Bryte-Berge gråt og danset da han sikret sin første OL-medalje: – Mamma, vi klarte målet vårt

RIO/OSLO (VG) Med to blåveiser og tårer i øynene jublet Stig-André Berge (33) for sin første OL-medalje.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Mamma, vi klarte målet vårt!

Seiersdans

Stig-André Berge fikk endelig OL-medaljen han har drømt om i lang tid. Det ble meget emosjonelt for 33-åringen som slapp løs hele følelsesregisteret.

VGs sportssjef: Slike øyeblikk gjør OL magisk

I bronsefinalen mot Rovsjan Bajramov fra Aserbajdsjan ble det jevnt. Med ett minutt og 20 sekunder igjen sto det 1-1, men da tiden var ute ble nordmannen tilkjent seieren fordi han tok det siste poenget. Da tok Berge til tårene, hentet det norske flagget, kysset samboeren og begynte å danse inne i hallen i Rio.

– Det har skjedd mange ganger i karrieren at jeg har ligget under, så jeg var ikke så bekymret da jeg lå under. Jeg vet at så lenge jeg holder tempoet mitt og bevegelsene i gang, så vet jeg at motstanderen «dør» når vi kommer mot slutten, sa Berge til det norske pressekorpset.

– Det var ikke noe pen bryting. Det ser vi på trynet mitt. Ikke mange tekniske poeng i denne kampen, men det er ikke det som teller, det som teller er hvem som står på pallen til slutt, sa han.

Felles mål med Mamma

I forkant av OL har Berge vært åpen om bortgangen til sin mor og viktigheten av å delta i OL i Rio. Moren, Anne Elisabeth Berge, døde som følge av et par års kreftsykdom umiddelbart etter at sønnen hadde deltatt i en konkurranse i Tyrkia. Det skjedde i vinter før han senere i vår kvalifiserte seg til OL for tredje gang i 59-kilosklassen. Hun var en av hans nærmeste støttespillere, også i hans mangeårige karriere som bryter. På armen har han en tatovering til ære for moren.

– Mamma er med meg. Vi har et slags felles mål som jeg skal forsøke å gjennomføre. Her i Rio dreier det seg om å lykkes med det jeg har holdt på med i fire år. Jeg skal klare å holde fokus i seks minutter, sa Berge til VG for et par dager siden.

Les også: Berge bryter for sin døde mamma

– Sliter ut motstanderne

– Jeg har aldri vært så sliten - og aldri vært så glad som det jeg er nå, sier trener Fritz Aanes.

– Vi gikk gjennom motstanderne i pausen og jobbet mye med det mentale, sa trener Jimmy Lidberg.

– Stig André vant fordi han er så tålmodig og sliter ut motstanderne, la han til.

Berge så ut til å få seg en smell i fingeren underveis i kampen, men ristet det av seg.

– Han prøvde å knekke fingrene mine noen ganger, men det prøvde jeg på han også. Så det er ikke noe gentlemansidrett dette. Det skal synes at du har vært på matta, smiler Berge.

– Det så ut som du hadde vondt i fingrene på slutten?

– Ja, jeg har hatt problemer med fingrene en stund...

– Mening med alt

Bronsefinalen var en solid oppreisning for nordmannen etter kvartfinaletapet mot Shinobu Ota tidligere søndag. Ettersom Berges overmann i kvartfinalen, Shinobu Ota, gikk til OL-finalen i 59-kilosklassen, hadde nordmannen fortsatt muligheten til å ta seg til bronsekamp.

– Hva tenkte du etter tapet?

– Man må omstille seg. Denne gangen hadde jeg ståltro. Jimmy sa til meg at det er en mening med alt. Det som skjer nå, har en mening. Og nå står jeg her!

Bakgrunn: Null bolle fra kjæresten

– Jeg dro tilbake til deltakerlandsbyen og fikk en halvtime på øyet i pausen.

Blunden gjorde godt og Berge slo Almat Kebispayev fra Kasakhstan 2-0 og ble klar for bronsefinalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder