Norsk tap tross sterk sluttspurt: – Det er tungt

JORDAL AMFI (VG) (Kasakhstan - Norge 4-3 etter spilleforlengelse) Bursdagsbarnet Mats Zuccarello (29) sørget for at VM-veteran Anders Bastiansen (35) utliknet 14 sekunder før ordinær spilletids slutt - men Kasakhstans scoret seiersmålet etter bare 31 sekunder av spilleforlengelsen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Jonas Holøs reduserte med et drøyt minutt igjen, og 14 sekunder før slutt utliknet Anders Bastiansen. Norge, med Mathis Olimb, fikk også en enorm sjanse til å rappe seieren i forlengelsen, men misset og Kasakhstan scoret i neste angrep.

Jonas Holøs opplevde det i likhet med Mathis Olimb som frustrerende. Backveteranen synes det var «veldig mye berg og dalbane», men innrømmer at Norge kanskje ble litt lurt av at de hadde pucken så mye.

– Vi leste ikke alt like bra hele tiden og ble hele tiden jagende. Det var frustrerende. Men go'en er der fortsatt, sier Holøs.

– Jeg hadde håpet vi ikke skulle være avhengig av andre resultater allerede nå. Men det ene poenget var veldig viktig. På den annen side er det kjedelig at vi ikke klarer å ta hjem seieren foran så mange tilskuere på Jordal, sier han til VG.

Thoresen: Fornøyd med ett poeng

– Hvis du mister pucken eller ikke scorer i tre mot tre kan slikt skje. Det er veldig bittert nå, men vi kunne hatt null poeng og. Kreditt til guttene for at vi hentet det opp, men synd vi ikke var litt mer pucksikre og smarte. Vi tar med oss poenget, sier landslagssjef Petter Thoresen til Eurosport.

VG LIVE: Vi fulgte dramaet minutt for minutt!

– Det er tungt. Vi var ikke gode nok i starten og spilte for mye rundt. Det var ikke bra nok i hele tatt. Jævlig tungt. Vi var ikke med. Vi var ræva på visse ting, sier Mats Zuccarello.

Trenersønnen Patrick Thoresen håper nå Frankrike tar poeng fra Kasakhstan fredag samtidig som Norge må slå Italia på Jordal samme kveld.

– Vi styrte der ute, men fikk ikke puckene helt gjennom og hadde ikke trafikken foran mål vi ønsket. Slik det ble skal vi være fornøyd med ett poeng, sier han.

Frankrike slo Italia 2-1 etter spilleforlengelse i den første kampen i Norges OL-kvalifiseringsgruppe torsdag. Det ga umiddelbart landslagssjef Petter Thoresens (55) «hockeygutta» en liten fordel med tanke på den sannsynlige kvalifiseringsfinalen mot Frankrike.

Etter seier over Kasakhstan, og deretter Italia.

Norge startet best

Det så lovende ut fra start mot Kasakhstan, som Norge slo 4-2 i Moskva-VM for tre måneder siden.

Patrick Thoresen (32) fikk en god målsjanse etter pasning fra Mats Zuccarello (29 torsdag) allerede etter ett minutt. Mathis Olimb, Ken André Olimb og Mats Rosseli Olsen - eks-trener Roy Johansens beste rekke i VM - festet grep på motstanderen rundt keeper Vitali Kolesnik. Thoresen ble spilt frem til en ny, god sjanse drøyt fire minutter før første pause.

Men så skjedde det som ikke skulle skje.

Med en slags innøvd håndballtrekk lurte Kasakhstan den norske forsvarsformasjonen trill rundt i overtallsspill fem mot fire mens Jonas Holøs satt i utvisningsboksen.

– Jeg så ikke helt hva som skjedde ved det målet. Jeg var forbannet på dommeren. Det skulle ikke ha vært utvisning, sier Holøs på spørsmål om hvordan han opplevde 0-1 fra sin synsvinkel.

– Vi gikk gjennom det på video foran kampen. Det var ingen nyhet. Men det gikk fort, og de lurte oss, vedgår Mathis Olimb.

Husker du? Slik spilte Norge mot Kasakhstan i VM

Zucca-show

Kasakhstans kaptein Roman Starsjenko kunne legge pucken bak keeper Lars Haugen i et helt åpent mål; Haugen kikket en annen vei, backene Dennis Sveum, Ole-Kristian Tollefsen og så videre likeså.

Heldigvis gjorde gjestene det samme da Mats Zuccarello tre minutter senere så å si tok saken i egne hender. Etter et par-tre snurrerier ute til høyre for keeper Kolesnik, overleverte han pucken til VM-veteran Anders Bastiansen (35) - som fra sin posisjon bak Kolesniks mål sendte den tilbake til Zuccarello.

Mellom egne ben, med ryggen vendt mot Zuccarello.

Som fra bortimot død vinkel slo inn utligningen 1-1 bak en «Haugen-utspilt» Kolesnik.

Leste du denne? Zucca har fått en lekekamerat

Advart

Den gode stemningsbølgen det Zucca-showet skapte, fikk dessverre en brå slutt.

«Alle» visste at Norge måtte se opp for kasakhstanernes ytterst målfarlige back, Kevin Dallman. Da han skjøt (en «lompe») etter en tapt norsk dropp i egen forsvarssone, gikk imidlertid Lars Haugen ned på kne - og pucken opp i hans venstre kryss.

Tre minutter senere ble 1-2 til 1-3: Roman Starsjenkos andre mål. Denne gangen fra en vinkel som Lars Haugen burde hatt kontroll på.

Norge vant 2. periodes skuddtstatistikk 20-10, men den viktigste (mål!) betydde at det kun var én ting som ville telle i siste ordinære periode: Et desperat norsk landslags på jakt etter redusering, utligning og seier - og helst ikke etter spilleforlengelse.

– Det er vanskelig å se helheten når man er ute på isen. Men jeg synes vi skapte veldig mange sjanser. Det opplevdes som et flash back fra kampen mot Danmark i VM sist (0-3), sier Mathis Olimb.

Leste du denne i VM? Olimb-brødrene reddet Norge igjen

Time out

Det er synd å si at tredje periode bød på en flying start, sett med norske øyne.

Tommy Kristansen sørget for overtallsspill nummer tre på rad da Roman Savsjenko «plasserte» en høy kølle i ansiktet hans. Men det lugget også, fordi Kasakhstan-keeper Vitali Kolesniks medspillere var flinke til å gjøre ham god - og fordi Norge fem mot fire virket forutsigbare.

Åtte og et halvt minutt før ordinær spilletids slutt pådro Mathis Olimb seg en to minutters utvisning for høy kølle i angrepssonen, åtte sekunder senere pådro kaptein Ole-Kristian Tollefsen seg en tominutters utvisning for slashing i forsvarssonen.

Mats Zuccarello kom - nesten - alene med pucken mot Kolesnik, og ble dratt ned uten at dommerne reagerte på det. Det gjorde de heller ikke i liknende situasjoner da tiden i stadig større grad talte i hockeyguttas disfavør.

Men plutselig reduserte Jonas Holøs 77 sekunder før ordinær spilletids slutt, og så dukket Zuccarello opp igjen - og Bastiansen. Men gleden varte ikke lenge. I spill tre mot tre utespillere, ble Brandon Bosjenski matchvinner etter Mathis Olimbs store sjanse helt i starten av spilleforlengelsen.

– Det gjør vondt i hjertet. Jeg hadde «friläge», og så slipper vi inn den, sier Mathis Olimb til VG i pressesonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder