskelen

– Jeg er for det meste «en av gutta». Det er en del terging og du slipper ikke unna. Av og til blir jeg litt «jente» og sier fra om at nå blir det for mye gutteprat. Men fremfor alt er det høy tillit mellom oss i miljøet helt uavhengig av kjønn. Det er høyt under taket. Jeg synes det er morsomt å diskutere og kaster av og til også inn en brannfakkel. For eksempel om kvotering av kvinner. Da opplever jeg at forskjellene mellom det gutta mener, er like stor som mellom dem og meg. Det er fint å ha dype diskusjoner med folk som er annerledes enn meg om alt fra religion til politikk, mennesker og utdanning, beskriver hun.

Men først og fremst handler det om sport. En av de viktigste detaljene for Birgit Skarstein er posisjonen til setet på singlesculleren. Den justeres stadig.

Får hjelp med setet

– Både Olaf (Tufte), Kjetil (Borch) og Nils Jakob (Hoff) har hjulpet meg mye. De setter seg i båten og sjekker hva de synes er bra. Det har vært verdifullt, sier hun og lover å dele kunnskapen med sine utenlandske konkurrenter.

– Jeg synes ikke idrett skal avgjøres på utstyret, sier hun.

Israelske Moran Samuel var sjanseløs mot Skarstein i fjorårets VM, men slo henne under verdenscupen i Italia i juni.

– Hun er knallsterk og blir tøff å slå i VM, sier Birgit Skarstein.

Hun blir kvalifisert til neste års Paralympics i Rio om hun blir blant de åtte beste i Frankrike. Dit drar hun uten sine mannlige lagkamerater. De konkurrerer i OL en måned før.

– Det blir kjemperart. Også trenere og fysioterapeuter og resten av støtteapparatet dra til Brasil før meg. Men vi finner sikkert en løsning på utfordringen, sier hun optimistisk.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder